Alena Vrzáňová-Steindlerová

česká, 1931 - 2015

Diskuze (1)

Přidat příspěvek

1amu
30.07.2020

Ája Vrzáňová-Steindlerová , nar.16.5.1931 v Praze je fenomén českého krasobruslení. Od malička byla vedena k sportu, zejména ke sportům zimním. Když se ukázalo, že má vlohy ke krasobruslení, s pomocí maminky se tomuto sportu začala věnovat naplno. Ve svých 15-ti létech se stala mistryní ČSR.
Poté začal se jí věnovat trenér Arnold Gerschwiller, původem Švýcar žijící v Londýně. Pod jeho vedením odjela na šest měsíců trénovat do Anglie. Trénink trval až osm hodin denně, do toho se Ája učila anglicky přímo v rodině, kde jí Gerschwiller našel bydlení spolu s dalšími dvěma krasobruslařkami. Až do roku 1950 trénovala v Anglii každý rok, a to vždy od května do prosince. Úspěchy, které následovaly, byly odměnou za její usilovnou práci. V roce 1947 obhájila titul mistryně Československa, o rok později získala 3. místo na Mistrovství Evropy a v roce 1949 vyhrála Mistrovství světa v krasobruslení v Paříži. Tenkrát to byla velká senzace, mimo jiné i proto, že Vrzáňová, která svou výškou mezi drobnými krasobruslařkami spíše vyčnívala, předvedla na ledě jako první žena na světě dvojitého lutze, a to s velkou elegancí a lehkostí. Porazila tehdy favoritky z Ameriky a Velké Británie. Úspěch však měl své stinné stránky. Do Paříže na závody nemohli přijet její rodiče a komunistický režim jí začal házet klacky pod nohy…Soudruzi to ani jinak neuměli, když už dotyčného nemohli šoupnout do basy.
Když vybojovala zlato v Paříži, byl chvíli klid, ale pak vyjela na turné šampionů po Evropě, což opět bylo komunistům proti srsti. Na další šampionát do Londýna už ji nechtěli ani pustit. Ája se tím ale nechtěla smířit, rozhodla se, že za každou cenu do Anglie odjede. Za obětavé pomoci své maminky a trenéra přesvědčila státní úředníky, aby jí účast na mistrovství povolili. Ti jí nakonec účast na mistrovství světa povolili, ale donutili ji podepsat prohlášení, že po něm zanechá závodní kariéry a okamžitě odjede trénovat dorost do Moskvy. Do Londýna Ája odletěla v lednu 1950 už definitivně rozhodnutá, že na Západě zůstane. Rodiče, kteří museli samozřejmě zůstat v Praze, věděli, k čemu se jejich dcera rozhodla a dali jí své požehnání. Na šampionátu jí sice neustále hlídali agenti Státní bezpečnosti, nakonec se jí ale díky trenéru Arnoldu Gerschwillerovi podařilo uniknout a požádat o politický azyl. S výpravou se už do Československa nevrátila, za pár měsíců se podařilo do Londýna odcestovat i její matce. Otec však sílu k odchodu z vlasti nejprve nenašel, když se pak odhodlal odejít, vydržel v USA tři měsíce a vrátil se zpátky. Tady si to ale šeredně odskákal. Byl vyhozen z práce, musel pracovat v uranových dolech, byl mu zabaven byt i všechny Ájiny trofeje. Když pak v roce 1978 zemřel, nesměla mu dcera přijet ani na pohřeb.
Její další kariéra byla v americké krasobruslařské revui, přestěhovala se do USA, do New Yorku a dle líčení českých emigrantů byla vždy jednou z prvních, která jim podala pomocnou ruku.
Po roce 1989 mohla znovu navštívit svou bývalou vlast, obdržela zde i státní vyznamenání.
Ve věku 84 let zemřela krásná žena, al také jediná československá mistryně světa v krasobruslení.
Je škodou, že u nás vyšla pouze její jediná kniha.

Alena Vrzáňová-Steindlerová - knihy

1993  80%Na bruslích do světa

Žánry autora

Literatura naučná Sport

Štítky z knih

krasobruslení čeští sportovci

Vrzáňová-Steindlerová je 1x v oblíbených.