Louise Glück

americká, 1943 - 2023

Diskuze (4)

Přidat příspěvek

Hamec
14.10.2023

13.10.2023
Divadelní noviny
Zemřela Louise Glück
https://www.divadelni-noviny.cz/zemrela-louise-gluck

Deník N
Zemřela americká básnířka Louise Glück
https://denikn.cz/minuta/1257361/

Aktuálně.cz
Psala básně prosté ozdob. Zemřela nobelistka Louise Glücková
https://magazin.aktualne.cz/kultura/zemrela-louise-gluckova/r~d4da8be86a0411ee82b7ac1f6b220ee8/

Novinky.cz
Zemřela americká básnířka Louise Glücková
https://www.novinky.cz/clanek/kultura-zemrela-americka-basnirka-louise-gluckova-40446904

puml
16.03.2021

Pár osobních poznámek k udělení Nobelovy ceny Louise Glückové (dále jen LG):

Především chci říct, že jsem měl z udělení Nobelovy ceny LG velkou radost, a to nejen protože je skvělá básnířka, ale i proto, že tuhle cenu nelze vnímat bez kontextu. Často to není ocenění "jen" jednotlivce. Stejně jako ocenění Boba Dylana jsem vnímal víc jako ocenění celé té skvělé generace písničkářů, co se objevili v USA v 60. a 70. letech, všech těch "folkařů-poetů". V obecnější rovině se pak jednalo o velké uznání Švédské akademie směrem i k stále okrajovým oblastem literatury, které jsou stále vnímány jen jako přílepek té takzvané velké literatury; a to do té doby psaní písňových textů víceméně bylo. V jistém smyslu pak cena Bobu Dylanovi zrovnoprávňuje psaní písňových textů a staví ho na roveň poezii, dramatu a próze.

Cenu pro LG tak vnímám v tomto smyslu jako ocenění té úžasné linie amerického básnictví, té mnohosti hlasů, které Amerika poezii dala, a to především v druhé polovině 20. století. Doporučuji v tomto ohledu skvělou antologii Vítr z Narragansettu, kde je krásně vidět, jak je poezie jen Východního pobřeží a přesněji jen její části a to Nové Anglie, pestrá, a kde hlas LG je "jen" jedním z mnoha originálních hlasů. Stejně tak tu cenu mohl dostat třeba Ted Kooser nebo před pár lety zesnulý Donald Hall, případně předčasně zesnulý Raymond Carver. Ale těch autorů, co tu cenu mohlo dostat a nedostalo, by bylo daleko víc. Každopádně americká poezie je v rámci poezie 20. století, a především pak druhé poloviny 20. století, nepřehlédnutelná. Její vliv na současnou poezii je stále patrný a dalo by se říct, že v Západním písemnictví představuje jeden z těch dominantních vlivů. A jestli nějaké ocenění chybělo americké poezii, tak to byla právě Nobelova cena. Samozřejmě by se bez ní obešla, ale ta silná generace básníků, co začali psát právě v těch klíčových 60. letech pomalu odchází a proto bylo asi i načase dát tuhle placku někomu z těch dosud žijících a píšících. LG je výborná volba a když tak listuji tou skvělou antologií novoanglické poezie a obecně těmi skvělými antologiemi, co vyšly v překladech, jako třeba Dítě na skleníku, tak je, žel, LG jedním z posledních žijících "klasiků" toho mohutného vzepětí americké poezie druhé poloviny 20. století. Právě proto to ocenění vnímán s velkým přesahem a pokorou Švédské akademie směrem nejen k práci LG, ale obecně k trvalým hodnotám, které americká poezie druhé poloviny 20. století vytvořila.

PS - Teď ještě kdyby to tak dostal někdo, kdo píše sci-fi nebo fantasy. Málo se třeba ví, že Tolkien se ocitl v nominaci na Nobelovu cenu, tuším, že v roce 1960. Obecně se taky moc neoceňují takzvaní popularizátoři vědy, což je taky škoda a je přitom spousta skvělých spisovatelů-esejistů z oblasti přírodních věd. Dalším milníkem by pak mohlo být ocenění komiksového autora nebo scénáristy, případně nějakého rappera, ale to je už asi velké sci-fi nebo hudba daleké budoucnosti, i když, kdo ví, je to hodně o tom, kdo zrovna sedí v té akademii.

PPS - Možná by ale do budoucna úplně stačilo, kdyby akademie zveřejňovala minimálně užší nominace. Děje se tak u většiny cen a je škoda, že se u Nobelovy ceny dovídáme jen vítěze. Před nedávnem teda akademie zveřejnila nominace do roku 1966, takže se čtenář třeba dozvěděl o tom Tolkienovi a nebo o tom, že Robert Frost měl asi 11 nominací, aby cenu nakonec nikdy nedostal. A že nejvíc nominácí měl u nás zcela neznámý Ramón Menéndez Pidal. Takže zveřejnění nominací po roce 1966 by bylo určitě dost zajímavé počtení a hlavně by to trochu oslabilo tu někdy až nepatřičně nabubřelou gloriolu vítěze bez poražených. Ono ve výsledku to stejně bude vždy, s trochou nadsázky řečeno, hod mincí co rozhodne o vítězi. Vždyť je tolik dobrých autorů a takhle to vždy bude vypadat, že je vždy jen ten jeden, a to si myslím, i vzhledem k té mediální masáži a humbuku kolem vítěze, by zveřejnění nominací trochu rozmělnilo a ve výsledku by to literatuře jako živému celku jen prospělo.


Hamec
16.10.2020

ČRo Vltava, 16.10.2020
Básně dokonalé jako antické sochy. Chybí letos Nobelově ceně za literaturu celospolečenský přesah? (26 minut)
Hosty Akcentu s Petrem Šrámkem jsou překladatelka básní Louise Glückové Tereza Marková a nakladatelský redaktor angloamerické literatury Petr Onufer.
https://vltava.rozhlas.cz/basne-dokonale-jako-anticke-sochy-chybi-letos-nobelove-cene-za-literaturu-8340690

Hamec
08.10.2020

iRozhlas.cz, 8.10.2020
Nobelovu cenu za literaturu získala Louse Glücková. Americké básnířce vyšly sbírky i v češtině
https://www.irozhlas.cz/kultura/literatura/nobelova-cena-za-literaturu-louise-gluckova_2010081344_oro

ČRo Vltava
Louise Glücková je výrazným hlasem současné americké poezie. Poslechněte si rozhovor s anglistkou Marianou Machovou (8 minut)
https://vltava.rozhlas.cz/nobelovu-cenu-za-literaturu-ziskala-basnirka-louise-gluckova-jeji-poeticky-hlas-8335083