Pán ohně

Pán ohně https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/232529/bmid_pan-ohne-232529.jpg 4 902 217

Čínské thrillery série

1. díl >

Příběh o děsivých vraždách, které spojuje ještě děsivější tajemství. První svazek série čínských thrillerů. Čínský detektiv Li Jen pátrá spolu s americkou soudní lékařkou Margaret Campbellovou po vrahovi vysoce postaveného vládního vědce, jehož děsivě ohořelá, doutnající mrtvola byla nalezena v pekingském parku. Té noci, kdy vědec zemřel, došlo k dalším dvěma vraždám, které jsou s jeho smrtí záhadně spojené. Detektiv Li cítí, že musí hrát o čas a že mu tentokrát jeho čínská důkladnost nebude k ničemu. Nakonec neochotně požádá o pomoc Margaret, která je zkušenou odbornicí na uhořelé oběti. Jak odkrývají jednu vrstvu případu za druhou, odhalují pravdu, jež svou děsivostí předčí i jejich nejhorší noční můry.... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Host
Originální název:

The Firemaker , 1999


více info...

Přidat komentář

TomHr
17.11.2023 3 z 5

Americká patoložka, specialistka na ohořelá těla, přijíždí do Pekingu na vědeckou konferenci. Jako z udělání zrovna čínská policie řeší případ člověka uhořelého v jednom z parků. Po různých peripetiích a čachrech se Američanka Margaret stává členkou vyšetřovacího týmu. Autor tak přivádí na scénu nepravděpodobné vyšetřovací duo Margaret Campbellová plus Li Jen, pekingský policista.
Značná část knihy je věnována určitému vymezování pozic; na jedné straně americké předsudky a pranýřování nedemokratičnosti čínského zřízení, na straně druhé dlouhý rozbor čínského pohledu na svět a poukaz na nespravedlnosti amerického systému. Hezky si to policajt s doktorkou vyříkají a pak už se může (tak trochu očekávaně) rozvíjet milostný příběh. Ach, jak je ten Peking najednou krásný!
A kde je detektivní zápletka? Dočkáš se milý čtenáři, nakonec i nějakých těch akčních scén. Ovšem vzhledem k rozsahu knihy je dramatických a napínavých okamžiků poskrovnu, přitom víme, že je Peter May umí. Dojem z knihy je celkově rozpačitý, ale třeba v dalším pokračování přijede Enzo a dostane to konečně grády.

marketa7
31.10.2023 3 z 5

Čteno ušima, kde J. Plodkovou a M. Myšičku byla radost poslouchat. Příběh byl napínavý, velmi zajímavé byly čínské reálie, trochu mne ale rušilo jisté smíření Liena s režimem. Kvalitu skotské trilogie příběh nedosahuje, ale nebylo to špatné.


mila2411
28.10.2023 5 z 5

První setkání s Lienem a Margaret. Trošku jsem se (jako všeho) příběhu z Číny bál, ale můj oblíbený spisovatel nezklamal ani na chvíli. Netypické prostředí komunistické policie, popis nedávné (krvavé) Čínské historie a střet dvou postav z naprosto odlišných kultur - vše výborně funguje, baví a odsýpá. Za mě naprostá spokojenost a velké těšení na další díly!

morava
14.10.2023 3 z 5

Hmm, nebylo to spatne, ale bylo to neco jineho, nez jsem ocekavala. Asi jsem premlsana serii z ostrovu, od ktere jsem se nemohla odtrhnout, a klidne by jsem si ji v budoucnu precetla jeste jednou. Tam mne uchvatila ta atmosfera. No, ale zpet k zacatku teto serie. Urcite budu pokracovat i ve druhem dilu, a pak se uvidi. Laka mne totiz to cinske prostredi, a snad se to vice rozjede, protoze Peter May je skvely autor.

Čmeláček
11.10.2023 4 z 5

Nebylo to úplně marný, i když od tohoto pana spisovatele jsem zvyklý na vyšší level. Na víc než na čtyři stars to dnes nevidím, ale určitě zkusím další část, třeba bude lepší? :)))

Praevka
25.08.2023 3 z 5

Poslouchala jsem jako audioknihu při běhání a na to je to ideální - nic složitého, trošku od krimi, trošku od lovestory, trošku té propagandy... Neurazí, ale ani nenadchne.

Mirek240
22.08.2023 5 z 5

Precetl jsem toho od Petera Maye uz pomerne dost a musim rict, ze me touto knihou pozitivne prekvapil. Kniha je napsana perfektnim jazykem, pribeh ubiha rychle a je to uplne neco jineho nez na co jsem byl u autora zvykly. A vubec mi to nevadilo.

m_pastorka
23.05.2023 3 z 5

Už chápu předchozí komentáře a taky důvod, proč kniha neni tak vysoce hodnocena. Chcete thriller, ale dostanete romanticky příběh s prvky detktivky :). Nebyla to špatná kniha, ale bylo tam na mě až moc milostného příběhu, když jsme jej tam nečekala. Asi si někdy přečtu i další, ale teď Petera Maye na chvíli odlozim.

Luigi1
22.05.2023 5 z 5

Čínské prostředí je zajímavé a ko´dyž se to zhostí tento vynikající spisovatel

jitka3027
28.04.2023 3 z 5

Nebyl to můj šálek kávy. První autorova kniha, ale v sérii nehodlám pokračovat.
Za celou dobu jsem si zapamatovat jen jméno hlavního hrdiny, celé mi to přišlo moc šroubováné...

alca-212
01.04.2023 3 z 5

No, nebylo to úplně ono...
Vadily mi všudypřítomné cigarety - ne proto, že "kouření škodí zdraví", ale téměř na každé stránce se popisovalo, jak si někdo zapaloval, jak se všude vznášel cigaretový dým. Vadily mi místy rozvleklé popisy všeho možného. Úplně mi neseděla ani milostná linka, táhnoucí se celou knihou...
Ale je to první díl série, je to Peter May :-), tak asi ještě jeden díl zkusím.

ViolettaCh.
19.03.2023 2 z 5

Autora znám z jeho jiných knih, zejména z jeho skotské trilogie, která se mi líbila, tak jsem předpokládala, že i toto se povedlo. Bohužel ne. Samotné prostředí je sice zajímavé a netradiční, ale celkově tu jde hodně o propagandismus. Další čínskou tématiku od tohoto autora si nedopřeju.

tygřík2
12.03.2023 odpad!

Neskutečně hloupá a směšná propagandistická konina. Never more! Kdo chce vědět více viz vyčerpávající komentáře Jizi a jaghut.

Nudlesmakem
15.01.2023 3 z 5

Připadalo mi to spíš jako love story s prvky absurdního detektivního románu. Ale je to série, tak co se dá dělat.Jdu do dalšího dílu. Snad mi to začne dávat větší smysl.

Mája777
15.01.2023 5 z 5

Tak to vypadá, že jsem objevila dalšího spisovatele, jehož knihy stojí za přečtení.
Kontrast mezi komunistickou Čínou a svobodomyslnou Amerikou snad ani nemůže být větší. Ano asi by se našly chyby a nelogičnosti v příběhu, ale mě se to takto líbilo a Margaret i detektivovi Li jsem fandila, jak ve vyšetřování, tak v osobním životě. Jsem zvědavá, co bude dál.
(15. 1. 23 - 1 433 - 4)

ZuzanaZ83
25.05.2022 4 z 5

Zajímavá detektivka s nádechem exotiky v podobě málo známé čínské kultury ve svém prostředí. Hlavní hrdinka, americká patoložka, tak naráží na rozdíly v kultuře i vnitřním světě člověka.
Příběh jako takový je zajímavý, zápletka děsivě realistická. Určitě stojí za přečtení.

janina66
08.04.2022 4 z 5

Vzhledem k tomu, že už mám od autora vše přečteno(audioknihy u všech), tak jsem se pustila do čínské série. Opět audio, skvěla načtena M.Myšičkou a Janou Plodkovou, nádherně se kniha poslouchá. Série Ostrov Lewis a Enza byly super. Čínská serie je prostě jiná. Čínská mentalita a totalitní komunismus nám je cizí a trochu mi to v knize vadí a zřejmě i hlavní hrdince, patoložce Margaret. Na skotské Hebridské ostrovy bych se ráda podívala, tak do Číny ani náhodou.

MissZZ
05.04.2022 4 z 5

Kniha Pan ohně je skvělou knížkou pro ty, kteří chtějí začít číst detektivní romány. Zajímavé prostředí, jednoduchá zápletka. Knihu kazilo pouze to, že milostný příběh někdy příliš překrýval příběh detektivní.

IHT
28.03.2022 3 z 5

Cetl jsem od autora několik knih a jeho vykon povazuji za stridavy (trilogie Ostrov Lewis super, Ticha smrt a Karantena slabsi, Ostrov Entry propadak). Tohle urcite nepatri k jeho spicce - tema mohlo byt zajimave, kdybych necetl pozdeji vydanou Karantenu, chovani postav ponekud chaoticke, hlavni linka vysetrovani pomerne dost slaba.
Dam tomu sanci, zkusim druhy dil :)

TessieB
09.03.2022 3 z 5

Moje první setkání s autorem, takže nejsem namlsaná všude vychvalovanou Ostrovní trilogií. Začátek této knihy byl slibný, příběh zajímavý a prostředí se mi také líbilo. Co mi ale lezlo trochu na nervy, byla ta "vedlejší" milostná zápletka. Kdyby o tomto bylo v knize zmínek tak o půlku míň, bylo by to akorát. Konec mě trošku zklamal, přišel mi takový useknutý, nedokončený. V celkovém součtu za mě takový průměr - neurazí, ale nijak zvlášť ani nenadchne. Sérii ale předpokládám dočtu a budu doufat, že se to celé bude zlepšovat (dle hodnocení ostatních dílů to vypadá slibně) a jsem docela zvědavá na tu již zmiňovanou trilogii z ostrova Lewis.