Rolf Meier

německá, 1951

Populární knihy

Nové komentáře u autorových knih

Cholesterol - Přirozená regulace hodnot krevního tuku Cholesterol - Přirozená regulace hodnot krevního tuku

Autorem není lékař, ale novinář. A navíc překlad je katastrofální. Kostrbatá šroubovaná souvětí můžete číst i několikrát po sobě a stejně si nejste jisti významem. Překladatelka nezná chemické, lékařské apod. názvosloví a vytváří nová a nesmyslná slovní spojení ("složené nenasycené mastné kyseliny"). Místo českých zavedených názvů používá nezvyklé varianty: místo slova "vláknina" píše "balastní látky", místo sousloví "nákupní seznam" píše "seznam nákupu". Vůbec ji nenapadlo hladinu cholesterolu uvádět v mmol/l, jak je běžné v Česku, ale používá g/l - zřejmě používané v Německu. Čtenář tak nemá šanci porovnat si např. své výsledky z české laboratoře s hodnotami v knize. V knize se též vyskytují vysloveně nepravdivé informace: podle knihy se např. trans-mastné kyseliny v přírodě téměř nevyskytují (s výjimkou bachoru přežvýkavců). Přitom ve skutečnosti např. mléčný tuk jich běžně obsahuje cca 5%. Myslím, že kniha může udělat víc škody než užitku.... celý text
eltondo