Carrissa Carrissa diskuze

☰ menu

Kniha v jiném než českém jazyce

Doufám, že žádné rozpory můj příspěvek nevyvolá. Spíš mi šlo o to, jestli je možné si to zobrazovnání českých názvů nastavit a kde je to ukryté, že to nemůžu najít:) Třeba někteří slovenští uživatelé by uvítali mít názvy ve slovenštině, nevím.

24.06.2014


Kniha v jiném než českém jazyce

HTO: vím, že je to československá databáze a proti slovenštině nic nemám, jen jsem k těmto knihám přidávala série a strašně blbě se mi ve slovenských názvech orientovalo, tak jsem si tady léčila svoji netrpělivost:)
Azizi: Tak buď si ze mě DK dělá legraci, nebo to někdo změnil, nebo se mezi nebem a zemí (spíš židlí a klávesnicí) dějou divné věci, protože před napsáním komentáře jsem zkoušela vyhledávání přes český název knihy, jméno autorky, dát autorku do oblíbených a jít na ní přes můj profil a pořád seznam knihy byl slovenský. Teď jej mám taky v češtině. Zázrak:)

23.06.2014


Kniha v jiném než českém jazyce

Pokud se to tu už řešilo, tak se omlouvám za duplicitu. Nechápu, proč se mi u autorky, jejíž knihy byly vydané v češtině i slovenštině a jsou sloučeny do jednoho záznamu, zobrazují ty ve slovenštině. Jde někde něco zaškrtnou, aby se mi slovenské názvy zobrazovaly jen tam, kde není český ekvivalent a ne naopak? Jde mi konkrétně o Susan Elizabeth Phillips. Dám si vpravo nahoře hledat český název její knihy, profil knihy je v češtině, ale v kolonce "další knihy autora" jsou slovenské názvy!

23.06.2014


Nad květy skořicovníku

Recitace ano, ale klidně s knihou. Když totiž dítě nebohé stojí před celou třídou, se zpocenými dlaněmi loví v hlavě alespoň přibližné verše, kamarád v lavici na něj dělá škleby a má přednést báseň podle učitelky, tak já v tom smysl nevidím. Vybrat si báseň podle svého nebo ještě lépe prezentovat text vlastní, kterému rozumím a chci ho obhájit před celým světem, by mělo úplně jiný efekt a já tak trochu doufám, že od mých časů základy už se k tomu dospělo.

29.05.2014


Nad květy skořicovníku

Já umím Skácelovu Píseň o nejbližší vině, ve školní čítance jen tak proběhla kolem, ale loni mě zastihla v neveselém období a já se rozplakala dojetím, jak někdo může stvořit něco tak nádherně smutného. Vracela jsem se k ní celý den a chtěla jsem ji mít stále při ruce, z diáře do paměti je to jen kousek, a v obou vězí dosud. Pak znám ještě pár milých Plíhalových čtyřveršovek, vytvořila jsem si z nich koláž na plochu počítače.
Školní básně jsem se naučila o přestávce a po hodině hned zase vypadly, ani tu Poštovní schránku bych nedala dohromady. Jaký má vůbec smysl, když se 30 dětí učí zpaměti tutéž báseň?
Možná vytvořím hnutí za recitaci básní dívkám a ženám se zaměřením na puberťačky. O deset let později bychom se nadšením na místě rozplynuly, jenže co s tím, když jsme vás už v mládí odradily:)

29.05.2014


Připomínky

Přidávám se k uvedení autora komentářů a zároveň si teda dovolím lehkou kritiku nejnovější nabídky bazaru. To se začíná DK z hodnocení knih přesouvat k jejich prodeji? Nebo k čemu ta změna? Přiznávám, že to beru z pohledu uživatele, který tu nenakupuje, ale hlavně hledá info co číst, a v nejnovějším hodnocení jsem často objevila knihy mně dosud neznámé. Ale ať hlavní strana bude vypadat jakkoli, tak co alespoň před název knihy (u komentů i u bazaru) dát červený/modrý/šedý čtvereček jako u nejzobrazovanějších knih?

30.04.2014


Pár nápadů na vylepšení webu

A to já zase lobbuju za zachování 5 hvězdiček. Když stačí na hodnocení dětí ve škole, tak proč by nestačily na knihy? Když nevím kolik hvězd, stačí se podívat, jakým knihám jsem dala 3 a jakým 4, a rozhodnu se mezitím docela lehce podle toho, jeslti intenzita zážitku se víc podobá minule trojkovým/čtyřkovým. Navíc umět se rozhodovat je strašně důležitá schopnost, takže trénink z Databáze se jednou bude hodit:)
edit: navíc těch hvězd je ve skutečnosti 6 - ještě odpadová.

25.01.2014


Nad květy skořicovníku

Ve filmu je jen Ó kapitáne, můj kapitáne a pak hudba ne? Ale přiznávám, že už je to dlouho, co jsem to viděla.

23.01.2014


Nad květy skořicovníku

Pokud se nebudeš Viki9 zlobit, přispěju ještě k překladům. Zajímali jste se někdy, jak znějí české originály v cizím jazyce? Zde dávám jen první sloku, v článku je uvedena celá Polednice http://www.blisty.cz/art/71411.html

The Noonday Witch

By the bench there stood an infant,
Screaming, screaming, loud and wild;
‘Can’t you just be quiet an instant?
Hush, you nasty gipsy-child!
(...)

18.12.2013


Deset nejhorších věcí u knih!!!

112. když jsou uprostřed nové knihy stránky vzhůru nohama, ale vy už jste zahodili účtenku

08.12.2013


Knihovny - nová sekce na webu!

U mě záleží na knihovně. V Městské v Praze si připadám trochu jako v supermarketu a taky očekávám jen schopnost načíst kód a navigovat k oddělení zoologie. Pak čím menší knihovna, tím užší bych si představovala kontakt mezi čtenářem a knihovníkem. V menším městě doporučení o novinkách v knihovně, co si lidi nejvíc půjčují... Na malých vesnicích by se mi líbil zájem knihovnice, jak se kniha líbila, pokud umí doporučit něco podobného, tak velké plus. Pokud jde o knihovníka-zaměstnance, tak nějaká obecná znalost literatury by se asi vyžadovat měla, ale ani ta vám nezaručí, že jméno autora knihovník bude umět napsat.
edit: A samozřejmě na to stěžejní jsem zapomněla a souhlasím s nightlybirdem - pomoci s vyhledáním knihy si cením nejvíc.

12.02.2013


Připomínky

V "Chystám se číst" je 9 možností, jak řadit knihy, ale ta podle mě nejdůležitější - abecedně podle autora chybí. A ještě lépe, aby se po exportu knih do .xlsx autoři zobrazovali jako Příjmení Jméno (nyní jsou Jméno Příjmení), v excelu už si to podle abecedy umí seřadit každý. Přijde mi to praktické, když si chci vzít seznam do knihovny, podívat se co tam mají a nelítat z jednoho konce na druhý.

05.02.2013


Kniha roku na Databázi knih

doktorking:
Ten capslock není nutný. Dallas 63 má v přečtených 58 uživatelů, zatímco 50 odstínů šedi přes 400 a z toho minimálně 120x ohodnoceno pěti hvězdičkami a nadšených komentářů je u ní spoustu. Je opravdu tak nepochopitelné, že 58 lidí nemůže přebít 120? Ani Žítkovské bohyně a Atlas mraků nemohou konkurovat.
Kdyby se u prvních třech knih zveřejnil počet hlasů, mohli bychom mít lepší představu, jak diametrálně se liší od počtu pětihvězdičkových hodnocení a jestli opravdu hlasovala i velká vlna těch, kteří knihu vůbec nečetli.

04.02.2013


Kniha roku na Databázi knih

Kdyby se anketa jmenovala "Nejlepší kniha roku 2012", tak by vítězství 50 odstínů bylo totálním úleten. Pokud ale "nejlepší" vypustíme, tak 50... takovou knihou může být. Která z nominovaných knih podobně zatřásla knižním světem, vířila diskuze a zmobilizovala kupující?

03.02.2013


Čtete knihy i s přebalem?

Také sudnávám, přebal pořád někam popojíždí a musela bych být pořád ve střehu, aby se neponičil. A už vůbec knihy s přebalem nepůjčuji. Jednak opět kvůli poničení a také slouží jako připomínka, že kniha lítá někde po světě a měla bych si jí vyžádat zpátky.

02.02.2013


Vášniví čtenáři vs. gramatické chyby?

Lomax: Evidentně si nerozumíme, nebo spíš nechceme rozumět. Ty argumentuješ pro krásu angličtiny anglickými/americkými autory a já pro krásu češtiny autory česky píšícími. Proto nechápu, proč jsi začal o překladech. Rozdíl je v tom, že já s krásou angličtiny nemám problém, o tobě a češtině totéž říct nelze.

01.02.2013


Vášniví čtenáři vs. gramatické chyby?

Lomax: Jestli nečeteš české knihy, tak se moc nedivím, že ti krása češtiny uniká. Protože v televizi, novinách a běžné mluvě je té krásy vskutku pomálu, upřednostňuje se účel sdělení. Pak otevřu Nezvala či Skácela a nestačím žasnout, jaká je čeština bohatá. V angličtině text čtu, v češtině ho cítím.

01.02.2013


Nový profil

Velikost avatarů prosím nechat tak jak je. Na příkladech od Lomaxe je přesně vidět to, co u jiných diskuzí nesnáším - obří avatar s jedno- dvouřádkovým příspěvkem a všude kolem hromada zbytečně prázdného místa.

01.02.2013


Nový profil

Skvělé, že se vrátily právě čtené knihy na první stránku profilu. Celkově změnu profilu považuju za změnu k lepšímu.
K logu... Mně osobně se moc líbí to zdobné "D" i "Váš knižní svět" a koncovka .cz mi přijde v pohodě. Trochu mi připadalo, že Lomax jen chce rozčeřit místní poklidné vody, ale musím říct, že i jeho návrh se mi líbí. Je to trochu s podivem, když font DK mému oku moc nelahodí a za déčkem mi ta hrana knihy chybí. Asi se mi tedy líbí víc nápad než samotné provedení.

31.01.2013


Nejmilejší pohádky?!

My čteme malým neteřím Broučky a ještě si nestěžovaly. Ty velké knihy s hodně pohádkami nemám moc ráda, copak se dá na 1 straně A4 pořádně odvyprávět nějaká klasická pohádka? Na prohlížení obrázků princezen ale dobré.

26.01.2013