Rudolf Zahradník

česká, 1928 - 2020

Diskuze (3)

Přidat příspěvek

siena
01.11.2020

„Měli bychom být země maximálně vzdělaná“

Rudolf Zahradník často hovořil o problémech českého školství, upozorňoval zejména na nezbytnost kvalitního vzdělání mladé generace. Byl zastáncem vzdělané společnosti, protože pouze ta má podle jeho názoru šanci na úspěch v mezinárodním srovnání.
Zasazoval se také o zlepšení situace mladých vědců, kteří kvůli špatnému materiálnímu zabezpečení často opouštějí výzkum.

„Měli bychom být země maximálně vzdělaná a potom budeme mít prestiž v NATO, Evropské unii a ve světě. Budeme-li si myslet, že vzdělání je něco, co potřebuje jenom část společnosti, tak jsme na omylu a dopadneme smutně,“ varoval Zahradník.

ct24.ceskatelevize.cz - 31.10.2020
https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/3218656-zemrel-vedec-rudolf-zahradnik-byvaly-predseda-akademie-ved-byl-mentorem-angely

siena
01.11.2020

„Profesor Zahradník byl nejen výraznou vědeckou osobností, ale byl to také velmi milý a šarmantní člověk. Jeho noblesa, vtip a vždy dobrá nálada nám budou chybět. Byl navíc velmi důležitou osobou, která pro nově se ustavující Akademii věd ČR udělala tolik, co nikdo jiný,“ sdělila současná předsedkyně Akademie věd ČR Eva Zažímalová.

„Rudolf byl světově oceňovaným teoretických chemikem a skutečným gentlemanem s obrovským charismatem,“ uvedl místopředseda akademie a někdejší ředitel Ústavu organické chemie a biochemie Zdeněk Havlas.

"... V čele Akademie věd ČR bojoval Zahradník za budoucnost české vědy i výchovy budoucích vědců. Svá funkční období věnoval mimo jiné popularizaci české vědy a kritizoval přístup českých médií k vědecké práci či problémy ve školství.

„Povznesení a rozšíření vysokých škol vyžaduje, využívat znalostí a způsobilostí mladých, kteří se po několikaletém tréninku vracejí ze světa často velmi dobře připraveni na badatelství a učitelství,“ řekl sám v roce 2001 na zasedání akademického sněmu. ..."
iRozhlas.cz - 31.10.2020 (ČTK)


Hamec
31.10.2020

Novinky.cz, 31.10.2020
Zemřel chemik Rudolf Zahradník, učil i kancléřku Merkelovou
https://www.novinky.cz/domaci/clanek/zemrel-chemik-rudolf-zahradnik-40340900