Blažený věk diskuze

Blažený věk https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/324178/blazeny-vek-rmw-324178.jpg 4 8 8

Antiutopistický román popisující život v automatizovaném věku. Lidé žijící v City by měli prožívat blažený věk. Většina práce je zautomatizovaná a existují automaty téměř na vše. Přesto nejsou všichni obyvatelé City šťastní.

Diskuze o knize (11)

Přidat komentář

siena
22.09.2020

janadvorackova, s čím? Možná s tím, že na rozdíl od "jen" palce, musí někdo v diskuzi napsat, proč nesouhlasí, proč se mu příspěvek nelíbí. A že se mnou někteří nesouhlasí i bez palců? Nevím, proč by se mnou museli všichni souhlasit. Bylo by to celkem zvláštní, kdyby ano.

Janadvorackova
22.09.2020 5 z 5

siena: jak tohle všechno souvisí s diskusí o zde neexistující možnosti udělování negativních hodnocení... Vždyť s Vámi část uživatelů nesouhlasí i bez toho.

Mrzelo mě, že to zde nefunguje kvůli nevyváženosti... Ale věřím, že opak by na obsahu zbytečných komentářů vliv neměl, takže je to vlastně jedno.


siena
30.08.2020

Janadvoračkova, původně jsem tu reagovala jinak, ale je pravda, že to bylo již jen handrkování. Vzpomněla jsem si ale na jednu starší diskuzi, kdy jste tu hájila udělování palce dolů za komentáře. Řekla bych, že jsme celkem názorně předvedly, proč v tom, tehdy, a samozřejmě i dnes, žádný smysl nevidím. Naopak...

Janadvorackova
30.08.2020 5 z 5

Jaký zase zastaralý jazyk? O tom se nikde nezmiňuji. Zato x krát opakuji, že mi nevyhovoval styl podání informací. To nemá s jazykem nic společného.
Zmiňujete kultivovanost češtiny. A já s tím snad mám problém?
Zmínka o oné bohulibé vědě zabývající se kopáním v zemi pasuje přesně na to, co jsem psala - neprokopala jsem se tím. Odpusťte mi to.
Nebo klidně i ne...

No ano, jak píšete, mohlo vyjít skoro všechno. Tak asi proto jsem se divila, že zrovna tak očividná kritika společnosti a proměna lidí na poslušené ovečky (tedy androidy). Předpokládám, že zrovna tohle jste nečetla a obecně moc nerozumím zdejšímu trendu komentovat a hodnotit knihy, které dotyčný přečtené nemá.
Takové akce pak vedou k nedorozumění, jak je vidět i zde.

siena
27.08.2020

Janadvorackova, mne zase ty vaše. Napsala jste komentář, já na něj v Diskuzi zareagovala. A ano, není to poprvé, kdy jsem si na zmíněnou knihu vzpomněla. Považuji ji opravdu za dobrého průvodce, který, i odkazy v něm zmíněné, může navést na další literaturu. A nepovažuji ani jazyk, ani informace v něm uvedené za nijak zastaralé (= archeologie). A proto jí mám, již několik let, v Doporučených. A samozřejmě, že tato kniha není jedinou, také jsem to napsala. Stačí se porozhlédnout po zdejších štítcích a zalistovat v nich. Další, kterou bych mohla připomenout, je kniha pana Petra Pitharta Osmašedesátý a její nové vydání v Academia, které je doplněné o jeho poznámky.

A jestli vím, proč zrovna tato konkrétní knihy vyšla? Ne, nevím. Jen jsem, vzhledem k roku vydání, usoudila, že když je tak odvážná, jak píšete, že jedním z důvodů může být, že zkrátka v té době mohlo vyjít skoro všechno, že autoři se mohli věnovat i tématům, o kterých se předtím nemohlo ani mluvit nahlas. Že je tedy celkem zbytečné bádat nad tím, zda-li zrovna cenzor "nebyl doma".
A jak si tak čtu v životopise pana Marka, tak bych si dovolila druhý odhad, že mu tento román, překážkou v práci a v další kariéře, nebyl. A to prosím, nijak nesoudím. Jeho Panoptikum mám velice ráda a ráda se podívám i na jeho televizní zpracování. Bohužel, jsou s ním spojená i díla, která mu žádnou slávu nedělají. Ale to je zase o další části naší novodobé historie, o které se shodou okolností nyní tak živě, ve veřejném prostoru, diskutuje...

Janadvorackova
27.08.2020 5 z 5

No, nejsem první, komu Tigridovu knihu doporučujete.
Proč nepřijdete s nějakou alternativou, když někdo napíše, že to kvůli nevyhovujícímu stylu nedočetl?
A neřekla bych, že jsem ji tím zesměšnila. Naopak právě TO je směšné.
Autor by určitě pochopil, že jeho kniha nemusí vyhovovat všem.
Došlo by mu to a dost možná by nepronášel projevy na téma, jak jsou čtenáři podřadní, když se podivují nad tématem knihy vydané ve sporné době.

Jak jsem také psala, nezkoumala jsem minulost autora "Blaženého věku," tedy knihy, ke které by se měla vztahovat diskuze. Jste si jista, že vyšla jen a pouze díky uvolněné době? Byla k dostání i pak? Byla třeba autorovi později vyčítána? Ovlivnilo její vydání jeho pozdější život? Nebo nic z toho?

Já třeba tohle nevím a v diskuzi ke knize bych čekala nějaké takové argumenty. Pak by se hodila i zmínka o rozvolnění a Kapesním průvodci.
Ne rovnou nějaké ty obvyklé Vaše způsoby.
Jako upřímně... nebaví mě to.
Napíšete třeba... "vždyť nemusíte reagovat."
Přesně tak.

siena
27.08.2020

Janadvoračkova, já nepíšu, že zločin (?!?). Čtěte si, co uznáte za vhodné. Já jen reagovala na poznámku, vaše podivení, z kterého jsem četla, že moc netušíte, co se odehrávalo na konci šedesátých let. A že opravdu ne, jste dala najevo i svým prvním diskuzním příspěvkem. Samozřejmě, i to není "zločin". I když se pak nemůžete divit, že někdo druhý zareaguje. Ale, a už jsem to psala několikrát, předpokládám, že příspěvky čtou i další zdejší uživatelé. Že, někteří, by mohli uvítat nějakou informaci a navedení na knihu, která by jim měla co říci. Tak proč je dopředu odrazovat zbytečným zesměšňováním, poukazováním na jakousi archeologii. Možná pro vás je kultivovaná a slušná čeština přežitkem, někdo jiný jí může, naopak, uvítat. A ani samotný text, není textem nijak zastaralým. Věřím, že by pan Tigrid totéž napsal i dnes. To je celé...

Janadvorackova
27.08.2020 5 z 5

siena: knihu jsem nedočetla, nevidím v tom zločin.
Jistě existují alternativy, které historii připomenou neméně dobře.
Její připomínání je nutné zejména dneska. A hlavně lidem cca pětatřicet mínus.

siena
27.08.2020

Janadvorackova, kniha je psaná kultivovanou, srozumitelnou češtinou. Ostatně, stejně kultivovaný byl i mluvený projev pana Tigrida. Nevidím důvod, proč by někdo na četbu musel mít nějakou zvláštní přípravu. Naopak, bych ji doporučila všem, jako velmi dobrého průvodce po naší historii...

A ještě se vrátím k tomu, proč jsem na váš příspěvek reagovala. Já psala o tom, že na konci šedesátých let 20. století došlo, k velmi krátkému, uvolnění, a že v té době mohly vycházet knihy, do té doby zakázané, i od autorů, takříkajíc neoficiálních, že se točily filmy, tzv. Československá nová vlna, které byly ještě pár let předtím zcela nemyslitelné. Takže, až se odhodláte, pustit se do té archeologie, pan Tigrid vám jistě toto opět připomene... samozřejmě, nejen on...

Janadvorackova
27.08.2020 5 z 5

Siena: dokážu si představit, proč někteří autoři psát mohli a jiní ne. Stačí si vzpomenout, co vyprávěla babička...
Politickou příslušnost autora jsem nezkoumala.
Kapesního průvodce jsem zkoušela. Nejspíš to bude trochu archeologie. Až se prokopu přes styl podání, určitě objevím i to, co nevím.

siena
26.08.2020

Janadvorackova, tady se není čemu moc divit. Zkuste si něco přečíst, např. knihu Pavla Tigrida Kapesní průvodce inteligentní ženy po vlastním osudu, o šedesátých letech, jejich konci, 20. století. Nejen knihy, ale točily se i filmy... Samozřejmě, většina potom skončila v trezoru, jejich tvůrcům bylo znemožněno dále pracovat a vydávat. Poté, kdy nastoupila normalizační cenzura. Cosi o čem se dnes zase nemluví, cosi, co někteří historikové nepovažují za důležité zmínit, když hodnotí naši historii.

https://www.databazeknih.cz/knihy/kapesni-pruvodce-inteligentni-zeny-po-vlastnim-osudu-541