Gordické uzly rovnoprávného párového dorozumívání diskuze

Gordické uzly rovnoprávného párového dorozumívání https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12378/gordicke-uzly-rovnopravneho-paroveho-dorozumivani-12378.jpg 4 21 5

Publikace se zabývá zákonitostmi a problémy partnerské komunikace, a to zejména ve vztahu k poruchám v manželském soužití.

Diskuze o knize (1)

Přidat komentář

KingTom
20.08.2022 5 z 5

Vynikající publikace a možná vedle velice užitečné výborné knihy (v podstatě 1. povinné literatury) pro všechny šestnáctileté Dospělým vstup zakázán, kde autor hned v úvodních kapitolách rozebírá ne tolik podrobně, spíše však prakticky problematiku rovnoprávného párového dorozumívání a rozhodování) dokonce vůbec nejlepší a nejužitečnější knížka doktora Plzáka. Viz výborné tipy být převážně:

1. ve stavu BEZCHTĚNÍ (5. kapitola), kdy mě uspokojí i můj či partnerův kompromisní rozumný návrh na řešení konfliktní situace, kdy se partneři neshodnou na přijetí prvního návrhu řešení jednoho z nich (k tomu viz v páru (přátel, milenců anebo manželů) totiž neexistuje shoda, vyjma případů, kdy se oba hned napoprvé shodnou a je proto být vycvičen v tom, jak takové situaci moudře klidně vyřešit, protože pohoda a klid ve vztahu má nejvyšší cenu, mnohem vyšší než věčné handrkování ... Někdy je nejsnažší hodit si mincí, tj. použít prvek náhody, tj. např. pokud jeden chce do kina a druhý do divadla, akceptuje se výsledek hodu mincí a příště se jde do divadla, když dnes vyhrál v hodu mincí ten, kdo navrhuje, že se půjde do kina ...)

2. soběstačný (AUTARKIE (8. kapitola)). Pokud žijeme například se SCHIZOIDním partnerem, čerpáme radost zejména z dětí a ze sebe a naučíme schizoidního člověka, který je schopen dlouhodobě mlčet, a když už mluví, tak až sarkasticky, že nějaká praktická komunikace, a to zejména o praktických záležitostech, do partnerství patří.

K tomu viz také
„Z hlediska manželství lze pokládat za podstatné:

* jak pečovat o děti,

* jak nakládat se společnými rodinnými zejména finančními prostředky (SJM),

* jak (převážně společně: viz povinnost být spolu a společně pečovat o děti, dávat jim vhodné vzory k nápodobě) trávit volný čas (nejlépe 4 večery v pracovních dnech spolu doma s tím, že se každý může věnovat své činnosti, tj. životní partneři se přeci nemusí věnovat jen společné činnosti (k tomu viz též ‚Jak báječné, dokážeme spolu i mlčet‘ ...), a 1 x týdně každý za svou zálibou (např. manžel na ryba a manželka cvičit) PLUS aspoň 1 x za 14 dní za uměním (kino, divadlo atp.), pohybem (tanec anebo sport) či s přáteli)

* a jak pečovat o domácnosti.



Za problémy neutrální lze považovat:

* …

* jít na návštěvu k … anebo k …,

* …



Za problémy stupidní lze považovat:



* Karel Gott zpívá lépe než Jiří Korn,

…“

Zdroj: Miroslav Plzák: Klíč k výběru partnera pro manželství