Igor Lukeš

americká, 1950

Diskuze (1)

Přidat příspěvek

siena
03.11.2020

Amerika nad propastí: brzy se dozvíme, zdali ještě existuje americký národ

"... V minulosti Amerika přežila celou radu napjatých voleb, při kterých šlo o hodně. Tentokrát se ale úřady v mnoha státech předem připravují na pouliční bitky mezi radikály z obou táborů. Je možné, že někteří budou ozbrojeni. Od luxusních obchodů na Rodeo Drive v Los Angeles přes krámky v chudinských čtvrtích až po kancelářské budovy v srdci Washingtonu si majitelé předem své majetky zabezpečují. Něco takového jsem tady kvůli regulérní politické události dosud nezažil. Co se to s námi stalo?

V dnešní politice padla veškerá tabu. Nic není nedotknutelné, o všem se pochybuje a jsou lidé, kteří uvěří čemukoli. Například hnutí QAnon, které podporuje Trumpa a jež prezident na oplátku propaguje, tvrdí, že Americe vládne skupina pedofilů a milovníků Satana. Na své rejdy si prý vydělávají obchodem s dětmi a Trump je tím posledním mužem, který nás od téhle hrůzy zachrání. Za všemi jeho problémy, tvrdí QAnon, jsou temné síly „hlubokého státu“. Protože působí jen v zákulisí, není třeba jejich existenci dokazovat. Stačí jen uvěřit.
Dříve by víra v takové nesmysly byla jízdenkou na psychiatrické vyšetření. Dnes ale členové QAnon kandidují do Kongresu. Až do začátku 21. století bývaly prezidentské volby oslavou jednoty mezi státem o občanskou společností. Nyní každý politický úkon záhy degeneruje v řeckořímský zápas mezi soky, kteří se nenávidí.

V posledních amerických prezidentských volbách v roce 2016 jsme si v živém přenosu ověřili, že demokracii nemusí vždy do země zadupat Lidové milice, zatýkací komanda StB v kožených kabátech, Pohraniční stráž a státní cenzoři. Lze ji zničit i více méně demokratickými prostředky. Závěrečná zpráva vyšetřovatele Roberta Muellera nám měla vysvětlit, jak se Trump, notorický dlužník, bankrotář a povrchní playboy, mohl dostat do úřadu amerického prezidenta. Má 448 stran, uvádí nespočet jmen a přináší horu nových zjištění. Formálně viní 34 osob – z toho 26 Rusů, k nimž Mueller přidal Michaela Flynna, Paula Manaforta, Michaela Cohena, Rogera Stona a další osoby.

Muellerova zpráva ale nevysvětluje, jak mohla za pomoci internetu a sociálních sítí malá skupina ruských špiónů a s nimi spolčený tucet Američanů podkopat legitimnost vyzkoušeného volebního systému. Je evidentní, že sami Rusové a jejich hackerské týmy nerozbili jednotnou americkou společnost do nepřátelských táborů. Moskva s pomocí nových technologií existující problémy mnohonásobně zvětšila a rozhádala nás až do dnešního stavu. (Přesně tak kdysi fízlové z KGB, Stasi a StB ničili disidentské hnutí.)
Po čtyřech letech Donalda Trumpa v Bílém domě stojí Amerika znovu na prahu voleb. Tentokrát se rozhodne nejen o příštím prezidentovi, ale o otázce ještě závažnější. V období mezi volbami 3. listopadu 2020 a inaugurací nového prezidenta 20. ledna 2021 se dozvíme, zda ještě existuje americký národ, v podobě, jak jeho existenci deklaruje heslo na státním znaku – E pluribus unum. Události posledních let totiž naznačují, že se atomizujeme do skupin, které na sebe čas od času narazí, ale hned se zase stáhnou do nepřátelské izolace. Velikost problému nelze nevnímat, protože bez občanské společnosti demokratický stát nefunguje a postupně zaniká. ... "
Forum24.cz - 3.11. 2020