dex2434 dex2434 diskuze

☰ menu

Mizantropický spisovatel?

Znáte někoho, kdo psal detailně, důkladně a vyčerpávajícím způsobem o odpornosti lidí? Nemyslím teď literaturu faktu a výčet hrůz které lidi dělali za války, v koncentračních táborech a tak podobně, zajímá mě spíš autorské psaní, hledám spisovatele který vykresluje lidi v těch nejhorších barvách, někoho, kdo buď lidi skutečně nenáviděl, nebo tak o nich alespoň psal.

19.02.2018


Čtenářsky náročná literatura

Můžete doporučit intelektuální literaturu, něco náročného co jste nedokázali dočíst, něco na pomezí beletrie a filozofie co vás svojí složitostí zlomilo? Co se týče formy, zajímá mě román, novela, povídka, esej, fejeton. Ne odborná literatura, např. knihy o jaderné fyzice :)

07.10.2017


Nelineární mozaikovitá struktura vyprávění

Zdravím, hledám beletristická díla (dávám přednost povídkám) která jsou psána nelineárně - jednotlivé kusy textu (scény) jsou vyprávěny v různých časových úsecích na přeskáčku, ideálně hledám co nejhrubější a nejsyrovější přístup - čtenář musí fakt přemýšlet, hledat souvislosti, na jedno přečtení je skoro nemožné příběh pochopit atd., čím chaotičtější, tím lepší.
Setkal jsem se s tímto způsobem u několika povídek od Cortázara. Jinak u filmů je tento způsob zpracování příběhu celkem tradiční - jako příklady uvedu první tři filmy režiséra Alejandra Gonzáleze Iñárrita - Láska je kurva, 21 gramů a Babel. Určitě všichni víte o čem mluvím, předem díky za tipy.

14.04.2016


Kompletní Edgar Allan Poe

Hm tak podle všeho tyto dvě knihy obsahují komplet povídky od Poea:
http://www.megaknihy.cz/romany-beletrie/159168-zanik-domu-usheru-a-jine-povidky.html
http://www.megaknihy.cz/romany-beletrie/159167-jama-a-kyvadlo-a-jine-povidky.html
Může někdo kdo je má potvrdit/vyvrátit?

08.07.2015


Kompletní Edgar Allan Poe

Tak mám možnost mít Poeovy Spisy z roku 1927, edice Krásná kniha. Jedná se o pět svazků a dohromady to má přes 1600 stran (což je docela hukot). Jediné co mě od toho drží je obava ze staré češtiny, jak jsem psal už výše - abych to pak nelouskal se slovníkem. Ale šestnácet stránek, to asi fakt bude komplet dílo.. co myslíte?

08.07.2015


Kompletní Edgar Allan Poe

knihomoli: Trochu jsem pohledal na googlu - máš namysli výbor o pěti svazcích z roku 1927, edice Krásná kniha, nakladatel: Anna Bečková? Pokud ano, dá se to číst i dnes co se týče archaismů a "starého jazyka"? Viz. rok 27 - "Zánik domu Usherova" vs dnes "Zánik domu Usherů"

07.07.2015


Kompletní Edgar Allan Poe

Zdravím, je možné sehnat v češtině kompletní dílo tohoto mistra? Všechny povídky a všechny básně hezky pohromadě? Poraďte prosím konkrétní vydání, pokud existují. Vím že u nás vyšlo/vychází hodně knih co jsem koukal ale místo deseti knih se zdvojenými a ztrojenými povídkami bych raději koupil jednu dvě bichle a měl jeho celé kompletní dílo. Chci od tohoto pána přečíst všechno co vytvořil. Předem díky moc.

06.07.2015


Následovníci Kafky

díky všem, zkusím pohledat :)

01.07.2015


Knihy, po kterých pátrám - poraďte

vegetol: jednu pověst jsem našel: http://www.domek.cz/clanky/toulavy/hradyzamky/lichnice/legenda_lichnice.htm

22.05.2015


Knihy, po kterých pátrám - poraďte

vegetol: nevim teda o co jde, ale zní to zajímavě že bych si to hned přečetl :)

21.05.2015


Následovníci Kafky

Zdravím, hledám autory, kteří se inspirovali dílem Franze Kafky (a klidně to veřejně přiznávají), především hledám něco v duchu Proměny... ale celkově hledám tu kafkovsky "divnou" atmosféru. Předem díky.

20.05.2015


Hledám knihy na téma...

dodatek - to šílenství může být jen naznačené, nepřiznané, prostě nějaké symbolické spekulace a monology ohledně psychiky hlavního hrdiny, čím temnější tím lepší..

17.05.2015


Hledám knihy na téma...

Poraďte prosím literaturu ve které se kříží žánr "temného symbolismu" s motivem šílenství člověka. Ideálně výbory povídek pokud znáte, díkes.

17.05.2015