DastyX DastyX diskuze u knih

☰ menu

Má krásná špionka Má krásná špionka Colin Falconer (p)

(spoiler!)
A ten konec je divný. Max se utopil po skoku z mostu, a tedy nakonec Nick zemřel, a nemocnice je "na nebesích"? Nebo spisovatel zapoměl, že se Max utopil a potom si chodí po nemocnici s Nickem? Nebo mi něco zásadního uniklo... Sen? Představa? Vzpomínka? Ten konec se moc nepovedl...

10.10.2017 3 z 5


Solaris Solaris Stanisław Lem

Tohle asi do komentárů ke knize nepatří, ale chtěla jsem dopsat pár úvah, které ve mě kniha probudila.
Kdyby náš pozemský oceán byl živý, poznali bychom to? Tím, že nekomunikuje tak jako komunikujeme my, nebo třeba včely, omezený svou hustotou a místem pobytu se nemůže bránit nákaze, která ho zabíjí a která je vzhledem k němu drobná a jednotlivě nepostřehnutelná. Oceán v knize jednotlivé návštěvníky viděl, vnímal, i když byli vzhledem k němu menší než bakterie na našem těle. Mohl tedy reagovat. Ale skutečný oceán těžko postřehne něco tak mrňavého jako je člověk, který do jeho vln noří nějaký předmět. Pocítí snad až větší zásahy, bomby atd, ale může si spojit tu bombu, která v něm zničila množství ryb s tím mrňavým nic, které proletělo nad jeho hladinou, nebo s tím, které sedí někde ve Washingtonu? Těžko.
Teorie o živé Zemi, Gaie, jsem slyšela. Nevím, jestli se tím někdo opravdu vědecky zabývá. A i kdyby to dělal, dopadl by stejně jako ti vědci, kteří století zkoumali oceán na Solarisu a nezjistili zhola nic, jen spousty teorií. Člověk asi nemá kapacitu na to, aby mohl pochopit něco takového, co se nedá přirovnat k němu samotnému. Nepodobá-li se zkoumaný život v některém ohledu člověku, není to život?

17.11.2015 4 z 5