Bruklinka Bruklinka diskuze

☰ menu

Co byste raději

Dneska v práci, zítra dovolenou, přesně takhle mi to vyhovuje. ale musím-li zvolit, tedy do práce (a před svátky dovolenou).

Štědrý den, nebo První svátek vánoční?

27.12.2023


Co byste raději

Slunečná zima (během které bych se těšila na slunečné léto. :).

Hercule Poirot nebo slečna Marplová?

20.09.2023


Co byste raději

Knihy.

Jaký je ideální dárek: fyzická věc nebo zážitek?

08.09.2023


Co byste raději

Bylinky.

Kniha z minulosti, nebo z budoucnosti?

08.09.2023


Jak rychle čtete?

Letos mám průměr 8 knih za měsíc. Mám dvě děti, rozestavěný barák a dvě zaměstnání. Naučila jsem se číst každou volnou chviličku, i pár minut mi pomáhá přetnout denní stres. Pravda ale je, že dřív jsem četla víc "bichle", teď si vybírám (ne záměrně, ale tak to vychází) knihy kolem 300, 350 stran.

06.09.2023


Co byste raději

Dopisy!

Číst doma v křesle, nebo venku v přírodě?

06.09.2023


Obecně o Čtenářské výzvě 2022

Lenka.Vílka: Vím, že víte, že máte na výzvu stejný pohled jako já, jen jsem vás chtěla zahrnout do diskuse, když se vás týká. :)
Dětská výzva je skvělý nápad! My se snažíme do té klasické propašovat ke každému tématu aspoň jednu dětskou knížku, občas máme požadavky na "něco tenkého", na konkrétní žánr... Proto jsem tady na databázi ráda za diskusi s tipy i žebříčky (i když je nutno kontrolovat, ne vždycky to sedí). Čtenářům se snažím doporučovat jen to, co znám, ale občas to je i o tom, že si člověk už neuvědomí, co dobrého člověk četl a že to zrovna do tématu sedí...

12.01.2022


Obecně o Čtenářské výzvě 2022

LooneyCZ: Lenka.Vílka: Tak pro někoho je výzva už jen přečíst 20 knih. Proč by tedy ještě navíc měl nutně vystupovat mimo komfortní zónu? Někdo jiný čte například jen jediný žánr a už jen přečtení jedné knihy z žánru jiného je pro něj výzva. Já třeba mám v "chci si přečíst" 3x víc knih, než za rok přečtu a to mi ten seznam ještě během roku naroste. Je pro mě "rozšíření si obzoru" přece i to, že sáhnu po té, co už např. tři roky odsouvám a nebýt výzvy, odsouvala bych ji dál. I když spadá do mé komfortní zóny. Každý máme jiné čtenářské návyky a podle toho se logicky odráží i přístup k výzvě, a také to, co za výzvu považuje.
Tipy, o které někdo prosil na začátku diskuse, by se třeba hodili lidem jako jsem já - do výzvy se zapojujeme i jako knihovna a snažíme se čtenářům k jednotlivým tématům nabízet knížky. Proto se ráda nechám inspirovat. Protože třeba autor-novinář je jasný. Ale která postava pije kávu, to podle anotace prostě nepoznáte. Takže za mě tipy vítány. :)

12.01.2022


2. Kniha, v níž je postava na útěku / skrývá se

Žena prchá před zprávou (D. Grossman)
Štvanec (M. Robotham)
M + B + M (D. Vácha)
Dívka, která spadla z nebe (S. Mawer)

Všechny skvělé!

04.11.2021


2. Kniha, která má v názvu den v týdnu

Vražda na Velký pátek
https://www.databazeknih.cz/knihy/pripad-byvale-jeptisky-vrazda-na-velky-patek-6780

30.12.2019


Obecně o Čtenářské výzvě 2019

Taky bych témata brala nejpozději v listopadu - připravuji tipy pro čtenáře naší knihovny, a ono vybrat ke každému tématu, dát na web, připravit plakátky atd. to nějaký čas zabere.

14.10.2019


1.) Kniha, jejíž název je v rozkazovacím způsobu

M. Robotham - Řekni lituji
D. du Maurier - Neohlížej se, miláčku
I. Kraus - Udělej mi tichoučko

29.12.2018


Kniha začínající stejným písmenem jako tvé křestní jméno

Sandru Brown bych nepřežila, ale díky za tip. Zatím mě napadl jen Eugen Oněgin, toho si docela ráda znovu přečtu, pokud nenajdu něco ještě lepšího... A nebo Evženie Grandetová, ta se mi taky líbila :)

10.01.2016