Exodus: Osud vyhnanců diskuze

Exodus: Osud vyhnanců https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13733/bmid_exodus-osud-vyhnancu-j1Q-13733.jpg 4 29 9

Historik a publicista interpretuje poválečné "vyhnání" německých civilistů z tzv. východních území. Vylíčení utrpení německého civilního obyvatelstva během postupu Rudé armády na konci 2.světové války a poválečných deportací především z Východního Pruska, Slezska, Pomořan a Sudet. Publikace vysvětluje poválečné osudy německého etnika.... celý text

Literatura naučná Historie
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Die große Flucht: Das Schicksal der Vertriebenen , 2001


více info...

Diskuze o knize (2)

Přidat komentář

SputnikV
24.08.2021

no vida, tak před tímto varoval pretident Beneš, že vrazi a jejich následovníci zkusí udělat ze svých obětí zločince a na své vlastní nepředstavitelné zločiny zapomínat. Jasně nejhorší bala RA - á pozor, Češi jí předstihli.. a to utrpení Němců na českém území, něco nepředstavoitelného. Dosávali málo jídla... asi chce autor poukázat, že po osvobození se Češi přecpávali, ale zadrženým Němcům nedali kousnout, co tsky čekat od té slovanské porasy, že.

není strašné, že někdo v obhajobě neobhajitelného napíše a dokonce jako knihu, něco podobného, aniž by pochopil, že to Němci otevřeli Pandořinu skříňku s brutalitou a že jejich brutalita , masová, která se nezastavila ani před těhotnými, miminy a malými dětmi na celém jimi obsazeném území, byla tak obří, že mohla vyvolat odvetu. Ti lidé, kterým provedli zverstva se možná, byla-li příležitost pomstili - kdo by se jim mohl divit?

je dobře vědět, že takto neuvažují ani dnes všichni Němci, většina si je vědoma toho, co provedli jejich přímí předkové, kteří ve většině na rozdíl od svých obětí, zemřeli doma v posteli.

Je v pořádku, že ti,kteří se pobratřili s nacisty i s rodinami byli odsunuti, museli jít do té své říše a nejen od nás. a ohledně krutostí na odsouvaných, , rád bych si o tom přečetl něco z netendenčních zdrojů.....

Belbo
29.08.2015

Jedno z těch lepších Knoppových děl... Jinak Češi rozhodně z pohraničí utíkat nemuseli, jen by na ně platily Říšské zákony a vše s tím spojené. Výjimku tvořila státní správa, často násilně z Prahy dosazená do německy mluvícího území... což jejich obyvatele docela prudilo.