DoDidDone DoDidDone diskuze

☰ menu

Čtu znovu / Četl jsem x krát

Nevím, jestli tu už něco podobného nebylo, proto se případně omlouvám. :D

Mně nedávno napadlo, že by bylo fajn, kdyby se šla do "právě čtených" zařadit i kniha, kterou uživatel čte podruhé, potřetí,... Pak by se třeba dal napsat druhý komentář se změnou hvězdiček nebo tak, protože já na spoustu knih změnil názor až po dalším přečtení. :)
Je to jen nápad, takže chápu, že docela "habruje" a postrádá nějaké detailnější propracování, ale zajímalo by mě, co si o tom myslíte Vy. :)

30.12.2018


12.) Kniha s válečnou tématikou

Já se to pokoušel nějak vysvětlit. :) Jo, dal jsem si do knihy s válečnou tématikou Hru o trůny. Je to sice fantasy, ale drsnějšího rázu a autor se přiznal, že se dost inspiroval realitou. (Až na ty draky teda :D.) A není to podvádění. Ve Hře o trůny se válčí pořád a věřím, že v reálu to ve středověku nebylo o nic hezčí... Navíc, sice to je jiný žánr, ale já válečných knih přečetl za rok dost, jen jsem je zařadil do jiných kategorií čtenářské výzvy, kam se mi hodily víc. Třeba i teď čtu knihu s válečnou tématikou. Víc jich číst už nechci. Ne teď.

19.08.2018


12.) Kniha s válečnou tématikou

Teda, to by mě nenapadlo, jaká se kvůli mému komentáři strhne diskuze. Předně Vám děkuju za všechny poznatky a postřehy. Já bych rád vysvětlil, že hlavní důvod, proč jsem se zeptal, jestli bych mohl označit Hunger games jako knihu s válečnou tématikou, spočívá v tom, že pokud se někdo podívá na můj seznam přečtených knih v čtenářské výzvě, tak uvidí, že válečných knih tam mám dost, ale hodily se mi k jinému bodu, takže jsem je zařadil tam. (Brno -) Skleněný dům, Kniha, která vyšla, když jsem se narodil -) Stín větru. 1984 - Poslední kniha autora - nebo tak nějak) A všechny knihy o válce pojednávaly. Ve Skleněném domě je o tom celá druhá půlka a Stín větru se celý nese v poválečné době. 1984 by se za to taky dal teoreticky označil, protože se tam taky válčilo. Všechny knihy jsou skvělé a hodnotil jsem je pěti hvězdičkami, takže četby rozhodně nelituju. Já jsem měl původně i v tématu "knihy s válečnou tématikou" připravenou knihu Vyhnání Gerty Schnirch, kterou mám nachystanou na přečtení. Jenže jsem zjistil, že autorka má hodně společného s krajem, odkud pocházím, takže mám v plánu zařadit knihu do jiné kategorie, protože právě bod s krajem je pro mě to nejsložitější a konečně jsem našel knihu, která mi tam pasuje. A pak mi tedy zase zůstává políčko s válečnou literaturou volné. A upřímně, další válečná kniha se mi hledat nechce, proto mě napadlo Hunger games, kde se taky válčí a u té série mi přitom chybí poslední díl, takže proto jsem se na to ptal. Já čtu knížky podle nálady a dost střídám žánry - jednou je to sci-fi, pak román, pak thriller a pak detektivka. Klidně si rád přečtu nějakou válečnou knížku. Jednou za čas. Klidně. Jenže takhle pořád dokola je to už moc. Navíc mě po takových knížkách není psychicky vůbec dobře a pak to rozdýchávám týdny. (A klidně si říkejte, že jsem měkkota.) Za poslední měsíc jsem přečetl tři válečné knihy a to je na mě příliš a já bych se rád vrátil k beletrii, která mě tolik nezasáhne. Já vím, že to je dobré a měl bych od knih čekat nějakou hloubku, ale já nerad zůstávám na jednom místě. Pak by to pro mě ztratilo své kouzlo.
Pak jsem si všiml, že často narážíte na starší knížky a k tomu bych se vrátil zase k loňské čtenářské výzvě, kde byl bod "oblíbená kniha rodiče/prarodiče" či tak nějak. Byla mi doporučena kniha Petr a Lucie, nejoblíbenější román mé mamky. Byl dobrý, to jo, ale je mi jasné, že jsem v tom neviděl tolik jako ona. Když se mě ona naopak ptala na to, co bych jí doporučil za knihu, půjčil jsem jí svoji nejoblíbenější Zmizelou od G. Flynnové a ona to po pár stránkách zavřela, že jí to nebaví. Takhle to je. Když se mnou naši jdou do knihkupectví, tak vždycky obrací oči nad tím, co si vybírám a ptají se, proč mě zajímají takové knihy. Já zase nechápu, jak se mohou rozplývat nad Bídníky, protože pro mě to je sakra těžký čtení. Já na starší knížky tolik nejsem. Rád si je přečtu - ostatně jich dvacet potřebuju k maturitě, takže já je musím číst. Někdy se nudím a odpočítávám stránky do konce, ale někdy mě naopak opravdu zaujmout. Povídky od E. Poea (nevím, jestli skloňuju dobře) jsou perfektní, Krysař od V. Dyka taky, Máj s Kyticí jsou super a to ani nemluvím o G. Orwellovi a jeho knihách. Umím ty knihy ocenit, ale asi k nim potřebuju čas. Hemingweye jsem četl - Starce a moře jsem zavřel po pár stránkách, protože mě to nenadchlo, ale za pár let tomu dám zase šanci, protože chci, aby mě ta knížka bavila.
Já neumím číst knížky, když mi je někdo nutí, proto mám s klasiky problém.

Abych se vrátil k tématu: do tématu "knihy s válečnou tématikou" nejspíš vložím Hru o trůny, protože tam už je to snad bez pochyb. Hunger games už tam tedy dávat nebudu, ale další válečnou knihu si už kupovat nehodlám. Ne teď. Jak jsem psal, čeká mě ještě Vyhnání Gerty Schnirch, což je prý pěkně silná kniha, takže si od podobných knížek dám na chvíli pauzu. Moc všem děkuju za komentáře a přeji hezký večer. ;)

17.08.2018


12.) Kniha s válečnou tématikou

Co si myslíte o Hunger games?

17.08.2018


14.) Kniha s ročním obdobím v názvu

V říjnu v ČR vyje Čtvero ročních období v Římě od A. Doerra... Myslíte si, že by to šlo použít? :D Jako teoreticky, název ročního období tam je... :D :)

03.07.2018