Zdeněk Mlynář

česká, 1930 - 1997

Diskuze (1)

Přidat příspěvek

mi-380
10.12.2018

Miloš Šuchma:
Zdeněk Mlynář, v roce 1968 tajemník a člen předsednictva ÚV KSČ byl předním teoretikem pražského jara. Pamatuji si na jeho vystoupení na besedě Klubu angažovaných nestraníků (KAN) v roce 1968, kde měl pravděpopdobně úmysl, aby KAN se stal členem Národní fronty a tak byl pod kontrolou KSČ, na což KAN nikdy ale nepřistoupil. Zdeněk Mlynář byl spolužákem Gorbačeva na moskevské univerzitě, v listopadu 1968 ale ze všech funkcí odstoupil, v roce 1970 byl vyloučen z KSČ, podílel se na formování opozice proti Husákovu režimu, a byl jedním z iniciátorů a signatářů Charty 77. Je autorem knihy Československý pokus o reformu 1968 a jedné z nejúspěšnějších exilových knih Mráz přichází z Moskvy.

Zdeněk Mlynář se v Ottawě zastavil u příležitosti pozvání do USA a Kanady k sérii univerzitních přednášek a konzultací. Využil jsem tedy této příležitosti a přes Radoslava Seluckého, který učil na Carletonské univerzitě jsem domluvil jeho přednášku na univerzitě, kterou jsem 18. dubna 1982 moderoval.

Nemohu říci, že Zdeněk Mlynář by byl můj oblíbený politický typ, vzhledem k jeho komunistické minulosti, nicméně musím uznat, že jeho snaha po invazi v roce 1968 se angažovat v demokratických snahách se nedá odepřít. Do knihy se mně pod pozvánku na univerzitní besedu jen podepsal, aniž by cokoli připsal, asi z důvodů některých otázek, které mu možná byly nepříjemné.
https://www.minulost.cz/cs/z-knihy-niceho-se-stala-kniha-vseho