Rozmarýna Rozm Rozmarýna Rozm diskuze

☰ menu

Jaké knihy jste dostali od Ježíška?

Michael Palmer - Trauma
Adler Olsen - Chlorid sodný
Robert Bryndza - Osudné svědectví

02.01.2023


Hledám knihy na téma...

Dobrý den, můžete mi někdo doporučit nějaký román o Ivanovi Hrozném?

12.11.2022


Tištěné knihy vs. E-knihy

Zajímalo by mě, jakým knihám dáváte přednost. Čtečce nebo papírovým? Já už papírové nemám kam dávat, tak jsem najela na čtečku. Ale vadí mi, že spoustu knih nelze koupit v elektronické podobě.

07.11.2018


Romány pro ženy nad 50 let - poraďte

Paní Mikulecká, doporučuji Vám knihu Zkrocená královna od Philippy Gregory. Je to o Kateřině Parrové - poslední ženě Jindřicha VIII. Takže je to o skutečné postavě. Ačkoliv je z historie známo, jak to s ní dopadne, tak přesto o Kateřinu musí mít čtenář strach.
Dále je velmi dobře napsaný román "... a postavil jí chrám" od Siegfrieda Obermeiera o sochaři Piajovi, který za vlády Ramesse II. postavil pro svou milovanou světoznámý skalní chrám, který je dnes znám pod názvem Abú Simbel a který musel být kvůli Asuánské přehradě přestěhován.
Od stejného autora je dobrá kniha Caligula - hrozivý bůh.
Dokonce bych Vám doporučila i povinnou četbu Kladivo na čarodějnice od Václava Kaplického.
Pokud neznáte spisovatele Kena Folleta, zkuste jeho knihy. Výtečný spisovatel. Já jsem od něj přečetla naprosto vše a teď čekám, kdy jeho nová kniha vyjde v češtině. Od něj se mí líb vše. Naposledy jsem četla Trilogii tisíciletí: Pád Titánů, Zima světa a Hranice věčnosti. Skvělé. Ale jsou to knihy o nejméně 800 stech stran.
Je mi 58 let, ale nemohu říci, že by se mi měnil čtenářský vkus. Mám ráda historické romány, ale i detektivky, thrilerry a sci-fi. Miluji knihy z lékařského prostředí. V podstatě čtu všechno, mám své oblíbené autory a ráda vyhledávám další. Nesnáším jen "knihy pro ženy". Červená knihovna mě bavila v 15 letech, teď se jí snažím vyvarovat. To je jediná změna mého čtenářského vkusu. A zásadně nečtu současné české autory, protože kdykoliv jsem začala číst něco od současného českého autora (např. Viewegh, Nesvadbová), tak se mi to nelíbilo. Tak proč do nich investovat peníze, když je tolik světoznámých současných autorů, kteří skvěle píší.

18.08.2018


Který spisovatel je váš nejoblíbenější?

Nedaří se mi oblíbit si české autory pro dospělé. Jako dítě jsem milovala Eduarda Štorcha.

08.10.2017


Který spisovatel je váš nejoblíbenější?

Mám jich hodně. Především Ken Follet, Siegfried Obermeier, Karin Slaughter, Michael Palmer, Robin Cook, Arthur Hailey, Robert Ludlum, Erle Stanley Gardner, Jussi Alder Olsen, Tess Geritsen, Ken McClure, Dan Brown, Mario Puzo, Stephen King a ještě spousta dalších. A ráda objevuji nové.

08.10.2017