soupik2012 soupik2012 komentáře u knih

☰ menu

Jak utopit doktora Mráčka Jak utopit doktora Mráčka Petr Markov

Tento film patří mezi mé nejoblíbenější a tak bylo jenom otázkou času, kdy provedu knižní srovnání. Vzhledem k faktu, že se kniha od filmu velmi výrazně liší, mohu jednoznačně doporučit tuto knihu každému, komu se líbil film. I když připouštím, že filmové zpracování je lepší nejenom co se hereckého ztvárnění týká, tak také právě díky lepšímu a propracovanějšímu ději. Jak pan Markov sám píše ve svém úvodu, než byl pan Macourek spokojený s finálním scénářem, musel ho hned několikrát přepisovat. Tipuji, že toto knižní zpracování je vlastně prvním scénářem, který pan Markov napsal. Audiokniha je načtena velice slušně a načetl ji pan Petr Litera.

24.04.2024 4 z 5


Sám čtyřmi oceány Sám čtyřmi oceány Petr Ondráček

Kniha je o tom, že si skutečný dobrodruh může splnit svůj sen v každém věku. Detailní popis o průběhu plavby, při které se musel pan Ondráček spoléhat pouze na své schopnosti a odhodlání. Velmi mě pobavilo jedno jachtařské pravidlo, ve kterém nesmí osamělý jachtař během své plavby, přijmout žádnou cizí pomoc, ani náhradní díl. Ale stačilo, aby dotyčný náhradní díl zabalil do nějaké bedny a tu vhodil do moře. Tato pomoc již proti pravidlům nebyla. Docela úsměvné, hned jsem si při tom vzpomněla na dobře známé rčení o jedné koze a vlkovi. Také mě na konci knihy pobavila manželčina obhajoba, jak že to bylo s tím nedostatkem sladkostí. Vůbec se nedivím, že když pan Ondráček viděl ten předem připravený jídelníček, že ho jako ztratil. Kniha je nejenom zábavná, ale také velmi poučná. Audiokniha je načtena velice dobře a načetl ji pan Luboš Ondráček.

24.04.2024 4 z 5


Mise na planetě Mise na planetě Michael Mammay

Po přečtení anotace k této knize, mě neodradilo ani poměrně nízké hodnocení, které tato kniha zatím má. A bylo to velice šťastné rozhodnutí. Na začátku jsem si myslela, že budu sledovat klasickou detektivku, pouze zasazenou do prostředí vojenské vesmírné armády. Ale s postupem času, se příběh stává klasickou military střílečkou, naštěstí se zajímavým a věrohodným dějem. Příběh nepostrádá správně gradované napětí, záhady a tajemství a docela šokující a rozhodně nečekaný závěr. Knize dávám poctivých 4,5. Audioknihu velice dobře načetl pan Libor Hruška. Ovšem těsně ke konci je jedna drobná technická vada, která můj celkový dojem lehce pokazila.

21.04.2024 5 z 5


Ženská na odstřel Ženská na odstřel Martin Goffa

Nebyla to nejlepší kniha z této série, ale stále velice dobré. Jednoduchá zápletka, kultivovaný humor a přímočarý děj. To jsou hlavními atributy tohoto příběhu. Ale pan Goffa mě pokaždé potěší především tím, že v jeho příbězích vystupují skuteční chybující lidé. Zejména z tohoto důvodu, mohu označit jeho příběhy za věrohodné. A ne jinak tomu bylo také v této knize. Audiokniha, kterou načetli Jitka Ježková a Jan Maxián je zpracována také naprosto dokonale.

21.04.2024 5 z 5


Zahrada Zahrada Petra Dvořáková

Petra Dvořáková umí opravdu tnout do živého. V knize je hned několik tíživých témat. Církev, ostatně tak jako každá organizace, pouze zneužívá důvěřivosti lidí. Bylo zde krásně popsáno, jací tito lidé ve skutečnosti jsou. Víru musí najít každý sám v sobě. Všeobecně nemám příliš velkou důvěru v kněží, protože celibát považuj za něco nepřirozeného, což se ve velké míře projevuje jejich určitou deviací. To procento takto postižených kněží, bude podle mě obrovské. Ačkoliv byl Jaroslav obviněn neprávem, určitě není bez viny. Na konci jsem měla slzy v očích. Příběh mi nebyl lhostejný a za to vděčím paní autorce, kterou tímto prohlašuji za naší nejlepší spisovatelku. Audiokniha je také velice vydařená a načetl ji pan Ondřej Novák.

17.04.2024 5 z 5


Lord Mord Lord Mord Miloš Urban

Staré židovské město pražské, z konce 19. století. A mladý hrabě Arco, kterého trápí souchotiny. Léčit tuberkulózu bez antibiotik, bylo velice složité. A tak se tehdejší Praha stala městem morfinistů. Ke zlepšení životních podmínek, je nutné provést asanaci nejhůře zasažených oblastí. Ale jak to provést, když se lidé žijící v nuzných podmínkách, odmítají dobrovolně vystěhovat. Detektivní historický thriller s lehce perverzním podtónem. Jedna dějová linka, jeden vypravěč. Pan Urban dokázal znamenitě zachytit atmosféru tehdejšího židovského ghetta. Příběh má lehce hororový nádech a velmi nečekaný, ale ne příliš zdařilý závěr, 4,5. Audiokniha je ovšem velmi nevydařená. Načetl ji sám autor a nebyl to vůbec šťastný nápad. Mnozí narátorští amatéři, by se této role zhostili mnohém lépe.

17.04.2024 4 z 5


Vraní oko Vraní oko Michaela Klevisová

Mám ráda způsob vyprávění, který ve svých knihách paní Klevisová používá. Umí perfektně popsat prostředí, ve kterém se příběh odehrává. Navodí správnou atmosféru a detailně nám popíše každou důležitou postavu, která je součástí děje. Možná je jenom škoda, že jí do perfektního příběhu skočí pokaždé nějaký ten zločin. Myslím si, že samotné vyšetřování všech případů, které jsem zatím měla možnost poslouchat, jsou drobnou slabinou. Prokletý kraj tak pro mne zůstává i nadále, tou nevydařenější autorčinou knihou. Audioknihu, kterou velice dobře načetla paní Jana Stryková, mohu označit za velice vydařenou. A to také díky ozvučení ptačím zpěvem, který se k této audioknize náramně hodil.

15.04.2024 5 z 5


Nevermore Baltimore Nevermore Baltimore Petr Heteša

Klasická béčková akční jízda, s velmi předvídatelným a nenápaditým dějem. Tak proč jsem této audioknize dala plný počet bodů? Je to zkrátka setsakramentsky dobře napsané. Až na pár lehce se opakujících úkolů, děj nenudí. A příběh má gradující tempo vyprávění. Audioknihu načetl velice dobře pan Petr Třebický.

11.04.2024 5 z 5


Ronaldo/Messi Ronaldo/Messi Petr Čermák

Psát profesní životopis o někom, kdo je právě na jejím vrcholu, mi přijde velice hloupé. Zároveň nepovažuji za šťastný nápad, provést srovnání dvou fotbalových mimozemšťanů, jak sám tyto dva fenomenální fotbalisty autor v knihách tituluje, ve dvou oddělených publikací. A to zejména z toho důvodu, že v obou knihách jsou opakující se pasáže z rozhovorů a dokonce se opakuje jedna celá hodinová kapitola. Mnohem rozumnější a také ze čtenářského pohledu zajímavější, by bylo provádět toto srovnání v jedné knize a střídat příběh Messiho a Ronalda v jednotlivých kapitolách. Zároveň je zcela zřejmé, že tyto knihy vznikly bez přispění těchto fotbalistů. Najdeme zde pouze autorovi myšlenky a přepisy dávno již publikovaných rozhovorů. Audioknihy jsou načtené obstojně a načetl je pan Kajetán Písařovic.

07.04.2024 3 z 5


Kodaňská trilogie: Dětství – Mládí – Závislost Kodaňská trilogie: Dětství – Mládí – Závislost Tove Ditlevsen

Tak jako téměř pokaždé, mě u životopisů a biografíí, nejvíc baví úvodní část, kdy se teprve z malého dítěte stává někdo odlišný, výjimečný. Ovšem k biografiím přistupuji trochu víc obezřetně, protože si uvědomuji, že do knihy se dostane pouze to, co nám autor hodlá sám prozradit. Na první pohled se ovšem zdá, že je tato zpověď zcela upřímná. Tove se rozhodně nevykreslila jako dobrý člověk. Špatná matka, lhostejná k následkům svých činů a k utrpení druhých lidí. Ovšem téměř všichni umělci jsou zvláštní lidé a mají úplně jiné vnímání okolního světa. Závěrečná část popisuje, jak drogově závislý člověk, zcela přestává uvažovat racionálně. A z druhého pohledu, jak muž dokáže ženu za pomocí drog zcela ovládat. To co nakonec napsal samotný život, je vlastně zcela logickým vyústěním jejího života. Audiokniha moc povedená není. Paní Dagmar Čárová jí sice načetla velice dobře, ovšem zvukař odvedl velmi mizernou práci, když si nepohlídal, aby hlasitost velmi často nekolísala. Při poslechu přes sluchátka, je to velmi nepříjemný pocit.

05.04.2024 5 z 5


Čas pomsty Čas pomsty Jeffrey Archer

Když se o knize řekne, že je to červená knihovna, každého hned napadne, že je to příběh určený pro ženy, tedy spíš pro dívky a slečny, které zatoužily po romantickém knižním dýchánku. Ale existuje označení červená knihovna také pro muže? Já jsem přesvědčena o tom, že lze tímto termínem označit právě tuto knihu. Příběh sice není o romantickém snění, ale přeslazený je přesně tak, jak tyto příběhy bývají. Společně s velmi předvídatelným dějem, tento fakt považuji za největší nedostatek, tohoto jinak velmi poutavého a zajímavého příběhu. Audiokniha moc povedená není. Postrádám hudební podkres, bitrate je pouze 96 kbps, což je při poslechu přes kvalitní sluchátka velmi patrné. Pan Václav Knop audioknihu načetl obstojně.

01.04.2024 4 z 5


Chladnokrevně Chladnokrevně Robert Bryndza

Zcela nepochybně se jedná o nejlepší díl z této série. Tentokrát nikde nic nedrhne. Obě dějové linky, jak ta policejní, propojená s osobní rovinou příběhu, tak také ta, jenž velmi detailně ukazuje psychologický vývoj pachatele, jsou napsány velice poutavým a zajímavým způsobem, který mě dokázal naplno vtáhnout do děje. Ostatně to je největší předností tohoto spisovatele. Tentokrát můj celkový dojem, nepokazil ani závěr. Audioknihu načetl jeden z mých nejoblíbenějších narátorů pan Martin Stránský.

30.03.2024 5 z 5


Jak jsem vyhrál válku Jak jsem vyhrál válku Patrick Ryan

Před lety jsem tuto knihu odložila jako nedočtenou, ale protože v audiu snesu mnohem víc, rozhodla jsem se po cca 30 letech zkusit opáčko. Ale opakovaně jsem se přesvědčila o tom, že knihy které mají být humoristické, mi velmi často nesednou. Přitom humor miluji, ale já pro ten prožitek potřebuji herce a jejich vzájemné dialogy. Musím jim vidět do tváře, protože největší porci smíchu u mě vyvolávají jejich grimasy. A proto zbožňuji divadlo. Chápu, proč je tento román pro určitou skupinu lidí tolik populární, ale mě to příliš nebavilo. Občas jsem se zasmála, ale také se mi docela často zdálo, že Goodbody prožívá dost podobné situace. To co mi na této knize vadilo nejvíc, je velmi malý počet dialogů. Příběhy jsou z velké části popisné, je zde málo děje a tak pro mě bylo dost náročné udržet patřičnou pozornost. Audiokniha kterou načetl pan Martin Písařík, je velice vydařená a nemám jí co vytknout.

27.03.2024 3 z 5


Zimní lidé Zimní lidé Jennifer McMahon

V tomto příběhu najdeme dvě časové roviny, které se v ději navzájem prolínají a které dělí těžko uvěřitelných 1000 roků. Jednotlivých postav je zde opravdu velmi mnoho, ale naštěstí orientaci usnadňuje zvolený způsob vyprávění. Tak jak se střídají časové roviny, tak se také mění postava, která nám ten který úsek příběhu právě vypráví. Jenom je veliká škoda, že nebyl příběh sepsán v první osobě. Při střídání jednotlivých postav s využitím jejich myšlenek a pocitů, mohl vzniknout o něco napínavější, ale především strašidelnější příběh. Za mnohem zajímavější považuji dějovou linku historickou. Ta ze současnosti měla několik hluchých míst. Přesto se paní McMahon podařilo napsat velice slušnou duchařinu. Audioknihu načetla paní Jitka Ježková. Píši to opakovaně, já mám tuto narátorku strašně ráda, ale její barva hlasu se pro čtení těchto žánrů vůbec nehodí.

26.03.2024 4 z 5


Pohádka Pohádka Stephen King

Do teď jsem žila v přesvědčení, že můj nejoblíbenější zahraniční autor, dokáže napsat jakoukoliv knihu, věnovat se jakémukoliv žánru a pokaždé budu vrnět blahem. Až do Pohádky. První třetina knihy v sobě má veškeré Kingovy atributy a já byla z příběhu nadšená, ale cestou do jiného světa se to dost pokazilo. Není to špatné, to vůbec ne, ale já mám u Kinga pokaždé jenom ta největší očekávání a v části pod zemí jsem našla několik hluchých, zbytečných pasáží, ale především závěrečný souboj u studny mi přišel hodně divný. No divný, vlastně takový pohádkový. Fena Radar je v celém příběhu tou nejzajímavější postavou a já si jí dovolím označit za hlavní. Audiokniha je velice vydařená a opravdu hodně dobře ji načetl pan Matouš Ruml.

*** Dobří lidé září, v temných časech jasněji. ***

22.03.2024 4 z 5


Mlčení Mlčení Šúsaku Endó

Z mého pohledu byl misionář člověk, který měl potřebu vnucovat druhým svůj názor. V tomto případě víru. Proto je pro mě těžké s takovým člověkem soucítit. Já zastávám názor, žij podle svých mravních zásad, ale v žádném případě se tyto zásady nesnaž vnucovat druhým lidem. To se týká všech lidských idejí. Hlavní hrdina tohoto románu si v klade stejnou otázku, která mě pronásleduje celý život. Proč je Bůh slepý a hluchý k modlitbám věřících, když je na nich pácháno bezpráví? Román je plný filozofických otázek, které se převážně týkají víry. Ale je to podáno velice srozumitelnou formou. Audioknihu načetl velice dobře pan Martin Zahálka.

17.03.2024 4 z 5


Na šábes se nevraždí Na šábes se nevraždí Petr Eidler

Bavilo mě prostředí ve kterém se tento příběh odehrával, ale detektiva je to velmi nenápaditá. Vše již bylo viděno, řečeno, slyšeno. Zápletka příběhu musí být velmi brzy jasná snad úplně každému, tedy až na naše soukromé očko, které by ve skutečnosti nejspíš nenašlo ani zapadnutý knoflík pod postelí. Jeho vyšetřovací metody jsou totiž veskrze žádné. Ještě, že má kolem sebe tolik pomocníků. Postavy které zde vystupují jsou zábavné a dialogy ze kterých je tento příběh složen docela vtipné. Akorát je jich někdy zbytečně moc. Nejvíc mě bavila ta neustálá sebeironie Židů. Příběhy Židů jsou za plný počet hvězd, ale detektivka je tak na dvě. Celkově 3,5 Audioknihu, kterou velice dobře načetl pan Martin Preiss, mohu označit za velmi vydařenou.

16.03.2024 4 z 5


Nejlepší pro všechny Nejlepší pro všechny Petra Soukupová

Obyčejný neobyčejný příběh, o obyčejné neobyčejné rodině. Stačí vymyslet zajímavé dialogy, nebo možná sepsat život vlastní, či od sousedů a hned vznikne velice zajímavý příběh, který může vyprávět o každém druhém z nás. Protože hlavními atributy toho příběhu jsou: Dítě žijící v nekompletní rodině. Matka, která se kvůli dítěti nehodlá vzdát vlastní kariéry. A babička, která měla své poslední dítě v dost pozdním věku, čímž tyto potíže vlastně tak trochu nastartovala. A teď se snaží vychovávat svého vnuka, na kterého matka nemá čas. Ta dělá jednu z nejčastějších a největších chyb ve výchově dítěte. Když se snaží lásku a nedostatek času, nahradit zbytečně drahými dárky. To se prakticky pokaždé vrátí obdarovávajícím jako bumerang. Bavilo mě to moc, je to sepsáno velice živě. Měla jsem pocit, jako kdybych byla přímo součástí této rodiny. K tomuto pocitu, zcela jistě přispěla audiokniha, ve které má každá z hlavních postav svého narátora. Babička (maminka): Milena Steinmasslová, dcera (matka): Martina Krátká, vnuk, (dítě): Jan Cina.

14.03.2024 5 z 5


Glatz Glatz Tomasz Duszyński

Velmi pozvolné tempo vyprávění. Dialogy složené výhradně z holých vět. A příběh vyprávěný ve 3. osobě. Mám téměř pokaždé potíže, naplno se ponořit do takto napsaného příběhu. Především mi vadí absence přímé řeči, která mě vtahuje do děje. Ani tento z počátku nebyl výjimkou. Naštěstí se tempo vyprávění postupně zrychluje a příběh se stává mnohem záhadnějším a zajímavějším. Ale zase mě nepotěšil závěr, který byl zbytečně překombinovaný. Obyčejný příběh o lidské pomstě, bych přijala s větším nadšením. Ještě musím vyzdvihnout poměrně dobře vystiženou atmosféru příběhu a také jednotlivé rysy všech postav. Celkově se jedná o dobře odvedenou řemeslnou práci, ale nic navíc. K audioknize nemám žádných výhrad a opravu velice dobře ji načetl pan Jakub Gottwald.

12.03.2024 4 z 5


Maková válka Maková válka Rebecca F. Kuang

Příběh má velmi kolísavou úroveň a nedokázal mě plně vtáhnout do svého děje. V podstatě mi bylo jedno jak to celé dopadne. Začátek je nadějný. Snaha dostat se na školu a školní výcvik je tím nejlepším co mi tento příběh nabídnul. Ale jakmile dojde k válkám, tak se začne zbytečně natahovat a jsou v něm patrná hluchá místa. Postavy neprojdou žádným vývojem. Rin se stále chová jako nějaký puberťák, nezmění jí ani válka a když, tak ještě k horšímu. Postrádala jsem nějaký prvek překvapení, zvrat v příběhu nebo nějaké tajemství. Z velké časti je děj velmi předvídatelný a tím pádem také nudný. Nemohu dát víc než 3,5 a na další putování se již určitě nevydám. Audiokniha je načtena slušně a načetla ji paní Tereza Dočkalová.

09.03.2024 4 z 5