PomněnkaPrvní PomněnkaPrvní diskuze

☰ menu

Nová hra - zeměpisné a místopisné údaje v literatuře

Je to Londýn a Hercule Poirot?

24.09.2016


Zajímavá a neobvyklá přirovnání nebo úsloví, i nářečná

Moje babička nebyla vulgární žena a nepamatuji se, že by používala vulgarismy. O to víc mě zaujalo, když jsem ji několikrát slyšela zvolat "doprdele vachta mrajn." Vždycky jsem přemýšlela, co to je. Víte někdo??
Nebudu napínat. Po mnoha letech, babička dávno nežila, jsem četla zase něco z válečné literatury, tentokrát o bitvě v Ardenách. Kniha byla v češtině, ale najednou tam čtu německé Wacht am Rhein! Jen jsem to přeletěla očima a četla dál, až jsem se náhle zarazila. Odkud to znám?? Několikrát jsem si to v duchu zopakovala, potom nahlas. Pak jsem to zkusila vyslovit rychleji a "zkomoleněji" a měla jsem to. Moje babička byla ročník 1927 a celý svůj život, co jsem ji zažila, odmítala mluvit německy. Na téma války nikdy nic nechtěla říct a já jsem se jako dítě po čase přestala ptát. A po letech jsem zjistila, že když ji něco vyvedlo z míry, zvolala "doprdele hlídka na Rýně" :)
Setkali jste se s tím už u někoho?

12.06.2015


Upozornění na novou knihu

Halo, prosim mohu dostat odpoved? ;) Aspon treba bohuzel, to neni technicky mozne, pripadne fajn napad, ale z kapacitnich duvodu se k tomu dostaneme az po novem roce... Hezky den :)

12.12.2014


Knižní parfémy používáte nebo se obejdete bez vůně papíru?

Díky za příspěvek Ronin Roujin, úžasně jsem se pobavila :)
A souhlasím i s otázkou čtečky. Je praktická a důležité je co čtu, co mi to dává, nikoliv že to šustí.
Teď jsme byli tři večery bez proudu a hádejte co? Četla jsem si svoji podsvícenou čtečku ;)
Názory, že lidé díky čtečkám (či technice) blbnou a že jedině papírová KNIHA (jinak výraz analogová nemá chybu, otřásala jsem se smíchy) je správná, mi přijdou netolerantní.
To jako bych říkala, že jedině divadelní představení je to kvalitní a obohacující, že se přece nebudu koukat na obrazovku nějaké krabice (televizi).

04.12.2014


Upozornění na novou knihu

Hezký den.
Moc by mi pomohlo, kdyby mi do Upozornění mohla chodit informace, že do Databáze byla vložena nová kniha autora, od kterého jsem něco četla a chci číst i další jeho díla.
Jak je u knih možnost zaškrtnout políčko "sledovat komentáře" a "sledovat diskuse", nemohlo by být u autora možnost zaškrtnout políčko "sledovat autora"?
Čtu knihu ze série, ale nevím, jestli další kniha vyjde za půl roku nebo za dva roky. Takových autorů mám desítky, ani si je nepamatuju. Takže je obtížné chodit sledovat, jestli už něco nového u mnoha autorů nepřibylo.
Díky!

04.12.2014


České a slovenské verze

Díky za odpověď. Teď jsem ještě zjistila, že se dá vkládat další vydání knihy, kde se dá uvést i slovenský název. Sice to není přímo viditelné a já si toho dodnes nevšimla, ale asi to tedy stačí. Ačkoliv kdyby se názvy knih mohly objevovat ve formátu český název / slovenský název / název v originále, tak bych si nestěžovala :o)

20.04.2013


České a slovenské verze

Nešlo by do informací o knize vložit políčka pro údaje o vydání na Slovensku (resp. v Česku)? Myslím, že by se mnohým mohla hodit zejména informace o odlišném názvu...

20.04.2013