umbra umbra diskuze

☰ menu

Připomínky

V záložce Administrace a úpravy mi chybí Vydavatelství. Často se mi stane, že při zadávání údajů o knize se ocitnu mimo formulář a ne vždy se do něj dá vrátit. Místo, aby mne to vrátilo do editace, ocitnu se již na "hotovém záznamu" - který jsem ovšem ještě nedokončila. S tím souvisí i tlačítko Uložit. Kromě uložit změny bych uvítala možnost jen aktualizovat, aniž by se tím vyskočilo z editace - pak už se do ní totiž často nedá vrátit kvůli čekání na schválení. No a právě jak se dají přidávat později štítky nebo autoři, mohlo by se tak přidat dodatečně i vydavatelství.... Doufám, že je to trochu srozumitelné :-)

15.03.2013


Překlady knih / Překladatelé

to HTO: Díky, tuto možnost jsem ještě neobjevila (najít všechny překlady daného člověka přes detail knížky) ale máte pravdu, myslela jsem trochu něco jiného - nějak víc zvýraznit existenci dvou různých překladů stejné knihy. Ta různá vydání jsou moc zastrčená a beztak se komentář vždy váže na všechny seskupené knihy. O Skřipci samozřejmě vím a co se obludností týká, setkávám se s nimi bohužel denně... Je to smutné, jak se na překlady spěchá a tlačí, ale že pak budou ty nedostatky nevratně zakonzervované po desítky let, to už nikoho moc netrápí...

14.03.2013


Překlady knih / Překladatelé

Vzhledem k tomu, že nezanedbatelnou část knih vydaných v České republice tvoří světové překlady, bylo by velmi praktické, kdyby šlo vyhledávat knihy i podle jmen překladatelů. Nejednou totiž byla kniha přeložena víckrát a ne každý překlad je stejně kvalitní. Ne každý čtenář si dnes bohužel uvědomuje, že čtivost knihy závisí do značné míry na překladateli samotném. Možnost srovnávat hodnocení různých překladů by tomuto webu přidala nový, vítaný rozměr.

13.03.2013


Přidání kolonky řazení "Průběžně studuji"

Souhlasím s Titi. Z počátku jsem měla u slovníků a encyklopedií dilema, zda dát "přečteno", když je jasné, že to člověk nečte od začátku do konce, ale pak mi došlo, že je jasné, že s touto knihou člověk prostě rád pracuje, takže není třeba další kolonku vymýšlet. Navíc je možnost si takovou knihu dát do knihotéky.

13.03.2013


Krása vyřčeného čili Úryvky z knih

Také se přidávám k tomuto skvělému nápadu. V komentářích se hodí úryvek v podobě jedné věty, ale odstavec už by, myslím, rušil. Komentář má především sdělit názor.

13.03.2013


Co by se mi tu líbilo

Mně by se tu líbilo, kdyby se daly komentáře jak vlastní, tak ostatních uživatelů (myslím komentáře ke knihám) označovat jako SPOILERS. Pak by tyto komentáře nebyly zobrazovány implicitně, ale teprve po kliknutí na nějaký odkaz typu "rozbalit vše včetně spoilers" nebo tak něco, aby se tak mohl každý svobodně rozhodnout, kolik se toho o knize chce dozvědět. (Například u knihy Pí a jeho život jsem našla hned dva příspěvky, které příliš odhalují podobu, v jaké se dostaví překvapivý závěr).
Ne každý se vždy umí vyhnout nežádoucímu odhalení překvapivého závěru knihy, a přitom spousta návštěvníků tohoto webu dozajista hledá v komentářích právě jen vodítko k tomu, zda se jí/jemu bude ta či ona kniha opravdu líbit. Proč je tedy tak snadno připravovat o zajímavé rozuzlení?

08.03.2013