petr_ petr_ komentáře u knih

☰ menu

Rádce velkých rádžů Rádce velkých rádžů Alexej Pludek

Kniha se mi moc líbila, protože popisuje zrání jednoho člověka, který v době svého mládí dělá chyby, ale postupným stárnutím začíná chápat to co má v lidském životě nějakou cenu a svůj vliv uplatní ve prospěch správné věci.

08.04.2024 5 z 5


Šedá eminence Šedá eminence Aldous Huxley

Sice jsem knihu nedočetl, ale myslím, že román to není. Kromě historických souvislostí obsahuje i mnoho teologie a popisy mystických vlivů na otce Josefa, což si myslím, že je dobré pro čtenáře, který vystudoval teologickou fakultu. Proto jsem také nebyl schopen knihu dočíst.

Asi se budu muset sám nad sebou zamyslet, protože mi přibývá stále více nedočtených knih.

04.04.2024


Hrozba Hrozba Mats Söderlund

Děj má trochu spád až ke konci, ale rozuzlení nic moc. Zajímavou otázkou je, kdo jsou ti zlí, zda ti, co chtějí vodu pro všechny v rámci OSN a pak diktovat, jak se bude využívat a nebo ti co chtějí regulovat vodu tržními mechanismy. Ale asi to byli ti druzí, protože používali násilí. Trochu mě to připomnělo evropský problém, který se jmenuje Green Deal a kniha mi zaváněla propagandou. Jestli to má další pokračování, tak mě vůbec nelákají.

03.04.2024 2 z 5


Vzpomínka na modrou planetu Vzpomínka na modrou planetu Alastair Reynolds

Trochu jsem se ztrácel v pochopení různých virtuálních realit. Děj mi připadal, jako když si děti hrají na stopovací hru. Tolik k ději, a bylo to napsané tak, aby to čtenáře neodradilo.
Nemohu říci, jestli se jedná o klasického Reynoldse nebo ne, protože je to první kniha, kterou jsem od něj přečetl. Podívám se po dalších knížkách tohoto autora, abych si udělal představu o jeho díle.

20.03.2024 3 z 5


Kralevic Karel (1334 - 1348) Kralevic Karel (1334 - 1348) Vlastimil Vondruška

Pro mě osobně byl zajímavý popis událostí v bitvě u Kresčaku. Věděl jsem o tom, že Karla museli odvézt z bitvy aby Jan zachránil následníka, ale neznal jsem podrobnosti. To jsou ty střípky dějin, které se v dějepisu nedozvíte a o to jsou zajímavější. Stejně tak zajímavý je vznik Nového Města, kde jsem se dozvěděl jak taková města vznikaly, což vlastně dává i obrázek o ekonomice království. V neposlední řadě se čtenář doví, že vlastně Karel byl nucen se vyrovnat s dluhy svého otce s poznámkou, že další dluhy vlastně přešly na Václava IV.
To mě nutí si najít další literaturu (třeba Vaňkovou) a o této době si přečíst více .

16.03.2024 5 z 5


Planeta idiotů Planeta idiotů Roman Bureš

Tato kniha se mi vůbec nelíbila, ačkoliv byla dobře napsaná, i téma bylo zajímavé. Mnozí lidé si myslí, že musíme chránit přírodu, ale sobecky si pod tímto termínem představují pouze prostředí, ve které jsme schopni žít a které si přesto ničíme. Ale příroda přetrvá i po zániku člověka, i když bude úplně jiná. Příroda bude existovat i bez člověka, ale opačně to nefunguje.
Navíc o ekosystémech toho víme tak málo, že scénář zániku lidské civilizace tak jak je popsaný v této knize je taky možný.

10.03.2024 4 z 5


Strašlivá závrať Strašlivá závrať Benjamín Labatut

Když vidím nějaké umělecké dílo, nebo čtu dobrou knihu, tak mě napadá, jak na něco takového mohl autor přijít. Jaké myšlenkové pochody ho přiměly, aby umělecké dílo mělo právě takovou podobu, hraničící s genialitou, a ne jinou. Tato kniha vlastně poukazuje na to, že vědci při svých výzkumech a tvorby různých teorií mohou procházet různými peripetiemi a vymýšlet zvláštní věci. Dokonce se může stát, že někteří sami nevědí, jak ke svým poznatkům došli, ale vědí, že jsou správné.
Zajímavé také je, že jejich práce je může přivést na samotnou hranici šílenství, což dobře popisuje tato kniha.
Zajímavé je, do jakých podrobností autor popisuje některé události, ale předpokládám, že se našlo dostatek zdrojů a svědků, které tyto události popisují.
Dodatek na závěr: Pokud chcete alespoň rámcově pochopit, co to je kvantová mechanika, doporučuji si přečíst tuto knihu.

10.03.2024 5 z 5


Kladivo Boží Kladivo Boží Eric Schumacher

Opět se mi do ruky dostala zajímavý historický příběh ze severu a z Anglie. Příběh je čtivý a dobře napsaný. Dějiny Skandinávie jsou pro mě zajímavé právě proto, že jsou trochu jiné, než-li naše středoevropské. Několik historických příběhů jsem již z této oblasti přečetl a zaujaly mě jak historické souvislosti, tak i mentalita místních lidí. Těším se na další pokračování.

06.03.2024 4 z 5


Krásné věci Krásné věci Janelle Brown

Knihu nehodnotím, protože jsem ji nedočetl. Možná že má zajímavý konec, ale nebyl jsem schopen se k němu pročíst.

04.03.2024


Chronolity Chronolity Robert Charles Wilson

Zajímavý příběh který narušuje kauzalitu času a studiem monolitů je vlastně studována budoucnost, která však musí mít nutně kořeny v přítomnosti. A je tu znova otázka zda bylo dříve vejce, nebo slepice.

01.03.2024 4 z 5


Leon Leon Roman Bureš

Konec knihy už mě moc nebavil a nutil jsem se abych jí dočetl.

21.02.2024 3 z 5


Král cizinec (1309 – 1333) Král cizinec (1309 – 1333) Vlastimil Vondruška

Zajímavé a přehledné zpracování událostí, kdy Lucemburkové dosedli na český trůn. Řekl bych, že ,kniha dobře popisuje motivace Jana Lucemburského, které vedly k jeho problémům s českými stavy a Eliškou Přemyslovnou a přijde mi, že se díky těmto problémům dobře vyškolil kralevic Karel, který politiku vnímal trochu odlišně a více diplomaticky.
Zajímavými postavami, zde jsou kromě jiných i Eliška Rejčka a pan z Lipé.

16.02.2024 4 z 5


Hrdinové Hrdinové Stephen Fry

Mám rád řecké báje a hlavně jejich různé interpretace. Na každém hrdinovi je vždy něco bídáckého, a na každém bídákovi lze najít něco hrdinského. Proto Řekové vymysleli dramata, aby nenechali na žádném hrdinovi či bohovi niť suchou a to se mi líbí, protože hlavním soudcem hrdinství je nakonec čtenář, v tomto případě je to autor knihy.
Takovouto interpretaci v takové míře biblické příběhy neumožňují.

15.02.2024 5 z 5


Stírací losy Stírací losy Kerstin Ekman

Dávám méně hvězdiček ne proto, že by se jednalo o horší četbu, ale nejsem si jistý, jestli jsem plně pochopil její obsah. Možná je to i proto, že čtu sérii knih odprostředka, i když si myslím že se jedná o samostatný příběh a nemusím jednotlivé části číst chronologicky tak jak byly napsány.

Avšak některé části děje mě zaujaly. Například úvahy farářky o víře a zvláště to, kolik pochybností může mít věřící člověk, ačkoliv je věřící. Jak lidské.
Velmi by mě zajímal také vztah Švédů k norštině, což je problém s kterým jsem se setkal i v jiné severské literatuře a zřejmě je stále aktuální. S tím také souvisí vztah obyvatel k Laponcům (Sámům), což je věc v Evropě unikátní.
Velmi se mi líbila část, která popisuje jak se Ingerfrid stará o ovce a popisuje jejich bahnění.
Abych to shrnul, tak je tento příběh plný zajímavého severského prostředí.

05.02.2024 3 z 5


Hvozd Hvozd Edward Rutherfurd (p)

Dovolil bych si oponovat tomu, že jsem četl román. Spíše bych řekl, že se jedná o soubor povídek z prostředí hvozdu, které reflektují vybrané historické události. Až teprve poslední kapitoly děj jednotlivých kapitol scelují, ale stejně bych řekl, že se o román nejedná.
Jednotlivé kapitoly jsou zajímavé, vystupují tam zajímavé postavy, mezi kterými vynikají hlavně ženy. Velmi pěknou rekvizitou více příběhů je také křížek z cedrového dřeva.

29.01.2024 4 z 5


Caesarův trůn Caesarův trůn Steven Saylor

Zpočátku to ani jako historická detektivka nevypadá, ale pokud čtenář dočte do konce , zjistí , že příběh má dobrou pointu. Takové příběhy mám rád i když si někdy mezi četbou říkám jestli má smysl knihu dočíst, protože někdy konec potvrzuje dojem z počátku knihy (prostě takové zblunknutí do vody a nic z toho).

Autor si trochu pohrál s charakteristikami historických postav, takže ukázal zajímavý pohled na historické události.

07.01.2024 4 z 5


Tíha Tíha Jeanette Winterson

Krátká knížečka na jeden večer s velmi zajímavým pohledem na řecké báje o Atlasovi a jeho okolí.

07.01.2024 4 z 5


Alias Grace Alias Grace Margaret Atwood

Kromě příběhu, který je velmi zajímavý a dramatický, nejen pro Grace, ale i pro Simona, který se zaplétá do problémů své bytné. Jsou zajímavé i dobové postřehy ze života v Irsku, odkud Grace pocházela, ale i popisy cesty migrantů na plachetnici do Kanady. Zajímavě popisuje i život služebných a jejich každodenních starostí.
Je to velmi pěkná četba a určitě se podívám po dalších dílech této autorky.

05.01.2024 4 z 5


Petr Brueghel Petr Brueghel Felix Timmermans

Když jsem četl tuto knížku, měl jsem pocit, že si prohlížím Brueghelovy obrazy v celé jejich kráse. Tlustí, tencí vše zde má své místo ve společnosti, i hrdinův odstup nad událostmi, aby je mohl zahrnout do svého díla. Po Hyeronymusovi další velký syn Brabantska.

05.01.2024 4 z 5


Dům z karet Dům z karet Michael Dobbs

Jestli je toto thriller, tak je celým thrillerem politika vůbec.
Je to dobrý náhled do zákulisních jednání, o etických profilech politiků a jejich vazbách na lobistické mediální skupiny.
Vůbec si nedělám iluze o duševních trpaslících, kteří se perou o moc a mají za zády státní i stranické byrokratické aparáty, takový dojem na mě dělá současný stav.

PS. Nechápu jak může někdo fandit takovému haj**ovi

21.12.2023 4 z 5