Otakar Vávra

česká, 1911 - 2011

Diskuze (1)

Přidat příspěvek

1amu
14.06.2020

Nepochybně jeden z nejlepších režisérů čs.filmu, velký vzor Jiřího Menzla . Ve 30-tých létech minulého století se objevil na Barrandově a jeho první profesionální film byla Filosofská historie. Chytrý a mazaný producent Miloš Havel ihned zavětřil. Byl znám svým "čichem" na talenty.
Bohužel na jedné straně velký talent, vynikající filmy, na druhé straně česká typická vlastnost - přizpůsobit se každému režimu.
Někdo to nazývá pragmatickým postojem. Jako student jsem byl pozván svým profesorem k prohlídce jeho úžasné knihovny. Ukázal mi sborník děkovných řečí držitelů Státní ceny Adolfa Hitlera. samozřejmě pan Vávra tam nechyběl.
Od roku 1945 byl členem KSČ. Budiž, takových byly mraky. Jenže dne 25. února 1948 podepsal výzvu prokomunistické inteligence Kupředu, zpátky ni krok podporující komunistický převrat.
Osud však byl k němu milostivý. Vychoval mnoho později vynikajících osobností t.zv. "Nové vlny obrozeného čs.filmu". A dožil se opravdu vysokého věku.
Historie hodnotí především jeho výtečnou filmovou práci. A každý z nás měl někdy své slabé chvilky. Tak tomu bylo i u pana O.Vávry. Ale je zde třeba film "Romance pro křídlovku", který je považován za jeden z nejlepších v čs.kinematografii.
Hodnocení si udělá každý sám.