Jiří Ruml

česká, 1925 - 2004

Diskuze (1)

Přidat příspěvek

siena
13.11.2020

ČRo Plus, Archív Plus
Mladý novinář a muž, který stál za obnovou Lidových novin Jiří Ruml (1925–2004) se po únorovém převratu přesunul z rodné Plzně do Prahy. V hlavním městě jako přesvědčený komunista pracoval ve zpravodajství Československého rozhlasu. Pokud bych měl charakterizovat jeho profesní činnost, použil bych slovo reportér.
.....
Začátkem 60. let začal Jiří Ruml v rozhlase budovat redakci publicistiky a pod jeho vedením vzniká pořad Lidé, život, doba. Jeho autoři se rozhodli prostřednictvím rozhlasových reportáží ukazovat život lidí v Československu takový, jaký opravdu je.
.....
Na začátku roku 1987 přišel nápad na obnovení Lidových novin. Práce se chopili Jiří Ruml a Rudolf Zeman a noviny začaly znovu vycházet jednou měsíčně. Autoři v čele s Rumlem se pokusili jejich vydávání zlegalizovat, Lidovky ale zůstaly nepovolené a za každé jejich číslo dostal šéfredaktor Ruml pokutu.
.....
Archiv Českého rozhlasu uchovává množství pořadů s hlasem Jiřího Rumla. K velké smůle mezi nimi nejsou ty z počátku 60. let, které sám Ruml nazval „průserové“ a které stály za jeho vyhazovem. Dochovaly se nahrávky z roku 1968 a potom mnohé z let 1989 až 1992, kdy působil coby poslanec ve Federálním shromáždění.

Pokusili jsme se tak sestavit působivý portrét člověka, který všechny své chyby přijal, poučil se z nich a dlouhá léta se snažil je odčinit.
(Jiří Zeman)
https://plus.rozhlas.cz/jiri-ruml-reporter-ktery-sve-chyby-prijal-poucil-se-z-nich-a-dlouha-leta-se-je-i-7768272