marcuswang marcuswang diskuze

☰ menu

Oblíbené a neoblíbené žánry knih

Tady to je celkem "psycho". Dobrej komiks je PAYING FOR IT, Chester Brown. Bacha! Neni to pro deti jakehokoli veku. ;)

21.09.2016


Knižní obálka a její působení na čtenáře/kupce

Obálka je opravdu tvrdý oříšek. Zatím jsem napsal jen jednu knihu. Pokusil se popsat reálný pohled muže na vztahy humornou formou a obálku si navrhnul sám. Vydavatel neprotestoval. Cílem grafiky nebyl umělecký záměr, ale zaujmout, vypíchnout ji z hlubokého oceánu konkurence. Použil jsem fotografii polonahé slečny, čím jsem chtěl nadzdvihnout ženy k mírnému pohoršení a máločtoucí muže přimět k zastavení nad knihou.
Zejména od žen slýchávám mnohé kritické rady a poznámky: grafika je vulgární a urážlivá, tuhle knihu si žádná žena nemůže vzít do ložnice nebo číst na veřejnosti, škoda, že obálka není jiná! Ale jaká?
Znám drsnou statistiku prodeje nových autorů: jen 5% vyvolených prodá více než tisíc výtisků. Já jsem se marketingově trochu snažil a prodal téměř pět tisíc kousků. Jak mám na obálce dalších vydání a rozepsaného pokračování zapracovat, abych nebyl většinou čtenářek opovrhován?
Ke knize jsem vymyslel dárek, nafukovací multifunkční polštářek. Efekt nic moc. Příště zkusím neprůhledný přebal, buď černý nebo růžový. Ten snad neurazí. :P
Děkuji za jakoukoli praktickou radu.

23.01.2015