Mark Manson citáty

americká, 1984

Citáty (13)

Co určí náš úspěch, není: Co si chceš užít? Ta správná otázka zní: Jakou bolest jsi schopen vydržet?


Čím víc je pro nás nepříjemné něco slyšet, tím víc to potřebujeme slyšet.


Čím víc máš z něčeho strach, tím víc bys to měl dělat.


Jak si máte věřit v nové práci, když jste nikdy předtím nic podobného nedělali? Jak si věřit ve společnosti, když jste byli celý život neoblíbení? Jak si věřit v současném vztahu, když ty předchozí skončily fiaskem? ... Paradox sebedůvěry nevyřešíte tím, že si budete namlouvat, že vám nic nechybí a že máte vše, o čem jste vždy snili. Řešením je naučit se cítit se dobře i přesto, že něco potenciálně postrádáte: Sebevědomí podnikatelé jsou sebevědomí, protože dovedou zvládat neúspěch. Muži věřící ve své svůdnické dovednosti jsou sebevědomí, protože dovedou zvládat odmítnutí. Lidé sebevědomí v otázce vztahů se smířili s tím, že čas od času je někdo může zranit.


Lidé se prohlašují za experty, vývojáře, vynálezce, inovátory, individualisty a kouče bez jakýchkoliv životních zkušeností. Nedělají to proto, že si myslí, jak jsou ve skutečnosti lepší než ostatní. Dělají to proto, že si myslí, jak MUSÍ BÝT LEPŠÍ k přijetí ve světě, jenž uznává pouze výjimečnost.


Naše kultura dnes zaměňuje velkou pozornost s velkým úspěchem a předpokládá, že je to totéž. Ale tak to právě není.


Nedoufej v bezproblémový život, Nic takového neexistuje. Místo toho doufej v život plný dobrých problémů.


Opravdu úspěšní můžeme být pouze v něčem, v čem jsme ochotní neuspět. Pokud nejsme ochotní zažít neúspěch, nejsme ani připraveni uspět.


Štěstí je jako být cool: čím víc se o to snažíš, tím menší je pravděpodobnost, že toho dosáhneš. Přestaň se snažit. Začni žít.


Touha po pozitivnějším zážitku je sama o sobě negativním zážitkem. Paradoxně přijetí negativního zážitku a zkušenosti je vlastně pozitivním zážitkem a zkušeností.


Uvědomění, že jsme my osobně zodpovědní za vše v našich životech - bez ohledu na vnější okolnosti.


Vše pozitivní je jen vedlejším efektem zvládání toho negativního.


Všem nám jsou rozdány karty. Někdo dostane lepší než jiný. Ačkoliv je jednoduché hodit to na karty a cítit se znevýhodněni, opravdová hra tkví v našich rozhodnutích s danými kartami, v risku, který se nebojíme přijmout, a následcích, s nimiž se rozhodneme žít.