soupik2012 Online soupik2012 diskuze

☰ menu

Audioknihy

Dobrý den,
měla bych prosbu na kohokoliv, kdo navštěvuje krajskou vědeckou knihovnu v Libereci a zároveň poslouchá audioknihy. Ráda bych totiž dotyčného požádala o vypůjčení jedné nahrávky, kterou nikde jinde již nemají. Za její zaslání nabízím výměnou jakoukoliv jinou nahrávku, dle vlastního výběru. Případně jiná dohoda, dle návrhu. Děkuji, s pozdravem. Tereza

20.11.2023


Audioknihy

martina3336
Těžko druhým radit, když se každému líbí něco jiného.
Já mohu pouze doporučit tento portál, který se jako jediný obšírněji věnuje pouze audioknihám. https://naposlech.cz/
A potom ještě, ukázky nahrávek, které jsou k nalezení přímo u prodejců.

28.09.2023


Audioknihy

encyklopedie: přečteno asi 6x, ale ten text nechápu. Ale asi nemám zájem na další diskuzi, protože co jsem pochopila hned napoprvé je, že z vás negativní energie přímo sálá. Zřejmě budete patřit k lidem, jenž uznávají jednom jednu pravdu a to tu svojí.

08.07.2022


Audioknihy

encyklopedie:
inu určitě máte pravdu v tom, že jsou chytré hodinky pro poslech audioknih úplně zbytečné. Stejně jako je úplně zbytečné dálkové ovládání k televizi, nebo třeba centrální zamykání u auta. :-)

A co se týká poslechu audioknih před usínáním. Zde vidím jako největší, no vlastně jedinou přednost v tom, že můžete jednu audioknihu poslouchat několikrát dokola. Protože při každém dalším poslechu určitě zaregistrujete něco, co jste u předchozího poslechu prospal.

Ale jestli vám to tak vyhovuje, je to v pořádku. Lidé jsou různí a když se někdo brání pokroku, je to jenom jeho rozhodnutí. :-) Mé chytré, podle vás blbé hodinky podle tepu poznají, kdy usínám a audioknihu vypnou.

08.07.2022


Audioknihy

Při práci doporučuji používat chytré hodinky. Hledat každou chvilku v kapse mobil, je velmi nepraktické. Nebo aplikaci umožňující hlasové povely. Ovšem nesmí vám přijít trapné, když v plném autobusu budete mluvit nahlas: zpátky 15 sekund. :-))

07.07.2022


Audioknihy

Mě těší jedna věc. Již zhruba 10 let knihy pouze poslouchám. A mám upřímnou radost z toho, že cca 8 lidí z 10, kterým ukáži a případně jim přinesu tu správnou audioknihu, tak je k poslechu audioknih přivedu. A z čeho mám obzvlášť radost, daří se mi to v hojné míře u lidí, kteří jinak vůbec nečtou. Přednosti jsou totiž naprosto zřejmé a přínos obrovský. Vypisovat je tady nebudu, protože je jich strašně moc a především je potřeba znát dotyčného člověka, abych mohla vypíchnout právě ty přednosti, které může ocenit ten daný člověk. Beru to trochu jako své poslání a mám radost z každého nového člena v klubu posluchačů knih. Kdyby chtěl někdo probrat přednosti audioknih nějak blíž, může mi napsat.

Dva nejdůležitější body pro případné začátečníky ale napíši.

Každý má svůj oblíbený hlas, oblíbeného herce. Začněte s nimi. Je to obrovský rozdíl, když vám audioknihu čte někdo koho máte rádi. Později je to skoro jedno, ale pro ten začátek je to hodně důležité. Také každému vyhovuje jiná rychlost čtení. I to lze pochopitelně snadno upravit. Stejně tak jako barva hlasu.

Nečtenářům radím, ať sáhnou po takové audioknize, kterou znají z filmu. Právě toto srovnání je důvodem proč se mi daří přivádět tolik nových posluchačů. Že je kniha téměř pokaždé lepší než film to vám čtenářům psát nemusím. Ale druhou věcí kterou nečtenáři hodně oceňují je fakt, že nemusí někde dřepět s knihou a ztrácet čas. Každý den má tolik minut a hodin ztraceného času, který mohou poslechem vyplnit.

Ale pozor, žádný nováček by neměl zkoušet poslouchat audioknihu a ještě u toho něco dělat. To se zkrátka člověk také musí nejprve naučit. Právě snaha dělat více věcí najednou je důvodem proč poslech audioknih mnoho lidí zavrhne. Tak tedy ne, dělat dvě věci najednou lze, ale je potřeba se to naučit a to chvilku trvá. Podle mých zkušeností to trvá zhruba půl roku. A potom můžete pracovat a poslouchat téměř bez nějakého omezení. Můj průměr je cca 5 hodin denně a nikdy jenom tak nesedím a poslouchám. Vždy ten čas vyplním nějakou prací. A také mi díky tomu již žádná práce není nepříjemná.

Přeji mnoho krásných chvil u poslechu audioknih.

07.07.2022


Audioknihy

kadel1949
Nevím co jste čekal za odpovědi, ale napsal jste do tématu k audioknihám, že je vlastně nemáte rád. A teď píšete, že jste o nich chtěl vlastně diskutovat? O čem? Přesvědčovat i ostatní, že jsou audioknihy špatné? Opravdu jste mě pobavil. :-)))

07.07.2022


Audioknihy

PanPredseda dnes v 09:46
**************************
Ten důchod jsem určitě netrefila. Teď si pročítám co u knih píšete a je jasné, že jste mladší než já. Takže spíš práce, která Vám umožňuje trávit čas tlacháním. :-) Já lepila modely z ABC, ale bavilo mě to jenom chvilku. Trpělivost není zrovna mou předností.

09.08.2021


Audioknihy

PanPredseda dnes v 09:32
***********************************
Tak zkusit to mohu, že? :-)) Modelář, člověk kterého fascinuje vojenství. Zároveň máte rád tajemné, až hororové příběhy. Jo a dost se nudíte, proto se velice často zapojujete do různých diskusí. Z čehož zároveň usuzuji, že jste již patrně v důchodovém věku.

Berte to s rezervou, Vašemu profilování jsem věnovala asi 2 minuty, ale před výzvou málo kdy utíkám. :-)))

09.08.2021


Audioknihy

Pokusím se tématu vrátit jeho původní myšlenku a všem si dovolím vřele doporučit právě vydanou audioknihu: https://www.audiolibrix.com/cs/Directory/Book/9628/Audiokniha-Les-obesenych-lisek-Arto-Paasilinna

Jestli někdo uvažuje nad tím zjistit jaký je rozdíl mezi četbou a poslechem, může vyzkoušet právě tuto audioknihu. Narátoři zde příběh nečtou, ale prožívají. Velice vydařená audiokniha.

09.08.2021


Audioknihy

Já si zase lámala hlavu nad tím, kde v sobě vezme usvědčený lhář tu drzost sem i nadále něco psát. Pak mě napadlo podívat se na kollektorův profil a také na knihy které hodnotil. No a rázem se ledascos vysvětlilo.

„Řekni mi, co čteš, a já ti řeknu, kdo jsi.“

Tomáš Garrigue Masaryk

09.08.2021


Audioknihy

kollektor včera v 15:24
******************************
Do teď jsem si myslela, že jste pouze méně inteligentní, ale vy jste lhář! Upravovat si věty, tak abyste měl teoreticky pravdu. To je tedy úroveň. S takovou běžte do politiky.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
K Michalu Burešovi a četbě na pokračování plus audioknihy:
Pokud M. Bureš mluví o četbě na pokračování v rádiu, kdy pak stejný materiál vychází jako audiokniha (což je mimochodem doložitelné), a já tvrdím přesně totéž, tak jste tou nechápající Vy, protože nejste schopna porozumět textu.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Michal Bureš nikdy neřekl, že jsou stejné, ale podobné. A navíc je nazval rozdílnými světy. A s tím já naprosto souhlasím. Četbu na pokračování a zkrácené audioknihy, lze označit za podobný materiál. Ale, zatím co u četby na pokračování, to nemáme jak ovlivnit, tak u audioknih nám to vadilo tak moc, že už od zkracování upustil i tento patlal matlal.

https://vltava.rozhlas.cz/precist-jen-pismena-nestaci-dobra-audiokniha-nabizi-vic-rika-rozhlasovy-reziser-7903398

kompletní znění:
Vedle toho máme posluchačský pohled: „Zasvěcený rozhlasový posluchač je v případě četby na pokračování zvyklý, že text nikdy není kompletní. Jakmile ale četba vyjde jako audiokniha, je rozčarován – vždyť to není celé, proč to není celé? V obou případech se pracuje s podobným materiálem, ale jsou to dva rozdílné světy,“ míní Bureš a dodává, že u mainstreamových titulů posluchač upřednostňuje nezkrácenou podobu, aby mu poslech dlouho vydržel.

Ráda bych upozornila na poslední větu, kterou tento matlal patlal vypustil. To je urážkou posluchačstva. Prý, aby nám poslech dlouho vydržel. Ne proto, ale aby kniha neztrácela původní autorovu myšlenku.

03.08.2021


Audioknihy

kollektor včera v 14:44
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Stejně jsou to paradoxy. Člověk odkáže na titul Muži v offsidu, specifikuje ho časem, účinkujícím, a někdo má za to, že je řeč o Mužích v ofsajdu, který čte někdo jiný a čas je odlišný.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Mojí chybou bylo předpokládat, že když se kollektor tak moc angažuje v tématu audioknih, bude znát absolutní základy. Přečetla jsem si Muži v offsidu a automaticky jsem šla kontrolovat čtenou verzi. V životě by mě nenapadlo, že mohl myslet hru. No stalo se, ale po té co napsal dál už se tomu vůbec nedivím.

kollektor předevčírem v 21:44
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Z četby na pokračování se stává audiokniha.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Za tuto větu mi nezbývá nežli vám poděkovat. Už dlouho mě tak nikdo nerozesmál. Úplně brečím smíchy. Aneb, do trouby vložíme kuře a vytáhneme kachnu. :-)))) Vůbec jste nepochopil o čem Michal Bureš hovořil. On si stěžuje, že lidem vadí, že se audioknihy zkracují, přitom u četby na pokračování je to běžná praxe.

Michal Bureš to je kapitola sama pro sebe. To byl největší prznitel audioknih. Několikrát jsem u něj audioknihy reklamovala. Nikdo jiný nevytvořil tolik zmetků. Hodně se jich muselo přetáčet, tady je jedna za všechny:
https://naposlech.cz/audiokniha/recenze/do-vody

Bohužel jich mnoho zůstalo na trhu bez opravy. Do dneska si například pamatuji na knihu Pátá žena. Kdy Wallander někam odjíždí, končí kapitola a náhle se ocitáme ve vyšetřovací místnosti a podezřelému se překládají nezvratné důkazy. Kde se vzalo, tu se vzalo. A podobných paskvilů tento patlal matlala v jedné osobě vytvořil spoustu.

Psala jsem do OneHotBook proč audioknihy zkracují, když jich stejně následně většinu musí opravovat. Odpověď mi nepřišla, ale já si otázku donesla na veletrh audiokniha a tam už se mi někdo věnovat musel. Bylo mi řečeno, že se musí časově vejít do 299 Kč. Což byla v roce 2017 jednotná cena audioknih. Této ceně, jak jsem si vypočítala odpovídalo cca 300 normostran A4. Odpovídám a to nikoho nenapadlo stanovovat cenu podle délky nahrávky? A co se nestalo. V listopadu téhož roku vydává OneHotBook první dlouhou audioknihu. Byl to Stephen King - To. 52 hodin za 700 Kč. Audiokniha měla obrovský úspěch a od té doby se audioknihy téměř nezkracují. Od roku 2020 prakticky vůbec.

Proč se tu o tom tak rozepisuji. Jenom podle toho jsem schopna rozpoznat, která audiokniha je a která není zkrácená. Nehledě na to, že se to ve většině případů dá dohledat na těchto stránkách. https://naposlech.cz. Ostatně tato stránky doporučuji všem, není na netu nic lepšího ohledně audioknih.

kollektor předevčírem v 21:59
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nejspíš má poslední reakce na dané téma v tomto vlákně. Můj názor je, že by to byl pěkný nesmysl vytvářet někde databázi mluveného slova. Jednak je těch titulů tolik, že by to nikdy nikdo nedal kompletně dohromady, ale hlavně katalog mluveného slova již existuje. Již mnoho let ho udržuje a postupně doplňuje, velký milovník a znalec mluveného slova pan Přemysl Hnilička. A zde je odkaz. http://mluveny.panacek.com/

Takže vytvořit něco podobného, by bylo jenom nošením dříví do lesa. Podle mě, by mělo smysl, pouze do této databáze knih, přidat audioknihy a to pouze ty nekrácené, aby nedošlo k narušení příběhu a případných hodnocení od čtenářoposluchačů. Tento novotvar, který jsem si dovolila vypůjčit, protože se mi nesmírně líbí, vymyslel vynikající rétor pan Petr Třebický.

01.08.2021


Audioknihy

kollektor dnes v 15:38
********************************
Až teď jsem si všimla, že uvádíte u knihy Muži z offsidu jako hlavního protagonistu pana Högera. Navíc sám píšete, že to nečte, ale hraje. Tak teď, ale vůbec nechápu, proč za audioknihu vydáváte dramatizaci? :-))) To jenom dokazuje, jak dané problematice vůbec nerozumíte. Předpokládala jsem, že se bavíme o načtené verzi a ne, že vytáhnete dramatizaci z roku 1954.

První audiokniha vůbec, byla natočena, až v roce 2008.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"uvedu, že toto označení používám schválně, protože o audioknihu samozřejmě jde a Vy se opět mýlíte. Protože je jako audiokniha nabízena ve formátu audioknihy. Že původně tyto krácené audioknihy bývají nejdříve četbou na pokračování a až poté jsou nabízeny jako audioknihy na věci nic nemění."

Strašný blábol. Něco si o dané problematice nastudujte. Je toho plný net.

kollektor dnes v 15:58
********************************
Ano vyšťoural jste jedinou četbu na pokračování, kterou Radioservis natočil a která je kompletní. A to všechny 4 knihy. V zázemí, Na frontě, Slavný výprask, ,Pokračování slavného výprasku. Ale nevidím v čem je problém, když je to u nahrávky uvedeno. Jinou četbu na pokračování kompletní nenajdete.

30.07.2021


Audioknihy

PanPredseda dnes v 11:43
*******************************
Pravidla jsou platná, jenom musíte vybrat četbu na pokračování. To co zde zmiňujete jsou povídky. A protože je vydavatelem Radioservis, jde o výběr povídek. V tomto případě také básní. V žádném případě se nejedná o kompletní knihu. Něco jiného jsou povídkové knihy, které jsou načtené kompletní. Takové potom můžeme označit za audioknihu, ale nikdy nebude z produkce Radioservis.

30.07.2021


Audioknihy

PanPredseda dnes v 09:37
**************************************
Tak to je řečnická otázka. Jedno je jisté, já to vždy poznám. A klidně bych si vzala na starost, správnost zařazení jednotlivých nahrávek.

30.07.2021


Audioknihy

kollektor včera v 16:35
******************************
Je zarážející, kolik času a zbytečných slov jste tomuto vláknu věnoval, když dané problematice vůbec nerozumíte. Když něco nevím, tak se zeptám a nedělám ukvapené, chybné závěry o tom, že je v audioknihách jeden velký bordel.

Jak bezpečně rozpoznat četbu na pokračování od audioknihy?
Je to tak snadné. Vydavatelem četby na pokračování je vždy Radioservis.

A dokonce i ten, kdo nahrávku někde ukradne a z nahrávky již bude odstraněn obal s informací o tom, že vydavatelem je Radioservis, má k dispozici další dva stejně průkazné rozpoznávací znaky.

1) všechny stopy, mají přibližně stejnou délku.
2) každá stopa je na začátku, ale také na konci opatřena hudbou.

Věřím, že teď každý bezpečně rozpozná četbu na pokračování, od audioknih.

Audiolibrix není žádnou databází audioknih. Je to prodejní portál a ten má před sebou jediný cíl. Všechno své zboží prodat. I to vadné. A tak klame svého zákazníka. Například tím, že zkrácenou četbu, vydává za nezkrácené audioknihy.

Audiotéka, náš největší prodejce audioknih, je ještě horší. Ta nejenom, že své zákazníky klame, ale ta vyloženě podvádí. Opakovaně se mi u nich stalo, že jsem si zakoupila vadnou audioknihu. Na reklamaci nikdo nereagoval a já, až po čase zjistila, že mi byla v tichosti vyměněna, na poličce zakoupených audioknih, za audioknihu bez chyby. Pěkně v tichosti, aniž mě o tom někdo informoval. Když jsem si před časem zakoupila dramatizaci Agatha Christie - Černá káva, tak jsem zjistila, že si nahrávku nemám jak pustit. Ona se totiž dá přehrávat pouze v jejich aplikacích. To pro mě bylo poslední kapkou, učet u nich jsem zrušila. Teď, když mám o některou nahrávku zájem a jinde než na Audiotéce jí nemají, tak nahrávku raději s někým vyměním. Raději dám 5,6 jiných nahrávek za 1, než abych u těch podvodnických zlodějů ještě někdy něco nakupovala.

Proč to sem píši? Je z toho zcela zřejmé, že případná databáze audioknih, by byla pro všechny uživatele užitečná, protože tam mohou být také tyto informace.

30.07.2021


Audioknihy

PanPredseda dnes v 13:30
**********************************
Napsala jsem jí a přiložila zdejší vlákno. Tak uvidíme jestli se ozve.

29.07.2021


Audioknihy

PanPredseda dnes v 13:14
***************************
Ano, chtěla jsem to hned udělat, ale nevím jak. Nevidím na YouTube možnost odeslat někomu soukromou poštu. Lze jenom psát veřejné komentáře k jednotlivým povídkám.

29.07.2021


Audioknihy

PanPredseda dnes v 12:49
****************************************
Já své důvody uvedla, ale není na mně, abych o něčem podobném rozhodovala. A popravdě řečeno, je mi to úplně jedno. Stejně tak je mi jedno, jestli někde nějaká databáze audioknih vznikne, nebo ne. Já jí mám, takže jí již nepotřebuji. Pro mě by byla užitečná, až ta následná nadstavba. Možnost výběru oblíbených uživatelů, případně společný poslech, diskuze nad audioknihou. Zkratka využívat databázi a komunitu uživatelů, tak jako se využívá ohledně knih.

Na závěr můj názor na Kyselou jahodu.
+++Příjemné zabarvení hlasu.
----Technicky nedokonalé.

Ideálním řešeném by pro ni bylo, angažování se u tohoto vydavatele. Podobné amatéry zastřešuje a zdokonaluje.

https://www.ctimi.cz/pridejte-se-k-nam

29.07.2021