William Landay citáty

americká, 1963

Citáty (5)

"Věřím v soudní systém stejně jako vy, stejně jako všichni ostatní tady." Jistě že ne. Nevěřím v soudní systém, nebo aspoň nejsem přesvědčený, že je to ten nejvhodnější způsob, jak se dobrat pravdy. Tomu nevěří žádný právník. Všichni jsme byli svědky příliš mnoha přešlapů a omylů. Verdikt poroty je jen výsledkem dobře míněné snahy _uhádnout_ pravdu, nicméně to, co jsou fakta a co je fikce, nelze určit hlasováním....Soudní přelíčení je liturgií, během níž se společně modlíme za to, abychom žili řádně a byli uchráněni od zlého, a to má svůj smysl - bez ohledu na to, zda jsou naše prosby vyslyšeny. (Jacobova obhajoba, s. 14)


Plujeme časem jako na pramici a hledíme dozadu, i když se pohybujeme vpřed. (Most odplaty)


Přitažlivost může mít daleko více podob než krása. (Most odplaty)


To je základní problém historie – události lze nazírat pouze popraskaným prizmatem, prostřednictvím nedokonalých vjemů svědků. Historická pravda, pokud tedy vůbec existuje, se ihned ztrácí v mlze špatného vidění, špatného pamatování, špatného referování… (Most odplaty)


V určitém věku se člověk nezamilovává ve smyslu, že by třeštil a ztrácel hlavu, zmíněný výraz nepostihuje pravý stav věci. Člověk danou osobu studuje. Zkoumá. Převrací ji v ruce jako nějakou cizozemskou minci. Ale i to se koneckonců dá nazvat láskou. (Most odplaty)