Traci Chee citáty

americká

Citáty (9)

... knihy jsou podivné předměty. Mají moc člověka polapit, přenést jinam, někdy i proměnit, když má štěstí.


Ale když se to vezme kolem a kolem, jsou knihy jen předměty vytvořené z papíru, lepidla a nití. To je ta základní pravda, na kterou čtenáři zapomínají. Jak je kniha vlastně zranitelná. Čtenářka


Jak moc může člověk chybět.


O příbězích se dá říct totéž, co o lidech. Čím jsou starší, tím jsou lepší. Ale ne každý příběh si lidi pamatují, a ne všichni lidé zestárnou.


Občas se člověk nějaký věci dozví a pak si přeje, aby se to nestalo,“ řekl tiše. “Občas si přeje, aby byly zůstaly ztracený.


Tohle je kniha, a kniha je svět, v slovech jsou semínka významů vět, na stránkách moře a v okrajích zem, co je tu ukryto za obzorem krvavé války, kde štětec je zbraní civilizace, jež obsáhneš dlaní, když se však podíváš lépe a blíž, život se nezvětšil, zmenšil se spíš: oceán inkoustu, lodice slov, z papíru města a z nití jen krov. Chápeš, nebo mýlíš se jen? Jsi tím, kdo čte, nebo tím, kdo je čten?


Tohle je slovo a slovo je dar, naplní sliby, utiší svár. Kdo ovládá slovo ten určí si sám i jméno i příběh jímž má býti znám. Jsi hrdina? Zločinec? Zachránce? Lhář? Čeká tě sláva či ztratil jsi tvář? Teď našel jsi hlas, kdo jsi můžeš říct, kdo však vyvolen byl, ten nezvolí si víc.


Trpělivost je ctnost, které se učí pomalu.


Tvůj děda říkával: Zítra to bude lepší. A bylo? Někdy ano, někdy ne. Byly to těžký časy. A on pak říkal zas: Zítra to bude lepší. A sám nevím proč, ale vždycky jsem mu to věřil. A proč, když to není pravda? Jenže ono vlastně nejde o to, jestli to bude, nebo nebude lepší. Jde o to snažit se, jak člověk nejlíp umí,a věřit, že se to může zlepšit. Čtenářka