Jacobova obhajoba

Jacobova obhajoba https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/181543/bmid_jacobova-obhajoba-Ns8-181543.jpg 4 182 58

Andy Barber je respektovaným žalobcem v kanceláři okresního návladního. Zvrat v jeho dvacetileté kariéře – a nejen v ní – přinese případ vraždy čtrnáctiletého chlapce, jehož vyšetřování se Andy sám ujme. Brzy po zahájení vyšetřování se totiž objeví důkazy, které s vraždou spojují jeho syna Jacoba. Dosavadní život rodiny se ze dne na den obrátí vzhůru nohama, Andy a jeho žena Laurie prožívají jednu z nejhorších nočních můr, která může rodiče potkat: jejich dítě je obžalováno z těžkého zločinu. Barberovi podřídí vše jedinému cíli – obhájit Jacoba před soudem i před veřejností. Vědí, že tak jako každý teenager i Jacob má své vrtochy a svá tajemství, o jeho nevině jsou však pevně přesvědčeni. Svého syna přece znají lépe než kdokoliv jiný. Anebo neznají?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Romány

Vydáno: , Kniha Zlín
Originální název:

Defending Jacob , 2012


více info...

Přidat komentář

Malýmedvěd
01.11.2023 4 z 5

Když vás kniha donutí přemýšlet, tak je to jistá známka o její kvalitě. Styl vyprávění kde se soudní jednání střídá s příběhy a úvahami vypravěče, mě z počátku vůbec nesedl. Navíc postavě otce nejde věřit a vy víte, že spousta věcí může být jinak. Nicméně ... on ani ten styl, ani ty postavy nejsou napsané takto bezúčelně, dokonce je to chytré. Po čtenáři se nakonec chce aby on sám se rozhodl, co bude dělat s nedostatkem důkazů a jak naloží s nepřímými důkazy. Po čtenáři se chce aby si alespoň pro sebe rozhodl o trestu a vině a zodpovědnosti. Kniha nás donutí si klást spousty otázek.
Proč má společnost institut trestu?
Pro koho je takový institut trestu dobrý?
Je trest jiná forma pomsty? Trestáme a schvalujeme tresty abychom ochránili sebe? Nebo vynášíme tresty a soudy abychom ochránili společnost a ostatní?
Jak se rozhodneme, když fakta budou říkat "možná vinen" a "možná nevinen"?
Umíme rozhodnout? Umíme trestat? Umíme s tím žít?

Knižnípauza
04.07.2023 5 z 5

Wow!

Kniha má skoro 500 stran, ale ty přelouskáte raz dva, protože to co se v ní děje vás tak vtáhne, že jen otáčíte stránky.

V knize se vse točí okolo obvinění Jacoba z vraždy. Následně chování celé rodiny během vyšetřování a soudního procesu.
To jak tato situace každého člena poznamená, jak se rodiče vyrovnávají s pocitem, že jeho dítě je obviněno z něčeho takového a jak přicházejí pochyby a strach je v knize dokonale popsané.
Jak se otec snaží všem dokázat jeho nevinu a neváhá při tom udělat pár hloupých rozhodnutí. Jak matka začne pochybovat o své výchově. Tohle všechno tu najdete a do samotného konce netušíte jak to tedy vlastně je.
A závěr celého příběhu? Jako... cože? To bylo něco!!
Za mě super kniha!
Doporučuji !


Mona-Lisa
11.05.2023 5 z 5

Drahokam ze soudní síně. Kam až sahá láska k dítěti? Jako odpověď jasná, ale je to v pořádku? Přesně TAKOVOU knížku jsem v současné situaci potřebovala -pohltí tě, vypneš a jenom hltáš.
Tato knížka je především o pochybách. O pochybách o vině, o soudním systému o spravedlnosti.

"Pravdu o Jacobovi? Kdo mohl říct, že ji zná? Kdo mohl prohlásit, že zná pravdu o jakémkoliv člověku?"

Hlavně se tu ze všech stran zkoumá stěžejní věc. A to vina 14leteho chlapce v případu vraždy spolužáka.
Celý ten případ je nám naservírovaný otcem obviněného, který ze začátku sám případ vyšetřoval jako žalobce.
Já jsem k té knížce přistupovala s nestranností a otevřenou myslí, připravena vstřebává fakta a až na závěr se rozhodnout. Ale cynická pubertální figura obžalovaného Jacoba mi to těžce narušovala. S takovým neempatickým, zvláštním člověkem bylo fakt těžké sympatizovat. :-D Ale o to mě to bavilo víc, samu sebe v průběhu knížky krotit s předčasným závěry a hlavě číst dal.
Zajímavý byl pro mě každý krok případu. Nalezení těla, sbírání důkazu, příprava na proces, budování obhajoby. A sledování, jak daleko je ochotný rodič zajít, aby ochránil dítě. Jaké hranice překročit.
A pak tam byla závěrečná třešnička, kterou jsem stihla zapomenout (viděla jsem před pár lety seriál podle knihy). No a ta teda byla. Úplně jsem tu knížku s úctou zavřela a jen čučela věčnost před sebe.
V kostce by se tato knížka dala shrnout jako případ adolescenta souzeného za vraždu, který je prostoupený otázkama o jeho vině, který není tak jednoznačný, jak se může zdát.
Pocítíš tu sílu veřejného mínění a jak je lehké dělat rychle soudy a otestuješ hranice důvěry rodičů ke svému dítěti. Je zlo v člověku vinou genu nebo zkažené výchovy? A další palčivé otázky ti tato knížka s chutí zavrtá do hlavy.

Ophelie
19.04.2023 5 z 5

(SPOILER) Tedy, to byla ale jízda! Tohle je přesně ten druh knihy, na kterou jen tak po přečtení nezapomenete. Vyprávění Andyho mě zcela pohltilo a chtěla jsem číst dál a dál, protože mě nejvíc zajímalo, jak to vlastně celé bylo? No a ten konec - ten je vážně psycho! Po přečtení mi však stále vrtá hlavou otázka za milion - Udělal to Jacob, nebo ne? Tuto knihu si rozhodně musí přečíst všichni milovníci psychologických románů, doporučuji všemi deseti!

Olča220
11.02.2023 4 z 5

Zajímavé, neotřelé téma, konec nečekaný a to se mi moc líbí.

Mngwa
16.10.2022 5 z 5

Geniální záležitost, ve které pocity hlavních hrdinů při čtení prožíváte s nimi a jak se postupně vynořují další a další skutečnosti, tak cítíte, jak se ve vás postupně probouzí stejná paranoia, nejistota a napětí jako v rodičích titulní postavy. Je možno někomu věřit stoprocentně, bez jakýchkoli pochybností, bez ohledu na fakta? Kde končí rodičovský cit a začíná zaslepenost a selektivní vnímání reality? Je bezpodmínečná důvěra dobrá nebo špatná? A co dělat, když už se vám do mysli vloudí pochybnosti? Spousta otázek, na které vám kniha možná dá odpovědi a možná taky ne ..... přečtěte si ji a uvidíte sami.

KateřinaKK
06.07.2022 5 z 5

Knížka není sice moc ,,skladná", ale čte se velmi dobře. Poutavý příběh, při kterém člověk do poslední chvíle neví, jak skončí

martina2540
05.06.2021 5 z 5

Kniha se mi moc líbila, závěr jsem nečekala.

NicMocVládce
07.03.2021 4 z 5

(SPOILER) Výborná ač hrozně rozčilující kniha. Rozčilující je ta nevědomost, kterou jsem trpěla společně s rodiči Jacoba. Na některé otázky nikdy nedostanete odpověď. Můžete věřit nebo nevěřit v to či ono, ale nikdy nebudete vědět. Otázkou je: Dokážete s tím žít?

micha-ella
07.02.2021 5 z 5

Výborná knížka, téměř 500 stran napětí, doporučuji! Sice mi v některých místech ,,něco" chybělo k dokonalé pravděpodobnosti (například při jednání s psychiatričkou i jinde), ale nemohla jsem se od toho příběhu odtrhnout.

kurama45
30.01.2021 3 z 5

Seriál bol skvelý, bombastický a prekonal všetky moje očakávania. Takže som s (naivným) očakávaním ešte niečoho skvelejšieho a bombastickejšieho vzala do ruky knihu. Žiadne fanfáry však nezazneli. Knihy nie sú vždy lepšie ako filmy či seriály. Zatiaľ čo v seriáli sa človek mohol s hlavným hrdinom stotožniť, ľutovať ho a fandiť nielen jemu, ale aj celej jeho rodine, v knihe mi bolo totálne fuk, ako ten nesympatický povýšenec Andy skončí a ako to nakoniec dopadne s jeho synom Jacobom. Nehovoriac o kope nelogickostí a o tom, že to celé bolo písané tak chladne, až to pôsobilo nie ako psychologický román, ale ako mierne zaujímavý triler.
V skratke? Kniha je akýsi polotovar. Tvorcovia seriálu odstránili všetky problematické časti, rozpracovali hlbšiu psychológiu postáv a zamiešali do toho väčšiu štipku napätia. Na jednej strane škoda, že je táto kniha taká, aká je, na druhej strane vďakabohu za to, že sa mohla stať predlohou fantastického seriálu.

Podrobnosti v recenzii.

Dida86
19.12.2020 5 z 5

Ten konec.... To bylo ale zajímavé čtení.

swon
02.11.2020 5 z 5

Ruku na srdce - dokaze si nekdo ze ctenarstva predstavit, ze je jeho dite obvineno z vrazdy spoluzaka? Je vubec mozne vzit se do pocitu matky milujiciho sveho syna, ktera ma ale zaroven mucive pochybnosti o jeho nevine? Jake to je byt otcem trochu divneho pubertaka, kteremu vlastne moc nerozumite, ale jste ochotni kvuli nemu zajit do krajnosti?

Nedokazu odpovedet na jedinou z otazek. Az s detmi totiz clovek pochopi, co to znamena bezpodminecne milovat.

lencin
27.09.2020 5 z 5

Fascinující, šokující a emocemi nabitý příběh. Záludné otázky a ještě záludnější odpovědi.
Abdy Barber podřídí vše jedinému cíli-obhájit syna Jacoba před soudem i před veřejností.
Nightmare.
(2014)

GYROTOURBILLON
19.08.2020 5 z 5

Kniha mě zaujala i ten dráždivej otevřenej konec...doporučuji

karol.cadex
31.07.2020 3 z 5

Tatínek nesympatický arogant a alibista, syn nesympatický arogant v pubertě. Klobouk dolů před velmi podrobnými pasážemi z obhajoby a soudního procesu celkově. Ale to je tak vše. Úplně jsem při čtení skřípala zubama.

Simstr
28.07.2020 5 z 5

Skvěle napsaný detektivní krimi román ze soudní síně. Četla jsem a četla, nešlo přestat. Konec mě dostal. Hned jdu na seriálové zpracování, které je taky vychvalované :-)

Lenka0007
28.07.2020 5 z 5

Rozhodně doporučuji. A ačkoli nedá odpověď na otázky, které si čtenář klade, závěr nezklame.

zahadum
24.07.2020 5 z 5

Kniha sa zavrela a musím povedať že výborná kniha sa zavrela. Videl som cca mesiac predtým seriál ktorý je adaptácia tejto knihy. Veľmi ma zaujal a zistil som,že je to na základe knihy ktorú som si okamžite kúpil. V prvom rade podotýkam,že je tam pomerne závažný rozdiel medzi knihou a seriálom. Nebudem písať kde a aký ale všetci čo videli a čítali to vedia. Je to samozrejme dobre lebo ma kniha prekvapila aj napriek tomu,že som vedel do čoho idem a poznal som zápletku a záver. Naozaj je to vynikajúce spracovanie tak dramatickej udalosti ako je podozrenie z vraždy vlastného dieťaťa. Čitateľ - rodič to celé samozrejme o to viacej prežíva a vie sa lepšie vcítiť do rodičov Jacoba. Je to psychologicko - citová pitva ktorú autor vystihol na jednotku s hviezdičkou. Kniha aj keď je psychicky náročná tak som nemal pocit,že by citovo vydierala alebo tlačila na strunu "slzavého údolia". Naopak som mal miestami pocit,že čítam nejakú správu úradníka a pôsobilo to celé až dokumentárne a city si človek vytvoril k čítanému textu sám. Záver knihy a pointa je niečo čo si musí každý čitateľ / divák absorbovať sám. Ja som priklonený k tomu,že autor zvolil jeden z najlepších koncov aký sa núkal. Je to krimi ? dráma ? psychologický román ? všetko a navyše kvalitný príbeh ktorý drží čitateľa do poslednej stránky v napätí.

Chytuš
22.07.2020 5 z 5

Krimi? Jenom kulisami. Za sebe říkám kvalitní psychologický román. Do jaké míry jsme ovlivněni svými geny? Do jaké míry nesou odpovědnost za činy svých dětí rodiče? Kam bychom byli ochotní zajít, abychom ochránili své děti? A za jakou cenu? Za mě naprosto skvělé téma, mistrně zpracované. Všemožným detektivním románům mám spíš tendenci se vyhýbat, ale tohle bylo jiné, neotřelé, se spoustou odboček k zamyšlení (rodičovství, partnerství, dospívání, šikana, rivalita na pracovišti...). Rozhodně doporučuji, obzvláště rodičům dospívajících dětí, i když to ve vás možná vyvolá nepříjemné pocity a otázky...
"Pořád jsem Jacobovi věřil a samozřejmě jsem ho nepřestal milovat, navíc neexistovaly žádné důkazy - žádné neotřesitelné důkazy - proti němu. Právník ve mně tohle všechno věděl. Ale otec se cítil zrazený, zraněný. Emoce jsou psychické procesy, jistě, ale mají i své fyzické projevy. Touha, láska, nenávist, strach, hnus, to všechno člověk pociťuje i tělesně, ve svalech a kostech. A já teď cítil někde hluboko v břiše drobnou ranku, která už se neměla zacelit, nepatrné vnitřní krvácení." str. 255