Ladislav Pešek citáty

česká, 1906 - 1986

Citáty (5)

A přece jsem při vší námaze vždycky cítil tvůrčí práci jako něco vzrušujícího a krásného. Něco, co mi přináší štěstí. Kdyby mi někdo vzal moji práci, přestal bych prostě jako člověk existovat.


Hluboce se mýlí ti, kdo si myslí, že herci stačí, aby si pomačkal klobouk, napodobil postoj nějaké figury z výtvarného díla a odříkal text po suflérovi, a tím že už vytvořil postavu. Kdepak! Je to neuvěřitelně zdlouhavá, mravenčí práce. Mobilizuji všechno, co jsem dosud viděl a zažil. A veškerou pozornost koncentruji k jedinému faktu: k roli. Nemohu vypnout. Ustavičně pracuji.


Mě ženy nikdy nepůsobily drobné nepříjemnosti, mě vždy zničily úplně.


Snažil jsem se, aby byl kus mládí ve všech postavách, které jsem hrál, i když už stály třeba nad hrobem. To je vlastně celé tajemství tvořivé herecké práce a snad je to i tajemství života.


Uvažuji-li dnes, když je mi sedmdesát, o svém životě, vím jedno: Kolik v něm bylo veřejných poct, radosti a uznání, tolik v něm bylo i bolesti, proher a zklamání. Život je až krutě spravedlivý, a co na jedné straně dá, to na druhé vezme. Snad to je přírodní zákon rovnováhy.