Gaberlunghi Gaberlunghi diskuze

☰ menu

Poraďte knihy podobného typu

Ahoj, trochu se rozkoukávám v detektivním žánru a musím přiznat, že toho moc neznám: Agathu Christie, Caroline Graham, v záloze mám Louise Penny, čekající, až na ní příjde řada. Hledám detektivní romány s hlavní ženskou postavou coby vyšetřovatelkou (ať amatérskou, nebo profesionální). Hledám knihy spíš klasického střihu, bez extrémního násilí a podobně, odlehčené, zábavné, takové, co se soustředí na psychologii postav.
Pokud byste dokázali poradit, děkuji.

18.05.2024


Technické potíže?

Díky... Prostě jsem si to přepnul, což mě taky mohlo napadnout...
Tuto změnu považuji za opravdu neužitečnou...

12.02.2024


Technické potíže?

Zdravím, dnes jsem se po několika dnech připojil a vidím že zase došlo na další změnu v menu profilu. Chtěl jsem si projít Vlastní seznamy, ale ani za nic je nemohu najít, vidím jen svoje Přečtené a Hodnocené knihy.
Mohl by mi někdo poradit?
Pokud se to už řešilo, pak se omlouvám, ale nic jsem nezaznamenal.

12.02.2024


Nejlepší knihy, které jste přečetli v roce 2023

Letos jsem se po dlouhé době vrátil k detektivkám Agathy Christie, což mě dost překvapilo, protože naposled jsem po nich sáhl z nouze, když nebylo co číst. Její příběhy se teď pro mě ukázaly být příjemné, komfortní a oživující, jsou pěkně napsané, je v nich lehká komika, jsou dobře stravitelné, není v nich slovo navíc. Pro pomalého a nesoustředěného čtenáře jako jsem já, je to požehnání.
Vypíchl bych tuto knihu
https://www.databazeknih.cz/knihy/hercule-poirot-pan-poirot-se-vraci-59104
která obsahuje Vraždu Rogera Ackroyda a Pět malých prasátek. Oba příběhy jsem si užil, Prasátka zbožňuju z adaptace.

Taky jsem tento rok četl dost hororů, Grabinského V domě Sáry, Obětiny Roberta Marasca a Píseň, kterou se objasňuje svět Briana Evensona byly ty lepší z nich.

25.12.2023


Oblíbené a neoblíbené žánry knih

Moje oblíbené - fantastika jako celek, science fiction, fantasy, horor, weird fiction, pohádky a mýty. Komiks a manga.
Z beletrie jsou to humoristické a satirické romány, krásná literatura, beatnické a skandální nebo undergroundové romány, do jisté míry i experimentální romány. Občas poezie. Z detektivek zatím jen Agatha Christie a Caroline Graham.
Romantika jako prvek v knihách mi nevadí, pokud je vkusně napsaná, ale harlekýnky nečtu.

Co nečtu - military, politic fiction, historické romány, knihy o druhé světové, akční romány, superhrdinské komiksy, trillery, splatter, slasher, gore.

13.08.2023


Klub čtenářů sci-fi a fantasy

Jura: Jedno z mých oblíbených období v historii fantastického žánru jsou třicátá léta minulého století, kdy v magazínu Weird Tales publikovali spisovatelé H. P. Lovecraft, R. E. Howard a C. A. Smith. Říkalo se jim velká trojka Weird Tales a psali Weird - Podivno, žánr, v němž se slévali prvky toho, co bylo později odděleno a zaškatulkováno do subžánrů fantastiky, onálepkováno jako sci-fi, fantasy, horor.
Subžánry a podžánry subžánrů tady máme už dlouho, slouží konzumentům oddělit zrno od plev, aby mohli ihned dostat to, co hledají. Současně fantastický žánr omezují, protože ho definují a svazují: je jasné, že od epické fantasy dostane čtenář něco jiného než od steampunku. Takové vymezení je ke škodě žánru, protože ten se nemůže příliš vyvíjet, jakmile je jednou pevně definován, už se jen točí v kruhu.
To je můj pohled jako čtenáře, kterého nejvíc uspokojují knihy vzpírající se škatulkám.

03.07.2023


Klub čtenářů sci-fi a fantasy

Čtenářům klasiky doporučuju podívat se na Mučitelův stín Gene Wolfa. Je to první díl tetralogie Kniha Nového slunce, který minulý rok vyšel v novém překladu Pavla Bakiče a tento týden vychází pokračování, Smiřitelův spár. Podle vydavatele nás trojka čeká ještě letos, což zní povzbudivě.

10.04.2023


Klub čtenářů sci-fi a fantasy

R.E.M.: To já vím, pasivní uživatel DK jsem již delší dobu, než je starý tento můj profil.
To sloučení je nešťastné a - aniž bych se někoho chtěl dotknout - poněkud ignorantské nebo bezohledné.
Pokud může mít podobné dobře fungující diskuzní vlákno konkurenční databáze, proč by nemohlo být i zde? Možná se časem ujme, možná ne. Každopádně není mnoho míst, kde se dá online zasvěceně bavit o fantastické literatuře.

01.04.2023


Klub čtenářů sci-fi a fantasy

prasa432: Steven Erikson - série Malazská kniha padlých (první díl Měsíční zahrady).
Robert Ervin Howard - Conan.
Glen Cook - Černá legie.

01.04.2023


Klub čtenářů sci-fi a fantasy

Mycelium jsem měl zpočátku rád, ale celkem mě zamrzelo, že Vilma Kadlečková nedodržela původní rozvržení do pěti svazků. Od Hlasů a hvězd je to pro mne citelně nastavovaná kaše, původní námět se rozmělnil. Uvázl jsem na Vrstvě ticha a zda ságu dokončím, o tom celkem pochybuji. Přesto, první čtyři knihy jsou mimořádné a zůstávají tím nejlepším, co jsem z české sffh četl.

30.03.2023


Klub čtenářů sci-fi a fantasy

Týna73: Myslím si, že je moc dobře se nezavírat jen v jednom žánru a číst taky něco jinýho než fantastiku. Já měl vždycky moc rád skandální knihy a zrovna teď čtu podruhé Trainspotting Irvina Welshe, což je román o narkomanech, dost drsnej, ale kdo má rád černý humor... ten se pobaví.
Fantasy podle mě není kravina, to je jen předsudek všech, co znají jen tu jednu jedinou podobu, dokonce v něm existují knihy tak náročné, umělecké a ambiciózní jako knihy Virginie Woolfové. Člověk je musí umět hledat. Představoval jsem si, že každý čtenář se dříve či později dostane k tomu pravému, že si svoje srdcovky najde.
Trochu mě mrazí z pomyšlení, že by se někdo mohl nechat odradit od čtení vnějším dojmem, nebo kritikou okolí. Nenechte si to znechutit.

27.03.2023


Klub čtenářů sci-fi a fantasy

věrapodpěra: Tak conů je určitě celá řada, pokud žijete v Praze nebo Brně, vždycky se najde něco při ruce. Protože to aktuálně nesleduju, marně bych teď lovil nějakou plánovanou akci - vždy byly avizované v magazínu Pevnost, který je o fantastice, zkuste si ho koupit, třeba vás zaujme. Nebo si vemte na pomoc google. Zaměření conů je dnes široké a specifické, svoji akci si může vybrat každý.

26.03.2023


Klub čtenářů sci-fi a fantasy

alekis: Také zdravím. Vlákna Fantasy pro muže jsem si už všiml, podle mě jde ale pořád jen o tipy na knihy - takových vláken zde jistě bude víc typu prosím, poraďte nebo hledám něco podobného jako bylo tohle. Toto by měla být spíš taková drbárna, prostor k povídání. (Což neznamená, že se tu čtenáři nemohou na nic ptát). A upozornit na zapadlé, neprovařené tituly, jak navrhujete? Jistě, to by bylo skvělé!
Taky si představuju praktické využití, pro čtenáře, kteří jen chtějí napsat tahle kniha je skvělá, přečtěte si jí taky nebo se zeptat četl už někdo Mučitelův stín v novém překladu? a podobně. Jistě se chápeme.

Něco o mě: fantastické knihy pro dospělé čtu déle než dvacet let, začal jsem je číst asi v devíti, nějak plynule jsem k nim přešel od literatury pro děti a komiksů. První, co jsem přečetl byl Den trifidů a hned mi došlo, že tohle je žánr, který chci číst. Potom jsem si přečetl Nezbytné věci a rychle se tak dostal k hororům, městské fantasy a nízké fantasy. Předpubertální věk jsem strávil čtením Stephena Kinga, Briana Lumleyho, Jamese Herberta a Raye Bradburyho. Později jsem si oblíbil Sandmana Neila Gaimana nebo edici New Weird. Obecně mám raději knihy, ve kterých autoři používají civilní postavy a náš známý svět. Nikdy jsem nebyl fanoušek Harryho Pottera nebo Pána prstenů, větší zájem o klasickou fantasy ve mě vzbudila Píseň ledu a ohně, a to až v dospělosti.
Dnes mi hodně vadí škatulky žánrové literatury, které jí přísně vymezují, takže když se řekne fantasy, naskočí každému podoba, kterou jí vtiskl Tolkien a nikdo si nepředstaví nějaké surreálné dílo nebo magický realismus. Vadí mi popkultura, která je s tím spojená, že ty obrovské světy a franšízi jsou už jen čistě fikční, že v nich není moc místa na lidskost, civilnost, na krásnou literaturu.
Kromě fantasy, sci-fi a hororu čtu taky beletrii.

25.03.2023


Klub čtenářů sci-fi a fantasy

Ahoj! Odvážil jsem se založit toto diskuzní vlákno, neboť po důkladném pátrání jsem zde našel jen tipy na fantasy a sci-fi knihy.
Byl bych rád, kdyby Klub čtenářů sci-fi a fantasy sloužil k nějaké volnější diskuzi, k čemuž ostatní vlákna nevybízí.
Pište prosím o sobě, jakou knihu zrovna čtete, na jakou se těšíte, jaká vás zklamala? Jak se díváte na dnešní trh s fantastikou, nebo vůbec, jaká byla vaše cesta ke čtení sci-fi a fantasy?
Prostě by toto vlákno mělo v nejlepším případě sloužit ke všemu o literární fantastice (počítaje v to i horor).

25.03.2023