Samwise1KB Samwise1KB diskuze u knih

☰ menu

Král Havany Král Havany Pedro Juan Gutiérrez

Google AI Bard, 2023
Životní úroveň na Kubě je různá v závislosti na sociální třídě a regionu. Celkově lze říci, že je nižší než v rozvinutých zemích, ale vyšší než v mnoha dalších rozvojových zemích.
Ekonomika
Ekonomika Kuby je stále v přechodu z centrálně plánovaného systému na tržní ekonomiku. V roce 2023 byl HDP na hlavu v přepočtu na paritu kupní síly 13 460 USD, což je o 1,3 % více než v roce 2022. Inflace v roce 2023 dosáhla 152 %, což je však stále nižší než v roce 2022, kdy dosáhla 628 %.
Zaměstnanost
Míra nezaměstnanosti je na Kubě oficiálně 2,8 %, což je velmi nízké číslo. V praxi však existuje velký počet lidí, kteří pracují v neformálním sektoru, který není zahrnut do oficiálních statistik.
Přístup k základním potřebám
Všichni Kubánci mají přístup k základním potřebám, jako je zdravotní péče, vzdělání a bydlení. Zdravotní péče je na Kubě bezplatná a kvalitní. Vzdělání je povinné do věku 16 let a je také bezplatné.
Kvalita života
Kvalita života na Kubě je různá. V hlavním městě Havaně je kvalita života vyšší než v ostatních částech země. V Havaně je více příležitostí k zaměstnání, je tam lepší výběr zboží a služeb a je tam také více turistů, což přispívá k většímu kulturnímu a společenskému životu.
Největší problémy
Kuba čelí řadě problémů, které ovlivňují životní úroveň obyvatel. Mezi tyto problémy patří:
Ekonomická stagnace: Kuba se stále vzpamatovává z ekonomické krize, která nastala po pádu Sovětského svazu v roce 1991.
Sankce ze strany USA: Sankce ze strany USA brání Kubáncům v přístupu k zahraničním investicím a technologiím.
Korupce: Korupce je na Kubě rozšířená a snižuje efektivitu vlády.
Perspektivy
Kuba má potenciál zlepšit životní úroveň svých obyvatel. Toho by bylo dosaženo prostřednictvím pokračující ekonomické reformy, zrušení sankcí ze strany USA a boje proti korupci.

05.10.2023


Zrádné vloupání Zrádné vloupání Václav Baner

Proč vlastně lidé čtou nudné knížky?

01.07.2023