Chvála nacionalismu diskuze

Chvála nacionalismu https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/449012/bmid_chvala-nacionalismu-t52-449012.jpg 4 13 1

Po dlouhých letech hanobení národního státu ve jménu univerzalistické ideologie opět nastává čas, abychom ocenili ctnosti a přednosti nacionalismu. Izraelský politolog vysvětluje, že svět má na výběr pouze dvě možnosti: řád nezávislých národních států, anebo univerzální světové impérium. K němu ostatně směřovaly všechny čtyři totální, děsivé střety: třicetiletá válka i války napoleonské, stejně jako první a druhá světová válka. „… na rozdíl od impéria je nezávislý národní stát mírumilovný, odmítá avanturismus v zahraniční politice a zábor cizích zemí. Řád národních států nabízí možnost kolektivního sebeurčení, plodného soutěžení a maximálního rozvoje… Pouze národní soudržnost a vzájemná loajalita umožňuje svobodné instituce, demokracii a osobní svobody. Tak zásadní výhody jiné politické uspořádání světa nenabízí. Buďme proto nacionalisty. Nemluvím jen o vlastenectví, chvályhodné věrnosti údělu svého národa a jeho zájmům. Jde o prospěch lidstva, protože pouze v globálním řádu nezávislých národů lze usilovat o jedinečné kolektivní cíle… Nacionalista má velké poslání stát na stráži před imperiálním nátlakem nadnárodních institucí, odmítat globální ideologii, jež odvrací politiky od potřeb lidí doma a svádí je k intrikánství a avanturismu v cizině… Nacionalista… má za úkol rozvíjet blahobyt, vnitřní soudržnost a kulturní dědictví svého společenství… aby národ sílil a stal se požehnáním pro své členy i vzorem a příkladem pro ostatní.” Nacionalismus je také osobní ctnost, protože ze členů národa vytváří širší rodinu a probouzí v lidech pouto vzájemné oddanosti. Nabízí protiváhu k fanatismu univerzální spásy lidstva a k prosazování všeobecného konformismu. Je to nacionalismus, kdo pěstuje snášenlivost a přináší prospěšnou rozmanitost světa.... celý text

Literatura světová Literatura naučná Politologie, mezinárodní vztahy
Vydáno: , Leda
Originální název:

The Virtue of Nationalism , 2018


více info...

Diskuze o knize (5)

Přidat komentář

newtory
12.08.2021

Je to možné (aby som nikomu nekrivdil).

Eicherik
12.08.2021

newtory: Není to tím, že je tahle kniha ještě moc nová? U nás v Praze ji taky v knihovní síti ještě nemáme.


newtory
12.08.2021

Na začiatku svojho komentára ste tu vysypali niekoľko odpovedí, ale ani jednu na môj povzdych, alebo inak v mysli položenú otázku.
Anotácie sú nanič. Je to len štítok pre "negramotných" alebo zaneprázdnených, ktorý potrebujú rýchlo dostať položku do systému.

SputnikV
12.08.2021

a nebyl to náhodou nezávislý národní stát zvaný Německo, kdo rozpoutal jednu z těch zmiňovanch válek? nebo dvě? a není to náhodou nezáviślý národní stát Izrael, kdo anektuje plynule další území a vede válku? knihu jsem nečetl, ale anotace mi nabídla otázky.

newtory
12.08.2021

Žiaden záchytný bod, žiadna zmysluplná relevantná recenzia, žiaden komentár. Budem si to musieť prečítať, inak sa nedozviem, či tá kniha za niečo stojí...
Až nato, že vedecká knižnica v druhom najväčšom meste Slovenska ju samozrejme nemá a kupovať každú novú zaujímavú knihu je z priestorových aj finančných dôvodov náročné.
Vitajte v novom svete, svete informácií, ale predovšetkým konzumu...

Autorovy další knížky

Yoram Hazony
izraelská, 1964
2021  83%Chvála nacionalismu
2022  87%Cesta národního konzervatismu
2022  100%Konzervatismus: Znovuobjevení