Kristy.1991 Kristy.1991 diskuze

☰ menu

Poraďte autory podobného typu

Ještě mě napadlo. Mezi takové emancipované spisovatelky počátku 19.stol patří také George Sand (Sandová). Je to francouzka píšící pod mužským pseudonymem. Osobně jsem od ní zatím nic nečetla, tak nedokážu říct jaká je. Jem když jsi psala, že bys raději tehdejší autorky (což naprosto chápu a schvaluji) , tak mě nevím proč, napadla ona. Vyzkoušej pokud tě něco zaujme a kdyžtak potom podej info. :)

04.08.2016


Poraďte autory podobného typu

LenysekC, zkus treba i Thomase Hardyho. Moc se mi líbila Tess d´Urbervillová. Není to sice příliš vesele čtení a nekončí ani happy endem, ale doba je to hezká a příběhy také. Doporučuji i Záhady Udolfa od Ann Radcliffové. Zrovna tahle doba je na autory tohoto typu ne moc štědrá. Ono takovým to tématům se věnují povětšinou ženy a v této době nebylo moc zvykem, že jsou autorky, řekněme, že psaly spíše ty emancipovanější. Pokud nelpíš na Anglii, tak zkus také Dostavník do Výmaru od Miroslava Šlacha. To byl moc hezký příběh o poslední lásce J.W. Goetheho. A jak už bylo zmíněno, tak i Věčná Ambra, ale to už je období trošku starší, je to takový román plný intrik bychom mohli říct. :) No a pak je tady spisovatelka Elizabeth Astonové, ta už je ale současná autorka a jako je to také alternativa, ale za mě je to spíš ne, hlavně pokud miluješ pýchu a předsudek. Napsala "pokračování" k této knize a to už není vůbec ono. Celkově zkus mrknout sem http://neoluxor.cz/blog/specialy/inspirace-jane-austenova--498/ Ale jak říkám, tohle je sice stejné období, nicméně relativně současní autoři snažící se většinou spíše přiblížit Austenové. Doporučuji z tohoto seznamu ale určitě Pokaní a Ságu rodu Forsytu, i když zrovna ta sága je dost zdlouhavé a místy nudné čtení.

04.08.2016


U které knihy jste se smáli nahlas?

Naposledy u Poslední aristokratky a Aristokratky ve varu. Ta mě doslova ničila smíchy. O to hůř, že jsem ji četla o pauzách mezi provázením na hradě a ještě ke všemu ma samotném nádvoří hradu, což muselo působit vážně komicky. Nicméně musím dodat, že o jedné pauze když jsem se fakt smála nahlas za mnou přišla jedna starší paní, důchodkyně, a praví mi: "Že uhodnu co čtete? Podle těch záchvatů bych to viděla na aristokratku. Já když jsem ji četla, tak jsem se po večerech tak smála, že šel starý spát raději do obýváku." :D :D

19.07.2016


Jakou knihu právě čtete?

Pařížská zastavení od Cimického na kterou jsem uplně náhodou narazila včera v antikvariátu při čekání na vlak a musím říct, že mě úplně dostala. :)

18.07.2016


Kniha pro mladou slečnu?

Ahoj :) Nevím co všechno spadá konkrétně do kategorie "letní čtení pro holky", ale asi to bude dost subjektivní. Tahle kategorie mě asi minula, nicméně já přes léto, kdy jsem si chtěla oddechnout složitějších románů, četla Jane Austenovou (pozor hrozí vytvoření iluze o ideálním chapovi :D :D :D), jinak mám moc ráda Janu Eyrovou. Nevím přesně kolik Ti je, ale i dnešní beletrie má až nepřeberné množství odpočinkových románů. Teď jsem zrovna dočetla Než jsem tě poznala, nebo zkus Johna Greena, od něj jsem sice toho moc nečetla, ale třeba Hledání Aljašky je zajimavá kniha. Pokud by ses chtěla od srdce zasmát a pobavit, což k létu taky patří, určitě doporučuji Poslední Aristokratku od Evžena Bočka. Jinak bohužel vyloženě dívčí autorky neznám. Každopádně přeju šťastný výběr knih. ;)

18.07.2016