Durancie Durancie diskuze u knih

☰ menu

Grandhotel Evropa Grandhotel Evropa Ilja Leonard Pfeijffer

Podle názvu a anotace mi to připomíná film Grandhotel Budapešť od Wese Andersona. Otázka pro znalce - je to tak, nebo je tohle něco úplně jiného?

27.09.2021


My proti vám My proti vám Fredrik Backman

Letos by měl vyjít třetí díl ze série Medvědín.

05.04.2021 5 z 5


Anjel v podsvetí Anjel v podsvetí Juraj Červenák

Já taky! Snad to brzy vyjde i česky.

14.09.2020


Lord John a Bratrstvo čepele Lord John a Bratrstvo čepele Diana Gabaldon

Původní vydání mělo jiné nakladatelství. Asi tím Omega chtěla ukázat, že lépe ovládá angličtinu a dokáže název přeložit doslovně. Taky mě tím naštvali.

21.12.2018


Kouř Kouř Dan Vyleta

Zmatená kniha, ze které jsem rovněž zmatená.
Hlavní myšlenka, viditelnost hříchů prostřednictvím kouře, je nesporně originální a hodně jsem si od ní slibovala. Příjemně mě překvapil barvitý vypravěčský styl. A líbilo se mi i silné přátelství dvou hlavních hrdinů.
Ale jak se příběh postupně zaplétal, začalo to být zdlouhavé a nudné. Nezdá se mi, že bych plně pochopila princip, podle kterého z lidí kouří nebo nekouří. Autor vkládal kapitoly o nepodstatných postavách, které mě nijak nezajímaly. Na deseti stranách se zabýval něčím, co se dalo vyjádřit ve třech odstavcích. Takto zbytečně natahovaný příběh navíc skončil (zřejmě vlivem autorovy nerozhodnosti) myšlenkou sexuální revoluce.
Něco mi říká, že Dan Vyleta se mým oblíbeným autorem nestane.

PS. Od určitého okamžiku jsem měla podezření, že celá zakouřená Anglie je zapouzdřený svět, ve kterém je rok 1888, zatímco v okolním světě je dnešní současnost. Kouř by tak byl jakýmsi symbolem skryté totality a označením pro ty, kteří jsou v jejím područí. Bohužel se podezření nepotvrdilo.

04.11.2017 3 z 5