Tajnůstkář Tajnůstkář diskuze

☰ menu

Proč spisovatelé páchají sebevraždy?

woodward
to je stejně divná otázka, jako proč padají letadla. občas se prostě věci sejdou tak blbě, že letadlo spadne nebo někdo spáchá sebevraždu..... a může to být spisovatel...

Hmm, může.
Sebevraždění, nějak nemám v plánu.
Pár řádků jsem napsal, piloťák si zrovna dělám.
Tak snad se věci nesejdou tak blbě, aby se věštba vyplnila.
No, když se to povede, tak bude důvod vést o té otázce dilema.
Něco k tomu potom ze záhrobí připíšu.

16.02.2016


Půjčujete rádi svoje knížky?

Snad dva postřehy. Proč si analfabet kupuje knihy? No, aby je mohl vystavit v knihovně a půjčovat. A pragmatická. Jestli chceš o něco přijít, tak to pujč.

15.11.2015


Jak se vám líbí tato databáze?

Napsal bych něco, ale abych nevyvolal reakci krocana, tak se omezím jen na to, že je moc dobré, že tento web sdružuje komunitu lidí stejných zájmů a umožňuje jim vstřícně komunikovat. Je to dobrý web.

10.11.2015


Diplomovky, dotazníky, průzkumy...

Vyplnil jsem to také. Tedy ve snaze pomoci. Trochu to zavání reklamou a tak mi tu chybí reakce školitele, který do všeho vidí. No snad se dočkáme.

09.11.2015


Čtete si knihy nahlas?

jo,jo.
Po skleničce v kruhu známých, to se dá vyblbnout v intonaci, důrazu, v čem chcete, ale když jsem měl číst veřejně, tak jsem rád přijal nabídku, že si vybrané partie rádi přečetli ti co mě pozvali. Číst, s nadhledem, abyste stíhal většinu času hledět posluchačům do očí, to není moje parketa. Napsat něco, třeba i dobře a přemýšlet u toho, je z toho to pohledu snažší. Tedy pro mne.

01.11.2015


Proč spisovatelé páchají sebevraždy?

ano, o sebevraždě E. tu nikde není ani zmínka, ale nějak tu není moc zmínek, že ten let byl jeho poslední a dál mu nebylo dovoleno ze zdravotních důvodů a s přihlednutím k překročenému věku, létat. Ani to, že létání pro něho byla posedlost. Já nic netvrdím. Ono ani nic tvrdit nejde, když jeho zmizení zůstalo bez vysvětlení.

29.10.2015


Jakou kuriozitu jste našli v knize?

Místo kolečka uheráku, bych hledal nějaký ten poklad v textu. Autoři, kteří koketují s možným vývojem, především technickým, mnohdy naznačí i nevědomky, řešení, nápad, který když ho postřehnete a dokážete uchopit, může být tím pokladem. Tři (šest) dny Kondora jsou vzorovou ukázkou toho o čem píši. Napsal bych kam jsem takový náznak na poklad vědomky, nevědomky vložil, ale vyskočily by tu známé fráze, tak to necháme v poloze, že štěstí přeje připraveným. Já tomu spíš říkám, řízená náhoda. I náhodou můžete najít poklad, když hledáte tam kde by mohl být.

28.10.2015


Proč spisovatelé páchají sebevraždy?

Byla to, nebyla? Dodnes to nikdo nedokázal objasnit. Antoine de Saint-Exupéry zmizel na svém posledním letu. Ten let měl být skutečně jeho posledním počinem v karieře pilota.

28.10.2015


Komentáře vs. Diskuze

Tak nějak. jestli někdo je stvořitelem toho webu, tak má vždy právo udělat cokoli, co jemu vyhovuje.
Nelíbí?
No tak fajn.
Prosaďte si svůj web.

28.10.2015


Proč někteří lidé nečtou? A jak je k četbě přivést?

Ale ano. Je asi 30% lidí, kteří permanentně odmítají číst knihy. Prostě knihy nečtou. Mají na to různá zdůvodnění, od nedostatku času až po nezájem. Mám v tom vlastní zkušenost také knihy lidem "vnucuji" ale i tak v tom nevidím problém. Těch asi 60%, kteří knihy čtou je významný vzorek pro každého kdo má v tomto "byznysu" své želízko. Takže vlastně můžeme pominout, že minoritní část lidí prostě knížky nečte.
Tak vlastně o co tu bojujem?
Každý o své.

22.10.2015


Filmy a TV seriály natočené podle knižní předlohy

Já si myslím, že filmy jsou většinou vydařenější. Je z čeho se poučit a režizer a hlavně herci mají šanci do děje vložit něco dalšího,nového.
Třeba Román pro ženy.

21.10.2015


PODVODNÍ UŽIVATELÉ

Tak tady nějak na jízlivost chcípnul pes. Tak snad někde jinde.

20.10.2015


Tvůrčí psaní a vydávání aneb pisálkové mezi námi

Fritaaa.
Také jsem začínal. Spíše přiznám, že stále začínám. Zkusil jsem o tom před časem napsat blog. Třeba ti to něco napoví.
"Chci být spisovatel." Špatně se to hledá a je to už věčnost. Je to tady.
http://www.databazeknih.cz/blog/chci-byt-spisovatel-1118
Dnes to už vidím trochu odlišněji, ale nějaká inspirace se v tom snad najde. Knihou to nakonec skončilo i když k ní jsou sem tam odborné výhrady. Ale i v tom lze hledat ponaučení a vůli být svůj a dotáhnout sen ve skutečnost..

18.10.2015


Tvůrčí psaní a vydávání aneb pisálkové mezi námi

Babouš.
Jestli se mohu zeptat. Kolik jste toho sám napsal. Můžete uvést nějaký titul?

18.10.2015


PODVODNÍ UŽIVATELÉ

Děkuji za tuto diskuzi. Hodně se z toho dá pochopit o lidech.

13.10.2015


Nejhorší kniha, kterou jste četli

Názory různých skupin na dílo se různí a to někdy ostře protichůdně. Nejhorší knihu, hmm, těžko mohu z mého pohledu vybrat tu nej. Když se mi kniha nelíbí, tak ji nedočtenou odkládám.

11.10.2015


Jak naložit s knihami, které už nechceme?

Ach jo milé dámy. Netřeba se do sebe pouštět. To jsem příspěvkem iniciovat tedy nechtěl. To že se do mě pouští Lektor, to je profesionální záležitost, kterou beru i když se vším nesouhlasím. I když mám Kristova léta za sebou už dvakrát, tak jsem si ten tablet a do něj e-knihy pořídil také. Dnes je prostě takový trend a o to se méně kupují tištěné knihy. Pokud jde o mne Tsal. Živím se a dobře se uživím jinou činností než psaním knih. A docela mě to mrzí. Mám takové slovní průpovídky. "Při psaní knih nejde o peníze, dokud by nešlo o velké prachy" Svoje vydání jsem zadotoval a je mi úplně jedno kolik se vrátí. Jde spíše o tu prestiž o které psal Lektor. Knihu jsem vydal. Splnil si svůj sen. Tak jó. Není úplně precizní z pohledu profesionála, ale .... no však víte. Z mého pohledu je to spíše o pohodě a o tom trefit se do toho co příjemce očekává. To není podléjzavost. Měl jsem kdysi šéfa, o pět let staršího. Těžce do všeho šil. Debaty prožíval. V 55-ti ho trefilo. Já tu snad ještě deset, patnáct roků budu.

11.10.2015


Potřebuji poradit....

Lector: Děkuji za názor. S něčím z toho co píšete mohu i souhlasit. I s tím, že se zde snažím na svou knihu upozornit. V názorech kritiků, které jsem o kritiku požádal, jsem četl s nádechem opsaného, výtky podobné. Ano, z pohledu profesionála tam nějaké nedostatky budou i když někteří kritici záměrně přitvrdí, aby bylo vidět, že májí názor. Knížek je mezi lidmi asi 200. I v knihovnách. Setkávám se s poněkud jinými názory. Tím nechci znevažovat objektivní pohled skutečného odborníka. Asi by bylo lepší si utvořit vlastní názor.

11.10.2015


Jak naložit s knihami, které už nechceme?

tsal: Teď jsem na tom jako ten co hledá Peroutku. Článek kde jsem to četl jsem nenašel, ale odměnu nevypíši. Prostě v něm bylo, že 97% spisovatelů celého světa nedokáže prodat 500 knih jednoho titulu. Kterým se to povede, se mohou považovat za úspěšné. Dál tam bylo, něco jako, že kdo v našich vodách prodá 5000 knih jednoho titulu, ten už může hovořit o bestselleru. Moje představa byla, že 500 kusů nemůže ani pro začínajícího autora být problém udat. Musel jsem si představu poopravit. Hlavní příčinu proč to není tak snadné vidím v tom, že s tak málým nákladem si nemohu dovolit, nedokáži knize udělat reklamu, aby vešla ve známost. Potom už není tak důležité jestli je ta kniha dobrá nebo brak. Ono to dřívější socialistické heslo "Naše zboží nepotřebuje žádnou reklamu, protože je kvalitní a tím si dělá reklamu samo", v dnešní době nějak nezabírá. Zkuste se poptat prodejců, jestli lidé kupují knih zhruba stále stejně. Já to udělal. Hovoří o dramatickém poklesu. Že prodeje z let devadesátých jsou už jenom vzpomínkou.

11.10.2015


Jak naložit s knihami, které už nechceme?

binysek
Jo beru. Jsem trochu zatížen odporem k té době.
Přidal jsem v té dnešní době také jeden nový titul a je pro jiné obtížné poznat, hlavně pro ty, kteří si nepřečetli alespoň pár stránek, poznat jestli je to ta 90-ti procentní blbost nebo jestli to stojí zas to číst.
Co tak asi má říct autor?
Jinak těch knížek doma mám spíš tisíce než pět tisíc. Ale o tom to je. Jak v tom množství poznat co za to stojí.

11.10.2015