novama novama diskuze

☰ menu

Čitateľské fórum.

tak já mohu o višních diskutovat kdykoli :)

ale dobře tedy, přečtu si je znovu

13.09.2019


Čitateľské fórum.

Zdravím vás, opět jsem tu nebyla měsíc, nebyl čas, teď už to snad bude lepší.
V této skupině mám hodně přečteno, komplet ruské autory, Balzaca a Nadějné vyhlídky.
Hlasuji pro:
Kronika Pickwickova klubu - Ch.Dickens

10.09.2019


Čitateľské fórum.

Zdravím vás po delí době! Do Wawerley jsem se začetla až teď, zatím nemám vlastní názor.
K Pygmalionu už se nechci vyjadřovat, řekli jste to za mě, jen si neodpustím poznámečku, že jsem byla poněkud naivní v očekávání. Znala jsem ji jako divadelní hru a kniha je vlastně stejná jako scénář (což jsem naivně nedomyslela), takže už mi nic nového nepřinesla.

30.07.2019


Čitateľské fórum.

Teprve dnes se mi podařilo knihu sehnat, takže do pátku určitě přečteno mít nebudu.

28.05.2019


Čitateľské fórum.

Tak tady je toho hodně, co jsem nečetla, klidně Pygmalion.

04.05.2019


Čitateľské fórum.

ano, hlasujme

04.05.2019


Čitateľské fórum.

Ad Petass: taky doufám, že v tom odkazu najdu spoustu odpovědí a už se na ně těším :D

Musím tedy říct, že genderová nevyváženost mě absolutně nenapadla, tohle fakt není můj obor :D a na ty opice se musím podívat, ale taky mě nenapadlo hledat v tom něco rasového, asi prostě přemýšlím "po staru" :D

04.05.2019


Čitateľské fórum.

Hledala jsem něco k autorovi a vydání díla a narazila na toto: https://www.masterandmargarita.eu/ru/02themas/index.html
je to anglicky, francouzsky, rusky a holandsky, zatím jsem neměla čas se tím "prohrabat", ale vypadá to zajímavě, anotace k jednotlivým kapitolám, historické předlohy postav, vysvětlení nejasných míst.
Ad Petass: na příběh Josui a Piláta jsem si zatím neudělala jasný názor, popravdě nevím, jestli ho brát jen jako paralelu k Wolandovi nobo autorův "důkaz", že když někdo dělá něco, co se nemá (myšleno vůči režimu) dopadne špatně. Prostě to tam na jednu stranu jakoby vůbec nepatří a to, že Josua není Spasitel jakého známe mělo určitě svůj důvod.

04.05.2019


Čitateľské fórum.

Ad R.E.M.: Ano, spojení kocoura s čarodějnými silami se nabízí, ale to je přesně to, o čem mluvím, takto to vnímáme dnes, ale nebyl v tom v době vzniku jiný význam? Třeba je to jen můj dojem, ale napadlo mě to při popisu kocoura a jeho kousků několikrát, že možná představuje něco nebo někoho konkrétního. Celé dílo vnímám velmi podobně jako newtory. To, co na první pohled vypadá jako zlo, je v porovnání s realitou vlastně kladné. Celý sovětský režim, založený na myšlence, že všechno je všech, byl nesmírně obludný, všechno platilo jen pro "pravověrné" soudruhy a ani oni si nemohli být ničím jisti, protože dnes byli OK, ale zítra mohli být nepřítelem a být odsouzeni k smrti. Většinu obyčejných lidí to jen semlelo, žili v diktatuře neustálého strachu z udání a kriminalizace za naprosté prkotiny, které byly ještě navíc většinou úplně smyšlené. Proto třeba scéna s výměnou starých šatů za nové, kdy jsou ve finále všichni polonazí nebo odevzdávání valut jsou na první pohled směšné, ale ve skutečnosti mě z toho mrazí, protože je to vlastně popis každodenního života.

04.05.2019


Čitateľské fórum.

Já tedy absolutně nevěděla o čem kniha je, měla jsem jen ze školy poznámku, že je to něco podobného jako Faust. O vydání knihy, autorovi atd. zatím informace nemám, ty si vyhledám až to dočtu. Čte se mi to většinou dobře, jen občas na začátku kapitoly musím chvilku přemýšlet, o kom je momentálně řeč, hlavně po skoro týdenní přestávce jsem s tím měla problém. Ale tak nějak mě to baví, chvílemi je to černá tragikomedie, chvílemi absurdní drama. Jen si tak říkám, že v některých postavách je možná skrytá symbolika, kterou nevím, jestli v dnešní době nevidíme trošku jinak, než autor zamýšlel, třeba ten Černý kocour.

24.04.2019


Čitateľské fórum.

Musím se omluvit, ještě nemám dočteno. Trošku jsem se "překoukla" a místo 1345 četla 345 :D přes velikonoce jsem nečetla vůbec, tak mi chybí asi 300 stran.

24.04.2019


Čitateľské fórum.

Tak nakonec jsem se večer začetla a pokud to půjde i nádále tak lehce, mohla bych být začátkem týdne hotová.

13.04.2019


Čitateľské fórum.

Je pravda, že Mistra a Markétku jsem nečetla, jen by mi asi chvíli trvalo, než bych vás dohnala, tak bych asi zdržovala :(

12.04.2019


Čitateľské fórum.

Zdravím milovníky krásné literatury, mohla bych se k vám připojit?

12.04.2019


2.) Kniha, která má lichý počet stran

Knihovna Česká Třebová má vypracovanou podporu přímo pro čtenářskou výzvu:
https://knihovna.ceska-trebova.cz/index.php/cs/pomoc/ctenarska-vyzva/ctenarska-vyzva-2019

11.04.2019


2.) Kniha, která má lichý počet stran

Leiah: Ilka Pacovská, Sedmý smysl, Mary E. Pearson, Kroniky pozůstalých

11.04.2019


17.) kniha, jejíž děj se odehrává ve vězení

Autentické vzpomínky na ruské kriminály 90. léta 20. stol.
https://www.databazeknih.cz/knihy/melo-to-byt-jinak-73984

11.04.2019