petr_ petr_ diskuze

☰ menu

Pár nápadů na vylepšení webu

Občas se mi stane, že se mi dostane do ruky kniha, která není v databázi, pro členy by měla existovat možnost jak tuto mezeru doplnit.
Momentálně mám k dispozici zajímavou knihu Život a dílo zahradního architekta Josefa Kumpána (1885-1961), autory této knihy jsou Stanislava Ottomanská a Šárka Steinová.
Jak si ji mohu dát na seznam?

11.09.2023


Každý může napsat knihu a vydat ji. Je to dobře?

Kniha je vlastně médium. I ve vydavatelstvích pracují jenom lidé (i ti nekompetentní). Pravda je, že pokud je vydána kniha je dobré aby se na ní podíval odborník a posoudil její kvality. Což pro autora nemusí být směrodatné. Mnoho knih, ať již odborných, nebo beletrie mohou psát lidé, kteří sami jsou natolik fundovaní, že dovedou posoudit, jestli kniha bude dobrá, nebo ne. Často knihy píší odborníci, kteří jsou na špici svého oboru, a pro ty je těžké, aby jim knihu někdo kontroloval, nebo měnil (třeba i po grafické stránce). Znám několik takových lidí, kteří vypráví, jak jsou vydavatelé schopní z dobré knížky udělat brak, jenom proto, že jsou nekompetentní. Podobné problémy je vidět i v jiných médiích (třeba v televizi), kdy dobré téma zpracovávají lidé, jejichž profesí je televize a o tématu, které zpracovávají nemají ani ponětí. Podobně je to i s flimem. Všichni jsme se setkali s filmem podle knižní předlohy, kde se ztratil hlavní motiv knihy.

Proto není divu, že někteří pisatelé si knihu vydávají sami a je to jejich riziko, jestli kniha bude úspěšná, nebo ne. Takže jim přejme aby byli natolik soudní, aby je nepotkal nezdar.

05.01.2020


Poraďte fantasy/scifi knihu prosím.

Mezi klidné knihy bych mohl zařadit moji velmi oblíbenou knížku "Zpěv drozda"

02.01.2020