Bolek Polívka

česká, 1949

Diskuze (2)

Přidat příspěvek

Naďa2411
15.04.2024

Velkým třeskem neboli scénou vlastního zrození začíná nové autorské představení Bolka Polívky. Slavný Valach se už mnohokrát vytasil s originálními nápady. Jinak tomu nebude při světové premiéře představení Sága aneb Vizovský zázrak, kterým Polívka v pátek 19.4. oficiálně zahájí pobyt na nové scéně jeho divadla, které se usadilo v Bílém domě v Brně.

1amu
03.08.2020

Nevím zda nejsem moc zaostalý, když jsem Bolka Polívku zaregistroval prvně až ve filmu Kalamita, natočeném v roce 1981 Věrou Chytilovou. I úžasný film Balada pro banditu hraný s celým souborem Divadla na provázku, jsem viděl později.
Ve svých autorských pantomimických inscenacích, které si sám režíroval a vytvářel v nich hlavní role (Am a Ea, Pezza versus Čorba, Pépe, Trosečník, Poslední leč, Šašek a královna), se inspiroval klauniádou, komedií dell'arte i filmovou groteskou, ale užívá i slova a záměrně překračuje hranice žánru směrem k totálnímu herectví. Specifický styl jeho autorského divadla získal obdiv a uznání po celém světě.
Za ztvárnění postavy faráře Holého ve filmu Zapomenuté světlo získal Českého lva a cenu za herecký výkon na MFF Karlovy Vary v roce 1997. Druhého Českého lva dostal za roli ve filmu Jana Hřebejka Musíme si pomáhat. Film byl také nominován na Oscara.

Osobně ho mám nejraději v malé roli pána, který je "vždy připraven umřít" .
Inu : "Není malých rolí, ale jsou velcí herci."