Josef Adler

česká, ? - 1949

Diskuze (2)

Přidat příspěvek

siena
15.12.2015

Nightlybirde, dle stránek ČT, byla reportérkou paní Stáňa Raupachová.

16.10.2020
Vzhledem k tomu, že odkazy jsou porušením pravidel, nežádanou reklamou, měla bych svou zmínku o jistém médiu smazat. Nevím ale, jak jinak reagovat, na to, co tu bylo napsáno. Takže zatím ponechám...
Smazala jsem jen přímý odkaz na umiňované stránky.

nightlybird
15.12.2015

Tak tohle neberte jako komentář, spíš jako zajímavé doplnění životopisu člověka, který rozhodně nebyl kdovíjakým spisovatelem, nepochybně byl ale člověkem, na kterého by se nemělo jen tak zapomenout. Dnes, vlastně včera 14.12. jsem čirou náhodou zapnul ČT1, na které o něm běžel v pořadu Reportéři krátký šot.
Neviděl jsem to celé, takže informace je neúplná (neúplné bylo i to vysílané). Takže - jmenovaný byl svým způsobem zvláštní týpek; nejen že pokládal základy špionážnímu románu u nás. Byl to poštovní úředník v Praze, který se v období protektorátu zapojil do odboje zvláštní způsobem.
Zachycoval udavačské dopisy adresované gestapu. Část z nich byla nalezena vlastně po 70 letech v nějakých starých krámech u jeho příbuzných (když se to chytali vyhodit ze sklepa). To mne ale až tak nezaujalo - lidí, kteří se tak či onak snažili Němce nasrat nebo jim škodit, bylo v té době docela dost (ať známých či neznámých).
Je ale čas vánoční a je třeba ocenit jeho jinou iniciativu - oslovil, neznámo jak, děti v Československu s tím, aby posílaly dopisy Ježíškovi jemu na poštu a skutečně těm, které uvedly adresu, zasílal vyžádané dárky. Zemřel na následky spojeneckého bombardování Prahy.
Možná by bylo zajímavé - pokud má někdo nějaký kontakt na ČT 1 je zkusit oslovit, zjistit, který reportér to dával dohromady a vytáhnout z něj bližší informace, případně foto.
Soudím, že by si doplnění biografie tenhle člověk zasloužil, i když nebyl žádný Balzac.