zuziV zuziV komentáře u knih

☰ menu

Povolené ztráty Povolené ztráty Nora Roberts

Kdyby se příběh po cca 150 stranách nerozvinul jakž-takž, tak knížku odložím. Stejně hodnotím jako slabší průměr. Předvídatelné již od samého začátku. Kdyby zůstala alespoň identita hlavní záporáčky neprozrazena hned v počátku, nebo by byl nějaký nečekaný zvrat, bylo by to fajn, ale nic takového se nekonalo. Bohužel.

10.05.2024 3 z 5


Skleněný pokoj Skleněný pokoj Simon Mawer

Zajímavé informace o Vile Tugendhat, určitě se objednám na prohlídku. Příbeh majitelů, rodiny Landauerových a dalších hlavních postav byl poutavě převyprávěn, ale dle mého názoru zbytečně ochuzen kvůli nepodstatným (či ne úplně dotaženým) dějovým linkám a dalším nadbytečným postavám. Třeba úplně odříznutý architekt Rainer von Abt - tak moc jsem doufala v rozvinutí pokračování v USA a to se bohužel nekonalo. Hodnotím 3*

22.04.2024 3 z 5


Kde zpívají raci Kde zpívají raci Delia Owens

O knize jsem se dozvěděla před pár lety v Knižní šifře. Dle komentářů jsem čekala něco, z čeho budu úplně paf, ale wow efekt se nedostavil.

27.03.2024 3 z 5


Mluví k vám kapitán Mluví k vám kapitán Martin Moravec

Otevřený rozhovor se zajímavým člověkem v roli obdivuhodného povolání. O některých věcech jsem jako laik vůbec netušila. Stojí za přečtení.

27.03.2024 5 z 5


Láska ve světě lichých ponožek Láska ve světě lichých ponožek Marie Vareille

Knížku jsem si nechávala z hromádky k přečtení na únor jako poslední. Do půli knihy jsem si říkala, že je to takové průměrné čtení, kde nic-tu nic. Po několika x-stranách vždycky nahodile zakomponovaná důležitá nová informace do příběhu, moje hlava se snažila vše utřídit, pak zvrat a tohle jsem jsem ve své průměrnosti opravdu nečekala. Vše zapadlo jako poslední dílek puzzle do hezkého knižního obrazu. Pak už jsem lavinovitě dočetla a právě otřela slzu za poslední stránkou. Nechala jsem se zmást zařazením knížky, když ji paní knihovnice pro mě našla v oddíle červené sekce pro ženy. Budu muset navrhnout přeřazení (!), jelikož ji asi nečetli.

02.03.2024 4 z 5


Fazóna Fazóna Miika Nousiainen

Snad až do 3/4 knížky mi bylo docela smutno. Soucitila jsem s tak reálnými pocity všech zúčastněných. V každém z nich jsem našla kousek sebe. Velice dobře zapracovaný i nešvar dnešní doby - hltání postů na sociálních sítích - ale co je to? Opravdu jenom přikrášlená fazona.

26.01.2024 5 z 5


Ruce houslisty Ruce houslisty Alena Ježková

Dokonalá kniha. Až do poslední kapitoly jsem čekala právě na tu s Oldym a slzy mi tečou proudem. Slyším Bachovu Ciacconu a marně se snažím přijít na to, proč jsou lidi tak zabednění a nikdy, nikdy se z historie nepoučí. Nacisti, komunisté - jak mohou tvrdit, že nikdy se nežilo líp, než za jejich vlády. Jak se to po tak krátké době (necelých sto let) v Evropě ubírá znovu stejným směrem Děkuji za dojemný zážitek, paní Ježková.

17.01.2024 5 z 5


Les v domě Les v domě Alena Mornštajnová

Opravdu těžké téma, četlo se opět stránka po stránce jak je u paní Mornštajnové zvykem. Jediné, co mi na knížce vadilo a pak jsem už na to začínala být háklivá, bylo zmiňování lesa až příliš často.

02.01.2024 4 z 5


S Gretou si nic nezačínej S Gretou si nic nezačínej Susanne Abel

Zajímavá, poutavě napsaná knížka, přečte se jedním dechem. Rasismus je šílená věc - jestli v Evropě nebo v Americe. Navzdory konci je mi dost líto, že to dopadlo, jak to dopadlo (hlavně kvůli Gretě).

02.01.2024 5 z 5


Konyvran 1: Čarodějův zloděj Konyvran 1: Čarodějův zloděj Sarah Prineas

Pro pozitivní komentáře jsem půjčila z knihovny knížku synovi. Ten ji odložil, že ho nebaví (myslím, že to nebylo zapříčiněno příběhem, ale tloušťkou - ale jsou velká písmenka). Nedalo mi to a knihu jsem přečetla téměř jedním dechem. Perfektní příbeh sympatického ´zlodějíčka ´, který se stal učněm čaroděje, mě naprosto pohltil. Moc pěkně napsané, poutavé, napínavé, překvapivé, akorátně dlouhé, takže já si jdu zrovna pro další dva díly.

05.11.2023 5 z 5


Děvčátko Momo a ukradený čas Děvčátko Momo a ukradený čas Michael Ende

Knížku jsme původně půjčila pro děti, ale začetla jsem se první. Myslím, že pro děti to nebude příliš záživné čtení, ale pro dospěláky je určitě k zamyšlení. Bezpochyby. Aniž by pan Ende v roce 1973 při vydání knihy tušil, jeho dílo je tak nadčasové! (Při pohledu do dnešních dětských pokojíků by byl asi hodně zklamaný, nemluvě o zaměstnání dětí v dětských depech).

24.08.2023 3 z 5


Noc zázraků Noc zázraků Elizabeth Berg

Souhlasím s přívlastkem nenáročná knížka. Nejspíš mi asi nevyhovuje styl novodobých lektorů tvůrčího psaní. Jako nahrubo napsaný scénář k filmu - může být, ale abych řekla: dobrá knížka ke čtení, k tomu tam něco prostě chybí. Myšlenka dobrá, její zpracování nedokonalé.

23.05.2023 3 z 5


Doktorka z domu Trubačů Doktorka z domu Trubačů Ilona Borská

Tak a teď mohu po dlouhatánské době napsat, že jsem přečetla knížku, která je skvělá a mohu ji dál doporučovat. Tak bravurně zhmotněný (až neskutečný) příběh neskonale odvážné, moudré, cílevědomé, silné a dobrodružné ženy (včetně výpisků z osobní korespondence), zkrátka, to si musíte přečíst.
"Dopis je rozhovor...Kdybys viděla, s kolika lidmi já týdně hovořím, a na jakou třeba dálku. Také kniha je rozhovor: ptáš se, co udělá tvůj hrdina, s kým se potká, jak všechno dopadne. Ptáš se a spisovatel ti odpovídá. A na jakou třeba vzdálenost, v prostoru i v čase. Pomyslelas někdy na to, jak fantastický vynález je písmo? Já vím, teď už bude pomalu nemoderní, ale já radši píšu.."

30.04.2023 5 z 5


Smrt a další šťastné konce Smrt a další šťastné konce Melanie Cantor

Jako pohádka s předvídatelným dějem a doslova a do písmena kýčovitým koncem hodným telenovely ok.

17.04.2023 2 z 5


Na útěku: Neuvěřitelný příběh Josefa Brykse Na útěku: Neuvěřitelný příběh Josefa Brykse Luděk Navara

Spíš reportážní knížka, přišla mi trochu povrchní, letem světem, ne příliš poutavě zpracována. Každopádně popisuje zajímavý příběh letce RAF a odměnu za zásluhy od komunistů po válce.

13.04.2023 2 z 5


Král Krysa Král Krysa James Clavell

Krásný obraz chování lidí a vykreslení charakterů v krizových situacích.

18.02.2023 5 z 5


Přání Přání Nicholas Sparks

Od začátku předvídatelný příběh, ale stejně chytí za srdce… “ Ať jedeme, kam jedeme, vždycky si bereme s sebou sami sebe. To je jedna z obecných životních pravd.”

05.02.2023 4 z 5


Zatím dobrý Zatím dobrý Jan Novák

Obsáhlá knížka, popisující osud Mašínů a blízkých - rodiny a přátel. Po přečtení úvodu jsem myslela, že bude autor jednostranně zaujatý, ale překvapivě držel objektivní linii a je na čtenáři, jaký si udělá na mladíky a jejich činy názor. Poutavě napsáno, neuvěřitelného štěstí v celé únikové akci se jim dostalo (až na dva další přímo zainteresované, nemluvě o spoustě blízkých pozůstalých v ČS..). ke konci jsem měla pocit, že se autor věnuje převážně popisu Josefova života na úkor ostatních.

30.01.2023 5 z 5


Heřmánkové údolí Heřmánkové údolí Hana Marie Körnerová (p)

Poutavě napsaný příběh o životě hlavní hrdinky, silné ženy, manželky a matky Anny, v poválečných letech. Doporučuji určitě.

13.01.2023 4 z 5


Charlie a tajuplná truhlička Charlie a tajuplná truhlička Jenny Nimmo

Hezky napsaná knížka. Dcera ji nejprve odmítla, tak jsem se do ní pustila sama. Začátek trochu zvláštní, než jsem se začetla a zařadila kdo je kdo, ale pak hezky odvíjející se, plynoucí příběh dobra a zla, tak jak to má být. Přečtu si i další v sérii.

26.12.2022 5 z 5