Lily96 Lily96 diskuze u knih

☰ menu

Zelená jako smaragd Zelená jako smaragd Kerstin Gier

Tak tuhle knížku jsem sfoukla za jeden večer. Když se do ní začtete, prostě nejde přestat! Skvělé zakončení celé série.

Třetí díl se mi líbil asi více než první, ale méně než druhý díl. Bylo to tím, že jsem se na konci už zase začala trochu ztrácet. Byla jsem úplně zmatená, někdy jsem vůbec nevěděla, co se už stalo a co ještě ne, které události v minulosti ovlivňují ty které v budoucnosti a naopak - co z budoucnosti ovlivňuje minulost (dokonce i když to píšu, tak jsem z toho zmatená), navíc z pohledu každé postavy se všechno odehrávalo v jiný čas, takže mě to trochu mátlo... Ten konec už mi přišel trošičku překombinovaný a (možná je to jenom tím, že jsem moc nechápavá) taky málo vysvětlený. Potřebovala bych tam nějakou závěrečnou "rekapitulaci", takhle jsem se musela dost často vracet, abych to aspoň trochu pochopila.

Vtipu už tam bylo taky trochu méně než ve druhém díle,i když Xemeriovy poznámky a komentáře byly fantastické, u toho se prostě nejde nerozesmát!

Hrozně se mi líbilo, jak Gwendolyn přijala ten vztah mezi ní, Lucy a Paulem - nebylo to jak ze špatného dívčího románu, ale tak nějak uvěřitelné a rozumné. Ke Gwendolyn se to přesně hodilo. Hrozně mě potěšilo, že z toho nedělala žádné drama a prostě to přijala tak, jak to je. Na druhou stranu mě trochu mrzí, že jsem ten jejich vztah odhalila vlastně už v prvním díle... Nekonalo se tedy žádné velké překvapení.

No, můžu s jistotou říct, že v tomto díle si mě konečně získal i Gideon. Tentokrát byl v celém díle prakticky kladný, i když ten začátek byl takový rozpačitý. :-D Líbilo se mi, že romantiky bylo v tomto díle tak akorát - abychom byli spokojení, ale aby z toho nebyl žádný přeslazený románek.

Strašně se mi líbí, jak Gwendolyn její příbuzní a kamarádi oslovují "Gwenny". Je to takové milé, něžné, přívětivé. :-)

A to nejlepší na tomto dílu? No přece závěrečný happyend! Miluju knížky s dobrým koncem! :-D

Takže závěrečné zhodnocení celé série? Nejlepší byl podle mě druhý díl - děj měl spád, nekonala se žádná spousta vysvětlování, hora vtipu a až na ten poněkud uspěchaný konec prostě bezchybný díl!
V celé sérii se mi hrozně líbí obálky knížek. Nejvíce asi ta růžová, u Rubínu. Líbí se mi, že spolu všechny vzájemně ladí, i když jsou už na první poled úplně jiné. Stejně tak názvy - po přečtení Rubínu jsem se bála, že názvy Safíru a Smaragdu už nebudou mít s dějem nic společného a půjde jen o to, nazvat knížnu nějak podobně, ale naštěstí ne. Každý ten název perfektně vystihuje celý děj knížky.
Ovšem co se mi na celé sérii vůbec nelíbí, jsou ty anotace na zadní straně. Ty jsou úplně vedle a vůbec nám neříkají, co se v knížce bude dít. Například u Smaragdu - jaký "dechberoucí úprk do minulosti"? Nic takového tam přece nebylo, nebo snad ano?

Nakonec jsem ale velmi ráda, že jsem si tuhle sérii přečetla a můžu ji jen doporučit. Garantuji, že se vůbec nebudete nudit a rozhodně nebudete zklamaní, že jste se do této série pustili. :-)

18.08.2013 4 z 5