Tvář bez masky (Skutečnost a sen)

Tvář bez masky (Skutečnost a sen) https://www.databazeknih.cz/img/books/78_/78746/bmid_tvar-bez-masky-BcU-78746.png 4 34 9

Název a podtitul Skutečnost a sen vystihuje obsah této knihy: Ladislav Pešek obnažil svou tvář, srdce i duši a vzpomíná a uvažuje nad svým životem, nad tím, proč a jak se stal hercem. Přemýšlí spolu se Zdeňkem Hedvábným, který knihu literárně zpracoval o poslání a smyslu svého života. Kniha názorně ukazuje, že ani v herectví nestačí jen talent. že vyžaduje tvrdou práci, která jedině přináší výsledky,jež přetrvávají jako svědectví doby i jako poslání a výzva pro další generace.... celý text

Přidat komentář

Belanna
28.08.2022 5 z 5

Pohled do myšlenek a duše jednoho z nejznámějších herců naší doby. Pan Pešek tu bez příkras vyznává, jak těžký a tvrdý je život herce.

andrii24
05.04.2019 4 z 5

Cesta do hlubin duše múzy nejvyšší, markýzy Thálie. Herec, a jistěže i člověk zlatý. Sůl prken, co svět znamenají. Laskavý, trpělivý, pokorný. Vznosný "zahradník" ducha. Jiskří, zkypří jevištní prach. Zbystří, rozsvítí hlediště tvář.


4444913
02.04.2019 4 z 5

Knihy této edice jsou velmi kvalitní a solidně pojaté.Není to pro někoho kdo hledá veselé historky z natáčení ale má rád hlavně divadlo a něco o tom ví.

Aliii
27.03.2019 4 z 5

Jak se píše v závěru knihy, tohle nejsou jen herecké memoáry. Nečekejte nějaké drby a klepy ze života herců tehdejší doby. Pan Pešek píše o svém životě, jehož středobodem bylo divadlo a tvrdá herecká dřina. Kéž by mezi námi bylo víc takových lidí, kteří se snaží proti zlobě a agresi bojovat smíchem.

Endy17
19.02.2019 4 z 5

Profesní zpověď velkého českého herce odhaluje jeho lásku k divadlu, vypráví o cestě od brněnských začátků, kdy doma neměli po představení ani na večeři, až po úspěchy v Národním divadle a jistě i zadostiučinění v podobě "odpovídajících gáží".
Určitě by bylo zajímavé rozšířit knihu o více osobních vzpomínek, soukromí pan Pešek vždy jen lehce naznačí a rychle se vrací na divadelní prkna. Největším handicapem je ale poslední kapitola, plná revoluční agitace a socialistického realismu. Kdybych knihu hodnotil před jejím dočtením, hvězdiček by bylo pět.

1amu
06.07.2018 3 z 5

Milovaný herec. Třeba se dívám na študácké filmy, tam Čuřil (na první pohled přes 30 let), ale nevadí mi to.
A měl ho rád K.H.Hilar. Obsadil Peška do role Puka ve "Snu noci svatojánské". Protože byl génius měl svou představu jaký by Puk na jevišti být:
Tak Pešuro ! Vyskočit !
Jak prosím pane doktore ?
Jak, jak, jste přece herec. Na jedna odrazit, na dvě zůstat ve vzduchu a na tři doskočit !
Tleskl do dlaní, já se odrazil a on na druhou ihned nezatleskal, skoro jsem se přizabil.
Pane, pane - myslel jsem, že jsem angažoval herce a ne nešiku. Tělocvik pane, Budete chodit k Hojerovi, sokolovat víte ?
Premiéra se blíží. A pak generálka. A já mám vyskočit . Tlesk ! Vyskočím (asi jako 100x předtím) a přistávám.
Pan Karel Hugo H. : Výborně Pešuro, a jak vám ten Hojer pomohl i na dvě vydržíte tak, jak si to představuju.
On to již načal Eduard Kohout, ale L.Pešek potvrzuje, že zážitky s panem režisérem byly ne za po me nu telné !
Pořád si vybavuji jeho šťastný obličej po Lucerně v nově zrekonstruovaném Národním divadle.
"Já se toho dožil !!!"

IvonaK
14.06.2018 5 z 5

Moc pěkná knížka která pojednává o Peškově divadelním a trochu i osobním životě. A uvnitř jsou krásné fotografie. Obzvlášt když byl Pešek mladý kluk.

WEIL
13.08.2011 4 z 5

Tuhle knihu mám moc rád.

Četl jsem ji několikrát, a je ukázkou toho, že když se člověk hodně snaží, tak i přes dlouhé odmítání se naučí ladacos.
Ale je to hlavně o práci.

Taky mě v knize zaujaly pasáže o Brnu, o lidech, které tam L. Pešek potkal a více či méně poznal.

nightlybird
11.06.2011 4 z 5

Tvář bez masky je určena především všem milovníkům divadla a fandům Ladislava Peška. dokonale mapuje víc než 50 let jeho života na prknech, "jež znamenají svět". Zachycuje ve vzpomínkách jeho životní cestu od učednických začátků v polovině 30. let minulého století až po vyzrálé mistrovství jak na divadle, tak i ve filmu včetně vzpomínek na režiséry a kolegy, kteří se podíleli na formování jeho osobnosti.Je doplněna spoustou fotopříloh z hercova archivu , seznamem jeho divadelních i filmových rolí a jmenným rejstříkem a je podle mne vynikající pomůckou pro každého, kdo by se chtěl s touto význačnou tváří českého divadla minulého století blíž seznámit. A Hedvábnému se povedlo hercovy vzpomínky sestavit a upravit čtivě a poutavě - to a osobnost Ladislava Peška je zárukou dobrého čtenářského zážitku (ale i nenásilného poučení).
Poznámka pro bibliofily: První tři vydání v Odeonu mají stejnou obálku - jen 1. vydání má pod názvem nápis Klub čtenářů, 3.vydání má poněkud upravený text.