Lewis Thomas citáty

americká, 1913 - 1993

Citáty (6)

Dnešní jazyk je výsledkem neukončené série malých klopýtnutí, je to momentální konec škobrtavé stopy vedoucí zpět nekonečnem času. Všichni prostě dáváme slovům volnost a ona si pobíhají, ano i poletují v temnotách, narážejí o sebe, páří se bez ladu a skladu a pak rodí nahodilé hybridy, nad nimiž rozum nemá žádné kontroly.


Říkáme, že chybovati jest lidské, ale moc rádi to nemáme a ještě těžší je smířit se s tím, že chybovati jest taky biologické.


Společnost se vyvíjí (...) nikoli tím, že jeden druhého umluví, ale jedinečnou schopností jedinečné, individuální lidské bytosti pochopit ty druhé.


Stejně jako naše soudnictví, jež nás pokládá za nevinné,dokud není prokázána vina, i náš systém zdravotní péče by fungoval nejlíp, kdyby se začalo od předpokladu, že většina lidí je zdravých.


To velké tajemství, které znají internisté a kterési brzo po svatbě osvojí jejich ženy, které však zůstává skryto před laickou veřejností, je, že většina věcí se spraví sama od sebe. Mnoho věcí je fakticky lepší příštího rána, které je od přírody moudřejší večera.


Vyvinuli jsme se do vědeckých pracovníků, to jistě, dověděli jsme se tedy o DNA mnoho, ale kdyby byl před námi úkol navrhnout podobnou replikující se molekulu od začátku, z čisté vody, na to by nám hlava nestačila. Byli bychom udělali zejména jeden fatální omyl: naše molekula by byla bývala dokonalá.