Finskej Finskej diskuze

☰ menu

Pár nápadů na vylepšení webu

Milí správci webu, fakt byste nemohli něco udělat s podle všeho deb- nastaveným načítáním reklam z externích zdrojů, kvůli kterému vždycky databáze v browseru skáče, že z toho div nedostane epileptickej záchvat i žulovej obrubník?

06.03.2023


Pár nápadů na vylepšení webu

@reader.007: ne. U webů plných užitečných informací mě zajímají dvě věci: a) užitečné informace (a ne hlouposti) a b) funkce, kterými si zjednoduším jejich (těch užitečných informací) používání, nikoli to, abych je (ty weby) používat přestal. To by jaksi nedávalo smysl. :-D

14.08.2021


Pár nápadů na vylepšení webu

@reader.007 Podle mých zkušeností z webu obecně si vystačí s čímkoli, kdekoli, kdykoli a na libovolné téma. Prostě se nějací najdou. Blokování je proto do jisté míry i záležitostí vlastní osobní hygieny. Rád bych tvrdil, že jsem takový mistr zenu, že jsem vždycky nad věcí, jenže to není pravda a někoho nevidět mi občas pomůže, abych nezabředával dále. Mé pohnutky pro "chtít tuto funkci" jsou i osobně prospěchářské :-D

13.08.2021


Pár nápadů na vylepšení webu

@Skeeve: malý dodatek - paleček "co to píšeš za pitomosti?", který zmiňujete, by mi osobně nevadil. Jenže každý blokovaný trouba mi, namísto ztrácení času s negativním palečkováním, dá víc časoprostoru na to, abych náhodou při čtení došel k postřehu nějakého inteligentního uživatele, přidal si ho mezi ty oblíbené a to shledávám nekonečně užitečnějším využitím svého času (než to palečkování "nelíbí se" a "co to píšeš za hlody?").

13.08.2021


Pár nápadů na vylepšení webu

@Skeeve: Úvaha, zda by to bylo na škodu, je nesmyslná ze dvou důvodů: protože to závisí na preferencích každého jednoho z nás a za druhé z technického. Ten druhý mohu snadno vysvětlit: když možnost blokovat na nějakém webu existuje, uživatel ji přece NEmusí použít, aby se neochuzoval. Já naopak budu raději mít svůj klid od některých jedinců, kteří naneštěstí písemně u knih a rozhovorů své postřehy vyjadřují, a tudíž na ně narážím, aniž bych chtěl. Ad "mikrosvět": ten už si stejně vytváříme přidáváním uživatelů do oblíbených, že. A opět, kromě této funkční pravdy je taky pravda, že si každý může a nemusí vytvářet ten mikrosvět a zbytku, upřímně řečeno, je do toho kulový. Takže když to shrnu: případná implementace blokování NEzavádí nic, co by jeden musel používat, alébrž mohl (tím odpadá obava z ochuzení nuceného, zůstává demokraticky svobodné volbou uživatele), a taky nezávádí něco, co by tu už nebylo (budování mikrosvěta formou výběru oblíbených). Vlastně ve skutečnosti dotahuje do důslednosti možnosti, které už jinak částečně existují. Soukromě bych ještě podotkl, že přispívá k vytváření tolerantnějšího prostředí, protože x lidí si dá jiné y lidí do bloku a nebude jim psát - zde cituji vás: "Směšné", nebo "Dokud jsem nezačal používat internet, nevěděl jsem, že je na světě tolik idiotů." - což JE kulturnější prostředí. Blokování navíc je, stejně jako přidávání do oblíbených, jistou formou filtrování dat a u *databáze*, což tento web je, dává dokonalý logický smysl.

13.08.2021


Pár nápadů na vylepšení webu

@Skeeve: díky za informaci, to jsem nevěděl. Nicméně, není to, bohužel, dostatečné, protože to jen zabrání dotyčnému, aby vám poslal zprávu. Já bych rád celkové blokování, aby jeden neviděl ani příspěvky dotyčného, komentáře atd.

13.08.2021


Pár nápadů na vylepšení webu

Je fajn, že web umožňuje přidat uživatele do oblíbených, ale chybí mi, a už poměrně hodně, funkce "přidat do blokovaných/ignore listu", kterou bych jinak dnes na webu obecně považoval za celkem standard. Šlo by to zavést?

13.08.2021


Pár nápadů na vylepšení webu

Popravdě, vůbec nechápu, proč v nastavení webu chybí nastavení, které by šlo zaškrtnout a autoři a knihy, k nimž člověk napíše komentář, by se pak (po zaškrtnutí toho nastavení) NEvkládali automaticky do sledovaných a člověku by NEvyskakovala pořád upozornění. Kdo tohle nedomyslel, nebyl génius, věru ne. Odsledovávat ručně pořád něco je dost otrava, když je jeden aktivnější.

23.04.2021


Když ohodnotím knihu, automaticky se uloží do Sledovaných

Nastavení "Když ohodnotím knihu, automaticky se uloží do Sledovaných" je přesně to nastavení, které v nastavení CHYBÍ a není mi jasné proč. Takhle se knihy ukládají mezi sledované automaticky a pak je jeden musí chodit odškrtávat ručně, což je vopruz.

02.12.2019


Série u knih

No, jelikož nejsem designér webů, tak uživatelsky říkám, co za funkci bych chtěl. Je na deignérech, aby ji vyzkoušeli plácnout na 2 - 3 různá místa a vyhodnotili na základě chování a feedbacku uživatelů, kde je to nejlepší. Tak se to většinou dělá nebo dělat má. Nemá smysl klást ten dotaz a očekávat odpověď ode mě (když nejsem designér webů, ale uživatel).

Skutečnost, že nejsem první, vůbec neznamená, že je to technický problém. Taková logická relace neexistuje, resp. nelze to takto odvodit. Třeba se prostě jenom ještě neozvalo dost lidí a v tom případě je naopak užitečné být dalším, kdo se ozývá.

Umím si to představit docela jednoduše.

Z toho strach nemám. Proto tu věc chci, abych vždycky nemusel číst a psát komentáře díl od dílu.

28.09.2018


Série u knih

Mělo by to vypadat tak, že podobně, jako je tomu u knih, by člověk u série mohl napsat své hodnocení, odeslat je (to vše ve webovém prohlížeči) a ono by se pak zobrazovalo a ostatní si je mohli číst. Omlouvám se, že tato představa nebyla patrná sama o sobě a že jsem ji explicitně nerozepsal dříve.

19.09.2018


Série u knih

Technická poznámka: nerad bych rozpoutával diskuse, jistě zapálené, o tom, co je na databázi co a kdo/jak to prodiskutovat. A kde. Můj dotaz a žádost zároveň se vztahovala čistě k technické možnosti/vizi mít příležitost stejně, jako se hodnotí jednotlivé knihy, napsat celkové hodnocení k sériím/řadám. Debaty, zda to lze či ne, nejsou pro mě podstatné, protože budou nutně i osobní a zabarvené. Od toho bych se rád oprostil. Ptám se proto, že bych nesmírně rád měl možnost se podívat na, vymyšlený příklad, sérii "válka o planetu X" a přečíst si něco jako:
"v podstatě stručné, akční, Asimova v tom nehledejte, ale drží si to průměrnou úroveň, série má 10 dílů, do 8. je to super, 9-10 je pro skalní fanoušky, jinak vynechejte, do 8. dílu to bylo za ****, ty dva poslední se mu nepovedly. Jinak jazyk skvělý a vtipy ostré."
Tento způsob hodnocení - jeho možnost - by mi u řady sérií usnadnil výrazně rozmýšlení. A patrně bych sérii, kde díl 9-10 už stojí za houby, přečetl do 8. dílu a byl spokojený. Protože bych věděl, že za nějaké čtení nějakou dobu to stojí a za finální varování bych byl vděčný.
Tak proto bych chtěl tu možnost.

19.09.2018


Série u knih

Dotaz/návrh je prostý: lze zavést hodnocení sérií? Leckteré mají dost dílů (10, 15, víc...) a člověk by často nechtěl psát komentáře k jednotlivým knihám (nebo opakovaně vkládat totéž k více dílům, když si třeba drží +- stejnou úroveň), ale prostě povšechně zhodnotit celou řadu/sérii a vypíchnout její podstatné rysy.

Pozn. více díly myslím třeba svou oblíbenou UF, tam je běžné, že slavné/TOP série (aka Dresden, Kate Daniels, Mercy Thompson, Sandman Slim, RoL atd.) mají často 7-10 dílů a i víc...

18.09.2018


Vyhledávání

NAIAS: Mnou popsaný případ je situace, kdy zadám slovo, které je součástí názvu knihy, zadám je ve dvou možných podobách, částečné (Cadfael) i úplné (Cadfaela), a v obou případech je výsledek = 0. To už považuji za solidní nefunkčnost nástroje na základní rovině. Jinými slovy: to už je u mě "vyhledávání nefunguje". Podobně, jako ostatní přítomní zde, mám podobných zkušeností více (jinak by mě nenapadlo téma otevírat) a doufám, že tímto na špatnou funkčnost upozorním.
Dále bych podotkl, že to nemá co dělat s pamatováním si autora - člověk většinou něco hledá, když si není něčím jist. Proto ty vyhledávací nástroje máme...

09.09.2016


Vyhledávání

Jsem sám, komu vadí, že vyhledávací algoritmy jsou občas velice, velice slabé? Názorný příklad: zadám do hledání výraz "Cadfael(a)". Výsledek = 0. A ono ejhle... http://www.databazeknih.cz/knihy/pripady-bratra-cadfaela-neobycejny-benediktin-advent-bratra-cadfaela-43188 Tento názorný příklad pouze ilustruje, co se mi přihodilo již vícekrát. Obecně mám pocit, že vyhledávání v databáziknih.cz zkrátka moc nefunguje a je to z uživatelského hlediska poněkud větší zádrhel...

07.09.2016