Fazóna

Fazóna https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/499052/bmid_fazona-jAd-499052.png 4 183 42

Finský bestseller, který s humorem boří všechny stereotypy o partnerství i rodině Sami je muž v nejlepších letech, ovšem přes tikot biologických hodin sotva slyší vlastní myšlenky. Matku svých budoucích dětí hledá tak urputně, až se shodou nešťastných náhod dostane do křížku s motorkářským gangem. Jeho kamarád Markus zase zůstal sám se třemi dcerami a o tradiční rodině si může nechat leda zdát. A třetí kamarád do party Pesonen se musí starat o stárnoucí rodiče, takže jeho osobní život i zářná kariéra zůstávají v nedohlednu. Ani zbytek Samiho rodiny není zrovna reklamou na štěstí — jeho matka se po manželově smrti jen těžko vypořádává s osamělostí a vlastní dcera s ní kvůli naprosto nevinným otázkám na budoucí vnoučata odmítá mluvit. Při snaze o řešení svých potíží všichni shodou okolností narážejí na stejný lifestylový blog, který líčí rodinnou idylku blogerky Sini. Postupně si však i ona uvědomí, že pouhá vyladěná fazóna k opravdovému štěstí nestačí.... celý text

Literatura světová Humor Romány
Vydáno: , Host
Originální název:

Pintaremontti , 2020


více info...

Přidat komentář

luciella10
25.02.2024 5 z 5

Kniha, která mě pohladila po duši. Pokud máte rádi severský "humor" i jejich dávky deprese, strohost a zároveň přímost, bude tato kniha pro vás. Od pohřbů k početí dítěte. Strasti mladých i těch, kteří stárnou a umírají jim blízcí. Boj s každodenností a nároky, které na nás klade svět i my sami a že není vše zlato, co se třpytí. A že ono i ti blogeři, nežijí ten vysněný život, který ukazují. Za mě kniha, která rozhodně za to stojí a pokud ji někdo zfilmuje, hodně ráda se na ni podívám.

Annicka
23.02.2024 4 z 5

Předchozí komentáře přede mnou asi vypovídají o všem. Kniha je o vážných tématech jako nemožnost najít partnera, neplodnost, samoživitelství. Každá postava má svůj smutný příběh. Někomu tak může celý příběh připadat dost depresivní - vždyť Samiho hned na začátku nahání motorkáři a se vztahy to jde od desíti k pěti, Henna je na nervy z neplodnosti (aneb nejlépe otěhotníte, když se nestresujete, ale jak se nestresovat z toho, že vám všichni pořád říkají, že se nemáte adresovat?), Markus se hroutí pod povinnostmi otce samoživitele tří dětí. Vlastně když se nad těmi příběhy zamyslíte, je to velmi smutné. Ale na druhou stranu, je to všechno zároveň dost přitažené za vlasy, natolik, že je to fakt k smíchu. Pokud ale jedete na té stejné vlně jako autor. Já ano, a tak jsem se dobré tři čtvrtiny nebo i o něco déle nesmírně bavila. Ulízaný happy end mi moc nesedl, ale nějak to skončit musí, což...


elenai
22.02.2024 5 z 5

Příběh nám začal velmi zvesela - pohřbem. Už v tu chvíli jsem tušila, že se mi kniha bude zamlouvat. Autor se velmi trefně obouvá do dnešní doby, obzvlášť co se týče nároků společnosti na jedince v oblasti rodičovství a životního stylu. Co se někomu jeví jako dokonalost, je pro jiného peklo. A vlastně nic není dokonalé, je to jen fazóna, aby se lidé, kteří dokonalost v životě postrádají, cítili ještě hůř než hrozně. Cynismus zde střídá naivitu a ke konci už se kniha začne plnit docela ohranými klišé. Kniha je plná zajímavých nápadů i postav, ale někdy nejsou úplně dotažené do konce, a posledních pár desítek stran mi přijde tak trochu spíchnutých horkou jehlou. Nic to ale nemění na tom, že jsem si čtení užila. A prosím, víc finských autorů! Jsou velmi osvěžující. 85%

bacouch
21.02.2024 4 z 5

Svěží humoristický román z pera finského autora mě mile překvapil. Vůbec nevím, jak jsem se k této knize dostala, ale bylo to tak příjemné! Trochu bláznivé, trochu dojemné, ne úplně reálné, ale pro mě velmi zábavné. Osudy několika mladých Finů a jedné starší matky jsem sledovala s napětím a moc jsem jim všem fandila. Konec mě tudíž potěšil. Moc příjemná oddechovka.
***
Měl bych poslouchat svoje tělo, ale když jste třicet let poslouchali jenom stížnosti rodičů a Iron Maiden, těžko najednou poslouchat svoje tělo.

Bubo19
04.02.2024 5 z 5

Fazóna je další skvělá kniha ze života od mého oblíbeného autora. Narozdíl od Kořenů byla pro mě Fazóna smutnější a depresivnější, ale i tak se skvěle četla a objevily se i vtipné momenty. Líbí se mi, když hlavní hrdinové nejsou sebevědomí borci, kteří vždycky ví, co je nejlepší, ale normální lidé se spoustou pochybností o svém životě. Těším se na další autorovu knihu.

zuziV
26.01.2024 5 z 5

Snad až do 3/4 knížky mi bylo docela smutno. Soucitila jsem s tak reálnými pocity všech zúčastněných. V každém z nich jsem našla kousek sebe. Velice dobře zapracovaný i nešvar dnešní doby - hltání postů na sociálních sítích - ale co je to? Opravdu jenom přikrášlená fazona.

LooneyCZ
20.01.2024 4 z 5

Takové milé "feelgood" čtení. Naprosto přesně se mi trefilo do chvíle, kdy jsem si potřebovala přečíst něco optimistického. Možná je tu až moc velký happy-end, občas je to patetické i bláznivé, toho filozofování mohlo být míň, ale zase jsem se často zasmála (i nahlas) a celkově jsem měla během čtení dobrou náladu. Velice povedený příklad oddechové četby v tom nejlepším smyslu slova.

Jerry.69
17.01.2024 4 z 5

Drsné, truchlivé, úsměvné, rozverné....k zamyšlení víc než k pobavení. Prostě ŽIVOT.

Bustedka
11.01.2024 3 z 5

Kniha z úplně jiného soudku, než jsem zvyklá číst. Finský "humorný bestseller" o biologických hodinách muže, ale především o kamarádství a rodině. Byt se jedná o knihu humornou, nebo by to tak aspon mělo být, mě to paradoxně přišlo smutné. Příběhy na pozadí byly plné smutku a deprese. Celkově to ale nebylo špatné.

markulina711
26.12.2023 3 z 5

Co jsem si z četby odnesla? Žijte svůj život tak ,jak chcete a ne tak,jak od vás očekávají ostatní a budete šťastní. Těm ,kterým na vás záleží, to dojde a budou vám to přát.
Není to literární veledílo,ale dobře se čte, vyhovovaly mi krátké kapitoly, střídání vypravěčů i Samiho ironický styl vyprávění.

Marekh
25.11.2023 5 z 5

Jedná se o feel-good román. Střídají se různé úhly pohledu hlavních postav.

Hlavní postavou je SAMI (40 let), který hledá matku svých budoucích dětí. Pracuje jako plánovač v logistice u jedné ropné společnosti. Nemá štěstí na vztahy. Moc by si přál najít ženu, se kterou by měl dítě. Zaplete se s jedním motorkářským gangem.

Sami má kamaráda MARKUSE, který se sám stará o 3 dcery. Je určitě těžké sám vychovávat děti a ještě, když je jich tolik. Obdivuji Markuse za to, že tuto nelehkou situaci zvládal, i když občas měl také své dny.

Sami má také kamaráda PESONENA, který se stará o své rodiče, kteří se rozvedli a kteří jsou nemocní. Jeho táta má rakovinu a jeho mamka ztrácí paměť.

Samiho mamka SEIJA se vypořádává s osamělostí, protože jí zemřel manžel, a navíc si nerozumí se svou dcerou HENNOU kvůli otázkám na budoucí vnoučata.

Všichni hrdinové narážejí na lifestylový blog, který píše blogerka SINI. V něm popisuje rodinnou idylku. Blog je zvýrazněn tučným písmem.

Ztotožňuji se s komentáři na zadním přebalu knihy. Poselstvím knihy by mohlo být, že bychom o věcech měli mluvit narovinu, určitě být upřímní, pokud to v dané situaci je možné a netlačil na pilu v různých osobních záležitostech.

I muži mají biologické hodiny, i když je to jiné než u žen ohledně mateřství. Muž může mít dítě defacto v kterémkoliv věku, ale u ženy je to jiné. Ta si musí hlídat čas a v čím pozdějším věku dítě má, tím je to pro ženu náročnější po všech stránkách.

Kniha FAZÓNA je kniha ze života. S mnoha situacemi, které se dočteme v této knize, se můžeme setkat. Kniha se četla celkově dobře. Autor píše lehce. Některé situace byly úsměvné a zasmál jsem se, jiné události byly smutné, ale i to patří k životu. Některé situace byly překvapivé a čtenář se může nad nimi zamyslet.

V závěru knihy se nachází PODĚKOVÁNÍ AUTORA.

Kniha má pěknou obálku.

lidunka1
16.11.2023 4 z 5

Takovou knihu jsem přesně potřebovala: břitký humor, postavy, které nejsou černobílé, občas v textu problesklo nějaké moudro.
"Přítelkyně se mnou na pohřeb mého otce nešla. Náš vztah ještě není hřbitovní."
"Potom kněz prohlásí, že otec vždy stavěl blaho ostatních nad své vlastní
Leda hovno. Mámu posílal do rohu kuchyně a nám neustále připomínal, že sousedovic děti jsou lepší."
U málokterý knih se člověk zasměje i poučí zároveň. A klidně i pobřeží....

VeruHoráková
06.10.2023 4 z 5

Tak tohle bylo příjemné čtení. Vtipný, laskavý, smutný i dojemný. Fazóna nabízí trefně zvolenou kombinaci humoru a současných témat k zamyšlení jako je neplodnost, seznamování po třicítce nebo prezentování báječného života na sociálních sítích, přitom realita je jiná. Mám ráda, když je v knize více hlavních postav a každý z nich má svůj prostor. Můžeme tak sledovat jejich pády, vzestupy, vtipné, ale i složité životní situace, chvilky šťastné i trapné, prostě život se vším všudy. Trochu mi to připomínalo styl psaní Patrika Hartla. Kniha mě příjemně nadchla a já tak mohu Fazónu jen a jen doporučit!

nefernefer
26.09.2023 3 z 5

Přesně jak píše jaroiva. Kořeny nastavily laťku, které se Fazóna dokázala přiblížit jen vzdáleně. Není to špatné, ale čekala jsem víc, takže za mě zklamání. Možná kdyby se Fazóna ke mně dostala jako první, byla bych nadšená, a Kořeny by pak moje nadšení posunuly ještě výš. Prostě jsem to četla ve špatném pořadí. :o)

iška
14.09.2023 4 z 5

Život není dokonalý a je to hodně na nás, jak se k němu postavíme. A jak se v knize píše: Když si nebudujete fazónu, nemůže se vám ani oprýskat. Bylo to příjemné, lidské, úsměvné čtení. Určitě si vyhledám i autorovy Kořeny.
Tak už jen poděkování Mandlevest díky které jsem po titulu sáhla.

myryjam
20.08.2023 4 z 5

Asi jsem byla ovlivněná nadšenými doporučeními kolem mě. Knížka byla pěkná, příjemná, lidská, ale přiznám se, že to stoprocentní nadšení bylo jen asi u poslední čtvrtiny ( a ještě s drobnými výhradami). Přesto knihu doporučuji, nečekejte však žádné whau, ale jen jemné lidské pohlazení po duši.

veriszv
08.08.2023 4 z 5

Tohle mělo všechno - chytré, milé, trefné, skvělá témata.
Přeslazený konec pro to ostatní autorovi odpouštím. Tuhle knihu chcete číst!

Eva-K
04.08.2023 4 z 5

Velmi milé překvapení - náhodně jsem po téhle knížce sáhla v regálu v knihovně a byla to trefa do černého. Finský humor (mám dojem, že nám Čechům dost blízký), situace ze života, žádné nervydrásající drama. Konec trochu limonádový, jak psal již někdo níže, ale co víc si v létě u oddechovky přát? Vřele doporučuju!

Mandlevest
04.08.2023 5 z 5

Tohle byl svěží a originální příběh a já se těším z toho, že s klidným svědomím budu zase doporučovat:-). Kdyby knihu Fazóna někdy někdo zfilmoval, měla by v podtitulku určitě napsáno "hořká komedie". Při čtení jsem se často usmívala, autor umí skvěle vypointovat běžné rodinné situace, ale pustil se (a dle mého) se ctí a bez patosu a kýče, do situací méně běžných neřkuli jemně řečeno nestandardních :-). Jeho tři hrdinové, kamarádi v nejlepších letech, bojují s nepřízní osudu každý po svém a autor je má rád, i ta ironie, která sem tam knihou probleskne, je taková něžná a laskavá:-) a vůbec celá knížka pro mě byla pohlazením po duši. Moc děkuji alzbeta4340 a IVANA0123, které mě svými pěknými komentáři ke knize přivedly. A tak i já posílám tato doporučení dál. Není to žádné složité čtení, ale určitě pobaví a potěší a to je více jak dost.

mira399
14.07.2023 4 z 5

Tak...za mě tedy nebylo moc míst, kde by mě bylo do smíchu. Knížka není vůbec špatná. je o lidských vztazích, rodině, různých podobách lásky a potřebě všechno tohle mít v harmonii.
Bavilo mě to číst, krátké kapitoly, vždy z pohledu někoho jiného. Dobré čtení, jen nečekejte, že se budete nějak řehtat :-)