Pierre Haski citáty

francouzská, 1953

Citáty (8)

„Hubený pes vyskočí na zídku jen s pomocí“: to je přísloví mé matky, které nosím hluboko ve svém nitru. Nyní jsem pochopila jeho smysl. (Deník čínské školačky)


Dívky často chodí do školy jen 2 roky, protože muslimové považují dívky za pracovní sílu a „zdroj dětí“. Pokud rodina nemá finance na školu, dívky jsou brány ze školy jako první. (Deník čínské školačky)


Dívky jsou provdány nejčastěji v 16 letech domluveným sňatkem. Za sňatek rodina inkasuje od ženicha věno. Jakákoli „investice do dcery“ v podobě výdajů na školu se tedy nevyplatí, protože dcera stejně odejde z domu. (Deník čínské školačky)


Je nemožné popsat pocit HLADU. (Deník čínské školačky)


Jestliže někdo tak odvážný jako je moje maminka pláče, protože je nemocný, co budeme dělat my? (Deník čínské školačky)


Nejmladší syn čtvrtého strýčka pofňukával a chtěl se vrátit domů za maminkou. Ale já vím, že doma není, že odjela daleko na sklizeň fa cai. Jeho otec taky není doma, ani oba starší bratři. A tak jsem ho vzala do náručí a on se doopravdy rozplakal. (...) Po celou cestu, kdy jsem ho nesla, jsem se v duchu ptala na jednu věc. Když dítě pláče nebo je samo, vždy volá „mami“. Proč nekřičí „tati“? (Deník čínské školačky)


Nevím, jestli už se maminka vrátila ze sklizně fa cai. Já mám jen své každodenní stadium ve škole - a hlad. Mám hlad, strašný hlad. (Deník čínské školačky)


Proč žijeme? Bohatí lidé umírají poté, co poznali všechny radosti. To je šťastná smrt. Lidé, kteří nemají peníze, žijí se slzami v očích. Když umírají, je to bolestná smrt. Taková je pravda. (Deník čínské školačky)