xp3 xp3 komentáře u knih

☰ menu

Hodiny Hodiny Michael Cunningham

Pro toho , kdo miluje Virginii Wolf, je to zážitek podobný jejím knihám. Asi nebude pro každého. Musela jsem se k ní "pročíst". Úžasné.

12.08.2017 5 z 5


Alef Alef Paulo Coelho

Coelho je jako olivy, někdo je miluje a někdo nemůže. A já dodávám, že se ten názor může ještě v průběhu let měnit. Věděla jsem do čeho jdu, protože jeho knihy znám a jeho osobní cesta mě zajímá. Otevřela jsem jej, protože sama na rozcestí, zafungoval 100%. A mimochodem, Alef existuje...jen jsem nevěděla, že se to tak jmenuje :)

13.09.2016 5 z 5


Fabrika Fabrika Kateřina Tučková

Možná lepší mlčet, ale třeba tenhle názor pomůže podobnému čtenáři jako jsem já. Jak mám Tučkovou ráda, tenhle slepenec dokumentu, příběhu a práce kurátora výstavy mi nesedl. Příliš mnoho na jednu knihu, příliš málo na to, aby to bylo poctivé alespoň v jedné z vyjmenovaných oblastí. Nicméně hodnotím dobrý počin odkrýt neznámou tvář mého milovaného Brna a těším se na další autorčiny knihy.

31.08.2016 3 z 5


Žízeň po životě Žízeň po životě Irving Stone (p)

Po 30 letech jsem ji otevřela znovu. Je úžasná a je jiná než před lety. Možná proto, že jsem oprášila vlastní malování. Najednou jsem rozumněla Vincentovu trápení jinak. Najednou nešlo o děj, jak to s tím vášnivým, upřímným bláznem dopadne. Díky ní jsem pochopila, že můžu klidně na začátek té slušné řády přečtených knih. Ty dobré mají v každém věku trošku jiná poselství. A to je báječné, protože tahle potrava nám nikdy nedoje :)

12.08.2016 5 z 5


V Evropě. Cesty po dvacátém století V Evropě. Cesty po dvacátém století Geert Mak

Úžasné čtení. Kniha zasadila historické milníky, které známe z dějepisu, do prostředí a atmosféry, a to příjemnou čtivou formou. Historické události nevznikají pronic za nic, vždycky jsou výslednicí stavu společnosti a silných jedinců, kteří se cítí být povolaní. Mak prolíná historická data s příběhy lidí, myšlenkami, důvody i pohledem současného cestovatele. Báječné, bezbolestně poučné.

05.05.2016 5 z 5


Stehlík Stehlík Donna Tartt

Veliká spokojenost. Skoro je mi líto, že těch 730 stran skončilo. Zase jedna z knih, které se neženou jen za dějem. Dobře popsaná atmosféra New Yorku, Las Vegas, i té méně atraktivní strany. Perfektní vykreslení hrdiny Thea. Člověk mu chvíli fandí, chvíli ho má dost. Závěr trošku překotný, ale jednou a nějak to skončit muselo. Určitě se poohlédénu po dalších knihách autorky.

05.01.2016 5 z 5


Konec světa & Hard-boiled Wonderland Konec světa & Hard-boiled Wonderland Haruki Murakami

Ta kniha ve mě pořád leží, a to nemám ráda sci-fi ani fantasy. Nesnáším tmu, sliz, vodu, stísněný prostor. Trošku klaustrofobik. Stísněnost se lehce uvolňovala jen ve Městě. Vlastně nepříjemné, jako ponor do vlastní duše, jako jít na dřeň. Murakamiho mám za tyhle nevyžádané ponory ráda. Nakonec zjištím, jak příjemné je zjištění, že se netrápím sama, že všichni hledáme cestu. A jak umí jemně, bez spěchu, bez honu za dějem vykreslit hrdinu! Nádhera. Kniha se dost liší od těch, co jsem od něj dosud četla. Určitě se k němu zase vrátím, až vydechnu. Byl to nářez.

01.12.2015 5 z 5


Trafikant Trafikant Robert Seethaler

Těšila jsem se na Freuda a našla nástup nacismu ve Vídni. Pokud by Freud nebo Vídeň roku 1938 byly prokresleny podrobněji, byl bych spokojená. Nebyli. Místo toho jsem se dozvěděla, že Češky byly v předválečné Vídni pověstné svým kuchařským uměním, ale i velmi uvolněnou morálkou. Ani to by nevadilo, jen je to namíchané tak, že jeden neví, co chtěl vlastně básník říct hlavně. Zda to byla sonda o ztrátě panictví nebo lekce o tom, jak mlčící většina lehce připustí nástup diktatury nebo pokus nakouknout do soukromí Sigmunda Freuda. Trochu moc "atraktivních" témat, kterým pak na 200 stranách logicky chybí hlubší záběr.

20.10.2015 3 z 5


Čtenáři Turgeněva Čtenáři Turgeněva William Trevor

Sáhla jsem po Trevorovi, protože mám ráda jeho styl a irské kulisy. Kniha byla jiná než jsem čekala , ale nezklamala. Je to ponor do přecitlivělé duše, která podlehne vnějším tlakům a najde si únik mimo realitu. Je zajímavé sledovat na nepodařeném manželství, ze kterého není díky náboženství a maloměstu úniku, posun osobnosti.

20.10.2015 4 z 5


Bílá Masajka Bílá Masajka Corinne Hofmann

Materiálu na několik knih a takhle zahozený! Zajímavé prostředí, poutavý příběh, jen mi vadil styl, proto jen 3*. Chyběl mi hlubší ponor i širší usazení děje v Keni, chyběla mi gradace situací, z nichž kdekterá by vydala na samostatnou kapitolu/povídku. V zásadě byla asi deníková forma pro autorku nejsnadnější a tak vlastně dobře , že sepsala alespoň tohle - tedy pokud je příběh pravda. Každopádně jsem té neřízené střele Corinne držela palce až do vítězného útěku.

21.09.2015 3 z 5


Posel Posel Markus Zusak

Ten lehký styl dává tématu šanci. Poslání a morální pravidla jsou poživatelná, nediktují , neotravují. Čtivá kniha s přesahem. Jsem okouzlená, jak se dá takové téma zpracovat. Doporučila bych ji jako povinnou četbu.

24.08.2015 5 z 5


Pán ohně Pán ohně Peter May

Sáhla jsem po autorovi trilogie z ostrova Lewis a můžu říct, že první polovinou knihy nezklamal. Přiblížil kulturu, zvyklosti, zajímavé prostředí postkomunistické Číny. Na můj vkus trošku přepálil Margaretinu impulsivnost a zcela nadbytečně máchal oba hrdiny v milostném románku. Ale bylo by odpuštěno, kdyby kniha v poslední třetině nenabrala spád amerického trileru. Jakoby autor najednou dostal strach, že do předepsaného počtu stránek případ nevyřeší. Objevil se pocit, že autor napsal knihu prvoplánově proto, aby si jí všiml nějaký scénárista. Škoda, myslím, že autor psát umí.

24.08.2015 3 z 5


Deníky Deníky Virginia Woolf

Ta kniha mě naučila číst jinak. Jsou knihy o ději a jsou knihy bez děje. Deníky patří k těm bez děje. Naučily mě uvědomit si dobře vystavěnou větu, bohatou slovní zásobu, dobrý překlad. Pro mne přelomová kniha. Obrovský obdiv a sympatie k Virginii Woolf jen narostly.

24.08.2015 5 z 5


Kvítek karmínový a bílý Kvítek karmínový a bílý Michel Faber

Dočítám a začíná mi být líto, že se záložka blíží ke konci. Užívám si Londýna, který bych takhle nepoznala ani kdybych v té době žila. Užívám si lidských prototypů, které se nemění. Ten tlustospis je jen neprakticky objemný a fakt je , že mi chvilku trvalo, než jsem se přestala hnát za zápletkou a začala si všímat reálií doby, taky nádherného překladu. Připomnělo mi to Plechový bubínek, který jsem si myslela , že nedočtu a nakonec ve mě jeho atmosfera leží dodnes. S Kvítkem to bude stejné, Londýn už bude díky Kvítku jiný.

24.08.2015 4 z 5