Pavel Sekyrka

česká, 1977

Diskuze (2)

Přidat příspěvek

Citlivýčlověk
01.02.2023

řetí kniha píseckého autora nás nyní provede příběhem plný napětí, akce a detektivní zápletky. Hlavní hrdina Daniel Braný je detektiv, který se ocitá v mordpartě a řeší případ vraždy....a nakonec zjistí, kdo za tím stojí.
Děj by šlo možná předvídat, ale je to o hodně složitější než se z prvních stránek může zdát. Do všeho toho se objeví řecká mafie. Tajemná žena, další zápletky, Danielův otec - který je součástí a tvůrce jeho osobnosti, postavy začnou působit jinak, než by se dalo očekávat.
Text je plný napětí, akce střídá akci. Autor nás, čtenáře, nenechá vydechnout. Popis výslechů, syrová mluva policistů, přítomné násilí padouchů, odkazuje na divoká léta přelomových let naší historie.
Nechci nic prozrazovat. Příběh si zaslouží být čten, domyšlen, nelze napsat jen: "vrah je zahradník".
Při komparaci všech vyšlých děl autora se nabízí otázka, zda mu detektivka nesluší nejvíce (?). Napětí se dá krájet, osobní tragédie postav, psychologický profil hlavního hrdiny je složitější než první dojem.
Pro milovníky detektivek, akce, možná i trochu historie, jde o vzrušující čtení, které vede i k zamyšlení nad otázkami hlubšími. Vřele doporučuji.

Dáma s hrnstjm
23.03.2015

Rozhovor s autorem o románové prvotině Bez soudu: http://pisecky.denik.cz/zpravy_region/hrdinovi-romanu-musite-predevsim-uverit-20150323.html