Lubomír Štrougal citáty

česká, 1924 - 2023

Citáty (4)

Měnová reforma v takovém pojetí a rozsahu má vždy svá zákonitá pravidla. Musí být připravena v plném utajení, vysvětlovači kampaň před vyhlášením reformy nepřichází v úvahu. Většina lidí - což se dalo logicky očekávat - nepřijala vyhlášení měnových opatření příznivě. V desítkách měst proběhly bouřlivé demonstrace. Nečiním si nárok hodnotit, zda zá kroky vůči demonstrantům byly vedeny nejvhodnějším způsobem.


Nezákonnosti a křivdy v ČSR byly v podstatě spáchány v období tzv. stalinismu. Končily po smrti Stalina v březnu 1953, dozvuky trvaly do XX. sjezdu Komunistické strany SSSR v roce 1956. V této době proběhly ostudné politické procesy, zavírali se nevinní lidé nebo jim byly udělovány nepřiměřené tresty na svobodě, „politicky nespolehliví" vojáci mířili do útvarů PTP (pracovně technické prapory). Živnostníci byli přinuceni vstupovat do výrobních nebo obchodních, komunálních či družstevních organizací. Někteří statkáři či tzv. vesničtí kulaci byli nucené vystěhováni ze svých domovů do pohraničí.


V Čechách zavedený kapitalismus - všemožně potlačující moderní sociální opatření - narušuje psychiku společnosti, zvláště příštích generací.


Vzal jsem na vědomí, že došlo k porážce dogmaticky uplatněného modelu socialismu. Nic jiného mi ani nezbývá. Ale že kapitalismus má být programem Československa na přelomu století, s tím zásadně nesouhlasím.