Ajelet Gundar-Gošen citáty

izraelská, 1982

Citáty (4)

Mezi dvěma body lze vést jen jedinou přímku, ale mezi dvěma lidmi může vést nekonečně mnoho lží a podvodů. (Probudit lvy, s. 199)


Mozek je vskutku zvláštní nástroj. Nikdy nevíte, jaký tón zazní, když se dotknete té či oné struny.... Medicína má ráda všeobecně platné zákonitosti, zatímco lidé se naopak rádi navzájem liší. Jako naschvál si dávají záležet, aby vykazovali pokaždé jiné symptomy, jež sice bývají často jen variacemi na totéž téma, ale jsou navzájem natolik nesourodé, že se vzpírají jakékoli jednoznačné klasifikaci. Dva lidé s poraněním orbitofrontálního kortexu nikdy neprokážou lékařům tu laskavost, aby projevovali tytéž vedlejší příznaky... (Probudit lvy, s. 15)


Pakliže lékař provádí resuscitaci pět minut po zástavě dechu a srdeční činnosti, už to není lékař. Oživování mrtvých mají na starost spasitelé a proroci, ne posluchači medicíny. (Probudit lvy, s. 182)


Ve skutečnosti člověk nikdy neví, co se druhým honí hlavou. Přesto to může zkusit uhodnout. Trpělivě sledovat okna domu, dokud lehký závan nepoodhrne jednu ze záclon. A nakouknout. A v duchu si dosadit chybějící dílek. Jenom si musí pamatovat, že to, co tam dosadil, přinesl ze sebe a ne odtamtud. (Probudit lvy, s. 199)


Ajelet Gundar-Gošen - knihy

2023  96%Tam, kde číha vlk
2017  85%Prebúdzanie levov
2019  81%Klamárka

Žánry autora

Literatura světová Romány

Štítky z knih

rasismus izraelská literatura

Gundar-Gošen je 5x v oblíbených.